Deborah Birx: federalinė valdžia tyrė Deborah Birx dėl mokslinio sukčiavimo ir netinkamo elgesio, už ŽIV, AIDS vakcinų bandymų duomenų fabrikavimą ir falsifikavimą.

Bilas Gatesas „Jeigu gerai padirbėsime su vakcinomis, galėtume sumažinti pasaulio populiaciją 10–15 proc.“

Anthony Fauci: gavo didelę paramą iš Bilo ir Melindos Gatesų fondo, kurie taip pat rėmė koronaviruso patento turėtojus Pirbright institutą (JK).

Tedros Adhanom Tedros: Pasaulio sveikatos organizacijos vadovas prisidėjo prie tragiškų kančių ir mirčių, kurias lėmė choleros protrūkis Sudane. Jam taip pat pateikti kaltinimai dėl atsisakymo tirti 3 choleros protrūkius jam būnant Etiopijos sveikatos ministru.
Socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalintas pranešimas

„Facebook“ ir „Twitter“ paskyrose pasklidusioje į keturias dalis padalintoje nuotraukoje šalia atsidūrę keturi žinomi asmenys – amerikiečių gydytoja ir diplomatė, daugiausia besispecializuojanti ŽIV ir AIDS imunologijos tyrimų srityje Deborah Birx, programuotojas ir verslininkas Bill Gatesas, Pasaulio sveikatos organizacijos vadovas Tedros Adhanom Tedros ir gydytojas bei imunologas Anthony Fauci. Šie keturi žmonės paveikslėlyje įvardijami kaip keturi koronaviruso apokalipsės raiteliai.

Atlikus paveikslėlio paiešką pasirodė, kad daugiausia juo dalintasi įvairiose politinio pobūdžio, sąmokslo teorijų mėgėjų „Twitter“ paskyrose. Paveikslėlis viešintas JAV prezidento Donaldo Trumpo palaikytojų, respublikonų anketose, taip pat klimato kaitą neigiančiose ir Jungtines Tautas apsišaukėliais vadinančiose anketose.

„Twitter“ paskyros, kuriose buvo platintas melagingas vaizdas

Lietuvoje šiuo vaizdu „Facebook“ paskyroje dalinosi portalui minfo.lt vadovaujantis M.G.Maksimalietis.

Apžvelgsime kiekvieną apie visus keturis nuotraukoje esančius asmenis parašytą teiginį.

Deborah Birx: federalinė valdžia tyrė Deborah Birx dėl mokslinio sukčiavimo ir netinkamo elgesio, už ŽIV, AIDS vakcinų bandymų duomenų fabrikavimą ir falsifikavimą MELAS

Iš tiesų, ši tezė – amerikiečių portalo truepundit.com prieš savaitę publikuoto straipsnio antraštė. Straipsnyje rašoma apie tai, kad žmogus, pasivadinęs Thomu Painu atrado slaptus Saugumo departamento dokumentus, neva atskleidžiančius skandalingus vyriausybės medicinos bendruomenės faktus.

Kaip savo tinklalaidėje komentuoja T. Painas, dokumentai įrodo, kad JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro vadovas daktaras Robertas Redfildas ir daktarė Deborah Birx, šiuo metu einanti koronaviruso krizės koordinatorės pareigas Baltuosiuose rūmuose, mėgino nuslėpti svarbius duomenis apie AIDS, ŽIV vakciną tam, kad prasidėtų kuo spartesnis jos tiekimas pasauliniu mastu.

„Šie du turėtų būti atleisti ir persekiojami“, – tinklalaidėje sako T. Painas ir kelia klausimą, kodėl D. Birx, buvusi Obamos patikėtinė, koordinuoja koronaviruso krizę Baltuosiuose rūmuose.

Jokie tinklalaidėje aptariami dokumentai nėra pateikiami, kaip ir jokiose kitose žiniasklaidos priemonėse nepasirodė T. Paino teiginius pagrindžianti informacija.

O kas yra pats T. Painas?

„True Pundit“ – 2016 metais buvusio amerikiečių žurnalisto Maiklo D. Mooro, pasivadinusio istorinės asmenybės – Thomo Paino – vardu įkurtas portalas, skleidžiantis D. Trumpą palaikančią dezinformaciją ir įvairias sąmokslo teorijas. „True Pundit“ skelbiami straipsniai ne kartą pateko į faktų tikrintojų akiratį ir buvo demaskuoti. Dauguma Maiklo D. Mooro sukurtų istorijų, diskredituojančių FTB (pats Maiklas D. Mooras turi teistumą dėl federalinio nusikaltimo) ar Trumpo konkurentus tampa virusinėmis.

