5G plėtra Europoje ir JAV stabdoma dėl technologijos grėsmės žmonių sveikatai
kaunieciams.lt pagal firmusmedicus.lt inf.

Kilmė

Portale kaunieciams.lt paskelbtame straipsnyje išreiškiamos abejonės dėl penktosios kartos mobiliojo ryšio saugumo žmonėms, be to, pabrėžiama, kad prieš tolimesnį technologijos vystymą pasisakė Vokietijos, Šveicarijos ir Olandijos valdžios atstovai, JAV politikai. Straipsnio apačioje nurodoma, kad rašant remtasi portalo firmusmedicus.lt informacija.

Verslininko Ugniaus Kiguolio vadovaujamos asociacijos „Firmus medicus“ oficialioje svetainėje aktyviai skelbiama prieš 5G ryšį nukreipta informacija, tokiam turiniui skelbti netgi paskirta atskira rubrika „Bangos“. Daugumoje rubrikoje publikuotų tekstų išreiškiamas susirūpinimas šios technologijos poveikiu žmonių sveikatai, aprašomi valstybių veiksmai, nukreipti prieš 5G ryšio diegimą.

Portale paskelbta klaidinanti žinutė

Nors dalis visuomenės Europoje bei JAV priešinasi technologijos plėtrai, kaunieciams.lt paskelbtame, firmusmedicus.lt informacija paremtame, tekste manipuliuojama skaitytojo emocijomis suabsoliutinant kai kurių politikos atstovų pareiškimus 5G tema, be to, jame pateikiama pasenusi informacija.

Kas melas


Straipsnyje pabrėžiama keturių šalių – Vokietijos, Šveicarijos, Olandijos ir JAV – pozicija 5G ryšio klausimu. Pasak straipsnio autoriaus, visose šiose šalyse politikai išreiškė susirūpinimą naująja technologija, todėl 5G ryšio diegimas jose yra stabdomas. Pirmoji straipsnyje aptariama teritorija – Briuselis, o Vokietijos pozicija nepaliečiama apskritai, kas leidžia manyti, kad straipsnyje įsivėlusi faktinė klaida. Nors kalbama apie Belgijos sostinę Briuselį, pirmoje pastraipoje įvardijama Vokietija.

Iš tiesų, straipsnis paremtas metų senumo naujienomis. Jame remiamasi „The Brussels Times“ praėjusių metų balandį skelbta informacija, kuomet Briuselio regiono ministrės, atsakingos už aplinkos klausimus, pareigas dar ėjo Céline Fremault. Šiame poste ją pakeitė dabar ministro pareigas einantis Alain Maron.


Tiesa, Briuselis, kaip ir prieš metus, išliko skeptiškas 5G ryšio atėjimui. Nors Belgijos telekomunikacijų bendrovė „Proximus“ jau paleido „5G Light“ ryšį trisdešimtyje savivaldybių, Briuselis į šį sąrašą nepatenka, nes regione galiojančios spinduliuotės normos yra beveik 50 kartų griežtesnės nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.

Kita straipsnyje aptariama šalis – Šveicarija. Teigiama, kad šioje šalyje „5G nebus įvedinėjamas tol, kad federalinė aplinkos apsaugos agentūra neįvertins vadinamos nejonizuojančios spinduliuotės, neišmatuos jos rizikos ir nepradės reguliariai informuoti visuomenės apie savo išvadas.“ Be to, „valdantieji jau du kartus atsisakė keisti anksčiau nustatytas leistinos spinduliuotės dozės ribas.“

Iš tiesų, Šveicarijoje galioja tokios pačios elektromagnetinės spinduliuotės normos kaip ir daugelyje kitų Europos šalių. Nuo 1999 metų ši šalis nusprendė laikytis ICNIRP pateikiamų rekomendacijų.

Šveicarijos aplinkosaugos agentūra taip pat paneigė gandus apie tai, kad 5G ryšio plėtra šalyje stabdoma dėl susirūpinimo gyventojų sveikata. Nors kai kurie kantonai nusprendė apriboti 5G ryšio antenų plėtrą, tai negalioja visos šalies mastu.

Dar vienas klaidinančiame straipsnyje pasitelkiamas pavyzdys – Olandija, kurioje valdžios atstovai taip pat susirūpinę dėl galimo 5G poveikio žmonių sveikatai. Pastraipoje apie padėtį šioje šalyje cituojama parlamento narė Laura Bromet.

Iš tiesų, ši Olandijos politikė praėjusių metų liepą vyriausybei pateikė du siūlymus – tirti žmonių sveikatą tose vietose, kuriose 5G ryšys jau veikia ir mažinti telekomunikacijų priklausomybę nuo kiniškos įrangos. Abu siūlymai buvo atmesti.

Nors Olandijoje šiuo metu neramu – 5G technologijos priešininkai sausį susibūrė į didžiulį protestą, o pastarosiomis savaitėmis nuo vandalų vis nukenčia mobiliojo ryšio antenos – šalyje tikimasi jau šiemet pradėti tiekti 5G ryšio paslaugą. Olandijos valdžios atstovai reaguodami į olandų pasipriešinimą technologijos įvedimui dėl galimo pavojaus sveikatai tokią baimę vadina suprantama, bet nepagrįsta.

JAV klaidinančiame straipsnyje taip pat įvardijama kaip besipriešinanti 5G technologijos atėjimui. Pateikiamas ir pavyzdys – Mill Valley miesto Kalifornijoje taryba sustabdė naujų ryšio gijų diegimą, gyventojams anonimiškai nubalsavus nestatyti 5G ryšiui būtinų antenų gyvenamuosiuose miesto rajonuose.

Ši naujiena taip pat nėra nauja – toks balsavimas įvyko 2018 metais gyventojams susirūpinus, kad nauja technologija gali sukelti vėžį.

Tačiau Mill Valley atvejis yra išimtis, o ne taisyklė. Iš tiesų, JAV Federalinės ryšių komisijos pirmininkas Ajit Pai 5G ryšio technologijos plėtrą paskelbė nacionaliniu prioritetu, sakydamas, kad vietos vyriausybių bandymai blokuoti naują belaidę infrastruktūrą yra neteisėti.

  • Šaltiniai
  • Radiofrequency Safety Guidelines and Standards
  • EMF Policy
  • 5G komt dit jaar naar Nederland, maar kent langzame start; nos.nl; 2020.01.01
  • Angst voor gezondheidsrisico's 5G is 'begrijpelijk, maar onterecht'; nos.nl; 2019.09.09
  • FDA Report Continues to See No Link Between Cell Phones and Cancer; w.bloomberg.com; 2020.02.11
  • Where can you get 5G in Belgium?; brusselstimes.com; 2020.04.01
  • Swiss agency denies ban on 5G roll-out over health concerns (updated); siliconrepublic.com; 2020.02.13