Kilmė


Balandžio 10 d. pagal Ministrų kabineto priimtą karantino sąlygų pakeitimą, anksčiau buvusi rekomendacija viešosiose vietose „dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones)“ – tapo privaloma.

Kam patinka antsnukius nesiot? Jeigu jiem reik pinigų lai paprašo kad už orą reik mokėt nes bloga darosi nuo dabartinės situacijos.

Melas

Toks sprendimas buvo priimtas siekiant mažinti viruso plitimą. Tačiau praėjus vos daugiau nei dviem savaitėms, lietuviai feisbuke tikina, kad nenori nešioti veido kaukių. Štai vienas feisbuko vartotojas grupėje „Unfollow 15min.lt” pareiškė: „Kam patinka antsnukius nesiot? Jeigu jiem reik pinigų lai paprašo kad už orą reik mokėt nes bloga darosi nuo dabartinės situacijos“ (kalba neredaguota).
Bendraminčiai skubėjo išreikšti savo nuomonę. Štai feisbuko vartotoja Marija ėmė tikinti: „Suni su ansnukiu tai pat vedama į lauka, o mes jiems blogiau negu sunys“ (kalba neredaguota).
Melagingi teiginiai

„Kaukę, užsidedų tik prie parduotuvės ir troleibuso dūrų. Nebijau viruso. Bijau žmonių – stukačių. Kurie gali paskust, manę, policijai. Tokios bobulencijos ir dėdai, baisiau už bet kokį gripą“, – teigia Oksana (kalba neredaguota).

Lietuva į teismą bendram ieškiniui už liaudies naudijimą nes tai neteisėta pažeidžiamos žmogaus teses!!!“, – ragina Jaronimas.

Feisbuke tokių komentarų netrūksta. Tačiau komentatorių raginimai nenešioti veido kaukių kertasi su šiuo metu galiojančiais įstatymais. Delfi primena, kad veido kaukes nešioti – privaloma.
Tačiau gal šie komentatoriai teisūs ir veido kaukių nešiojimas – absurdas?

Medicininės kaukės plovimas

Reikėtų pradėti nuo to, kad Lietuva nėra vienintelė valstybė, kurioje veido kaukės dabar yra privalomos. Štai Vokietijoje įsigaliojo įstatymas, reikalaujantis, kad žmonės veido kaukes dėvėtų viešajame transporte ir parduotuvėse. Jei asmuo atsisakys tai daryti – jis gali susilaukti net iki 10 tūkst. eurų baudos. Veido kaukių dėvėjimas taip pat yra privalomas Singapūre, Čekijoje, kai kuriose JAV valstijose ar miestuose, Ruandoje ir dar ne vienoje valstybėje.

Reikalavimas nešioti veido kaukes yra pagrįstas ne noru gauti pinigų, kaip teigia kai kurie lietuviai, o siekiu sumažinti viruso plitimą.

Veido kaukių nešiojimas neapsaugos sveiko žmogaus nuo užsikrėtimo, tačiau jos gali padėti sergančiam asmeniui nepaskleisti viruso į aplinką. Vienas iš didžiausių sunkumų kovojant su COVID-19 yra tai, kad daugybė žmonių serga be simptomų, o net jei asmuo serga su simptomais, virusą jis jau platina ligos inkubacinio periodo metu, kai nejaučia jokių simptomų.

Tačiau Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) atsargiai žiūri į prievolę nešioti veido kaukes. Anot PSO, kaukes turėtų nešioti šie žmonės:

  • Sergantys ar simptomus turintys asmenys;
  • Slaugantys tuos, kuriems įtariamas naujasis koronavirusas.

Anot PSO, medicininės kaukės turėtų būti saugomos medikams.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras sutinka, kad medicininės kaukės turėtų būti saugomos medikams. Tačiau jų specialistai sutinka, kad ne chirurginės veido kaukės gali padėti sustabdyti viruso plitimą nuo tų žmonių, kurie nejaučia jokių simptomų.

Naujo tyrimo duomenimis, naujasis koronavirusas išlieka ore ten, kur daug žmonių, ir prastai vėdinamose patalpose. Taigi tyrimas patvirtina teiginį, kad COVID-19 gali plisti oru per smulkių dalelių koncentracijas – aerozolius.

Žmonėms kvėpuojant, kosėjant ar kalbant, išsiskiria dviejų tipų lašeliai. Didesni, nespėję išgaruoti, nukrenta ant žemės ir perneša užkratą per objektus, ant kurių pateko. Mažesni lašeliai – smulkių ore pakibusių dalelių koncentracija, arba aerozoliai, gali išbūti ore kelias valandas.

Kol dar kaukių dėvėjimas buvo tik rekomendacija, Infekcijų kontrolės gydytoja, vidaus ir medicinos auditorė Aušra Macijauskienė savo feisbuko paskyroje susistemino ir trumpai bei aiškiai pateikė gyventojams informaciją apie daugkartinio naudojimo medžiagines kaukes. „Ši idėja gimė, nes labai daug reklamų yra apie visokias „kaukes žudikes“, yra peršama nuomonė, kad tos kaukės – kaip šventa karvė. Žinau, kad ši situacija yra ne ta, kad mes galėtume sakyti, jog jų (veido kaukių – Delfi) nenaudokite. Manau, kad naudoti jas būtinai reikia, tik reikia sudėlioti žaidimo taisykles“, – intervius su Delfi sakė. A. Macijauskienė. Interviu su ja perskaityti galite ČIA.

Panašiai pasisakė ir Pasaulio medikų asociacijos tarybos pirmininkas Frankas Ulrichas Montgomeris. Vokiečių laikraščiui laikraščiui „Rheinische Post“ jis teigė, kad prasminga būtų dėvėti tik tikras apsaugines kaukes. Reikalavimas prisidengti veidą bent šaliku ar skarele esą yra „juokingas“.

Taigi kaukes nešioti yra pravartu, tačiau tai daryti reikia laikantis griežtų taisyklių.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1021)