Melaginga informacija, skelbta apie D. Birx melagingų naujienų ir sąmokslo teorijų portale

Bilas Gatesas „Jeigu gerai padirbėsime su vakcinomis, galėtume sumažinti pasaulio populiaciją 10–15 proc.“ MELAS

Mitas, esą B. Gatesas priverstinai skiepydamas pasaulio gyventojus tokiu būdu galės kontroliuoti jų skaičius jau buvo demaskuotas snopes.com faktų tikrintojų. Paveikslėlyje pateikiama B. Gateso citata – iškarpyta. Iš tiesų, verslininkas 2010 metais vykusios TED pokalbio metu pasakė „Jeigu gerai padirbėsime su vakcinomis, sveikatos apsauga, reprodukcinės sveikatos paslaugomis, sumažinsime tą [populiaciją] 10–15 proc.“

Ką turėjo omenyje tai sakydamas B. Gatesas?

1997 metais Melindos Gates karjerai pasisukus visuomenės sveikatos kryptimi, Gatesai susitelkė į kontracepcijos temą. Tuo metu verslininkai manė, kad švietime kontracepcijos tema glūdi atsakymas į klausimą, kaip kontroliuoti žmonijos augimą ir mažinti skurdą.

Billas Gatesas

Tačiau 2009 metais Bilo ir Melindos Gatesų fondo kasmetiniame laiške sutuoktiniai pasidalino netikėtu atradimu. Jų teigimu, populiacijos augimą labiausiai mažina žemas kūdikių mirštamumas. „Tėvai pasirenka turėti tiek vaikų, kad užsitikrintų kuo didesnį šansą, kad keletas iš jų išgyvens ir pasirūpins jais senatvėje. Kai kyla vaikų, išgyvenančių iki brandos, skaičius, tėvai šį tikslą gali pasiekti turėdami mažiau vaikų.“

Taigi, kad ir kaip paradoksaliai tai skamba, B. Gatesas, svarstydamas kaip sumažinti nevaldomą žmonijos augimą iš tiesų svarsto, kaip padaryti populiaciją sveikesne ir atsparesne pavojams, nes nerimo dėl galimų kūdikių mirčių nejaučiantys žmonės racionaliau planuoja šeimą.

Anthony Fauci: gavo didelę paramą iš Bilo ir Melindos Gatesų fondo, kurie taip pat rėmė koronaviruso patento turėtojus Pirbright institutą (JK) MELAS

A. Fauci – svarbi figūra amerikiečių kovoje su koronavirusu, todėl pastaraisiais mėnesiais dažnai atsiduria sąmokslo teorijų kūrėjų taikiklyje. Kalbos apie paramą iš Bilo ir Melindos Gatesų fondo greičiausiai kilo dėl to, kad fondas praeityje yra parėmęs Nacionalinė alergijos ir infekcinių ligų institutą, vadovaujamą A. Fauci. Netikrų naujienų kūrėjų šis institutas kartais vadinamas „Fauci institutu“, bet iš tiesų tai – federalinės agentūros dalis. Nėra jokių įrodymų, kad A. Fauci būtų gavęs kokią nors asmeninę fondo paramą.

Donaldas Trumpas, Anthony Fauci

Tuo tarpu naminių gyvulių virusus ir virusus, iš gyvūnų persiduodančius žmonėms, tiriantis Didžiojoje Britanijoje įsikūręs Pirbright institutas iš tiesų gauna Bilo ir Melindos Gatesų fondo paramą, tačiau koronaviruso patento ši įstaiga neturi.

Kalbos, esą naujasis koronavirusas yra sukurtas laboratorijoje, o Pirbright institutas turi jo patentą ir ateityje kartu su Melindos ir Bilo Gatesų fondu pasidalins pelną už sukurtą vakciną internete pasklido dar sausio mėnesį. Šią sąmokslo teoriją jau paneigė keli faktų tikrintojai.

Kaip rašoma portale usatoday.com, institutas 2018 metais įgijo patentą susilpnintai koronaviruso versijai, kurią būtų galima panaudoti vakcinai gyvūnams, daugiausia paukščiams, sergantiems kvėpavimo ligomis, sukurti. „Pirbright institutas neturi jokio patento nei pilnam SARS-CoV 2 betakoronavirusui, nei jo daliai“, – teigė instituto atstovai.

Tedros Adhanom Tedros: Pasaulio sveikatos organizacijos vadovas prisidėjo prie tragiškų kančių ir mirčių, kurias lėmė choleros protrūkis Sudane. Jam taip pat pateikti kaltinimai dėl atsisakymo tirti 3 choleros protrūkius jam būnant Etiopijos sveikatos ministru. IŠ DALIES TIESA

PSO lyderis iš tiesų antrą kartą susiduria su panašiais kaltinimais. Beveik prieš tris metus gydytojai ir sveikatos srities profesionalai kaltino T. Adhanom Tedros neteisingai įvardijus ligų protrūkius dėl politinių priežasčių – nenorint sudaryti nepatogumų dviem Afrikos režimams. Tuo metu žemyne siaučiantys choleros protrūkiai buvo įvardyti vieno iš ligos simptomų pavadinimu – ūmiu vandeningu viduriavimu taip sumenkinant padėties rimtumą.

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas

Praėjus beveik trims metams PSO vadovui pateikiami panašūs kaltinimai – šįkart dėl koronaviruso situacijos rimtumo sumenkinimo, siekiant nesugadinti santykių su Kinija. Nors pats T. Adhanom Tedros šiuos kaltinimus neigia, teigdamas, jog tai – kryptingos atakos, siekiant sumenkinti jo reputaciją, nepasitikėjimą PSO vadovu pareiškė ir JAV lyderis D. Trumpas, o kartu su juo – ir koronaviruso darbo grupės Baltuosiuose rūmuose koordinatorė D. Birx bei buvęs Maisto ir vaistų administracijos komisaras Scott Gottlieb.

Kodėl visi šie žmonės atsidūrė viename paveikslėlyje?

Visi jie vienu ar kitu būdu buvo užsitraukę D. Trumpo nemalonę arba nepritarė jo priimamiems sprendimams.

B. Gatesas neseniai pasmerkė D. Trumpo sprendimą nutraukti PSO finansavimą, o anksčiau, kovo mėnesio gale, išvardino JAV lyderio ketinimus atidaryti JAV ekonomiką iki Velykų labai neatsakingais.

D. Birx šiuo metu yra vadinama D. Trumpo patikėtine koronaviruso klausimais, padedančia JAV vadovui įsiklausyti į šalies mokslininkus, tačiau ji buvo pelniusi ir ankstesnio JAV vadovo pasitikėjimą. 2014 metais Barakas Obama paskyrė D. Birx vadovauti kovai su pasauline AIDS epidemija. Kategoriški D. Trumpo palaikytojai šio fakto nepamiršo.

A.Fauci koronaviruso krizės akivaizdoje iškilo kaip ypač galingas žmogus, taip atkreipdamas ir sąmokslo teorijų kūrėjų dėmesį. „The Guardian“ įvardijo jog koronaviruso pandemijos užkardymas JAV priklauso nuo dviejų galingų vyrų – JAV vadovo ir A. Fauci tarpusavio santykių. Šie du vyrai vadinami labai skirtingais ir D. Trumpo palaikytojų stovykla dažnai nepritaria A. Fauci nuomonei ir sprendimams. Amerikietiškoje žiniasklaidoje jau buvo pasigirdę gandai apie tai, kad D. Trumpas ketina atleisti A. Fauci, tačiau Baltieji rūmai šiuos gandus paneigė.

Galiausiai, T. Adhanom Tedros į D. Trumpo gerbėjų nemalonę pateko po to, kai šalies lyderis paskelbė nutrauksiantis finansavimą PSO, argumentuodamas tuo, kad organizacija laiku nesuteikė svarbios informacijos apie Kinijoje siaučiantį virusą ir pavėlavo paskelbti pasaulinę pandemiją.

  • Šaltiniai
  • Did Bill Gates ‘Admit’ Vaccinations Are Designed So Governments Can ‘Depopulate’ the World?; snopes.com; 2017.03.10
  • Says Dr. Anthony Fauci “stands to lose 100 million dollars on Bill Gates ‘vaccine’ for the coronavirus. Because he invested in this vaccine.”; politifact.com; 2020.04.12
  • 'Fully Complicit In the Terrible Suffering': Tedros Adhanom Ghebreyesus Blamed For 2017 Cholera Outbreaks; nationalinterest.org; 2020.03.24
  • Revealed: Notorious Pro-Trump Misinformation Site True Pundit Is Run By An Ex-Journalist With A Grudge Against The FBI; buzzfeednews.com; 2018.08.27
  • Fact-checking a Facebook conspiracy about Bill Gates, Dr. Fauci and COVID-19; politifact.com; 2020.04.14
  • Fact check: Did Gates Foundation fund, does Pirbright Institute own coronavirus patent?; usatoday.com; 2020.03.27
  • False claim: "the Coronavirus" is designed and any vaccine that is developed could infect you with the disease; reuters.com; 2020.03.09
  • Trump and Fauci: America's future hangs on this delicate relationship; guardian.com; 2020.04.19