Tuo metu, kai Italijoje kovo viduryje sparčiau augo užsikrėtusiųjų koronavirusu ir aukų skaičius, kai visoje Europoje ėmė trūkti apsaugos priemonių, imta griežtinti karantino sąlygas, sąmokslo teorijų gerbėjai užčiuopė aukso gyslą.

Jų kelrode žvaigžde tapo liūdnai pagarsėjęs skiepų priešininkas pseudomokslininkas Stefano Montanari – „nanopatalogu“ ir „nanotoksikologu“ apsiskelbęs gydytojas keliuose interviu pakartojo teiginius, kurie prieštarauja veiksmams, kurių ėmėsi Italijos ir daugumos Europos šalių medikai bei vyriausybės, bandydamos suvaldyti koronaviruso pandemiją.

S. Montanari lietuviškame feisbuke

Pavyzdžiui, kovo 19-ąją, neigdamas mokslinius faktus S. Montanari interviu sąmokslo teorijų tinklapiui „Byoblu“ tikino, kad Italijoje žmonės miršta ne nuo koronaviruso, o nuo kitų priežasčių.

„Tai užkrečiama infekcija, virusas, bet dažniausiai visai nežalingas. Iš tikrųjų tai yra nauja gripo forma, kuri puola plaučius ir patalogiškai paveikia pagyvenusius asmenis, rūkalius, ligomis sergančius žmones, tuos, kurie vartoja vaistus, o sveikų – ne.

Žmonės, ypač pagyvenę, kurie yra paskiepyti nuo gripo, yra silpnesnis, tačiau nuo gripo vakcinos iš tikrųjų nėra, o tai, ką jums suleidžia, jus susilpnina. Iš tikrųjų nuo koronaviruso mirė trys žmonės ir tai dėl to abejoju. Ten, kur žmonės buvo paskiepyti, mirė daugiau žmonių. Todėl sakome, kad tie žmonės mirė su koronavirusu, o ne nuo koronaviruso“, – interviu tikino S. Montanari, pabrėžęs, jog vakcinos neveikia ir neveiks, tai esą tėra farmacininkų sąmokslo dalis.

Be to, anot visos asmeninės apsaugos priemonės, socialinės distancijos ribojimai, karantinas yra ne tik neveiksmingos, bet ir žalingos.

„Mums sako – likite namuose, kai mes kaip tik turime eiti į lauką, nes saulė būtina, taip mes gauname vitamino D, reikalingo mūsų imuninei sistemai“, – tikino S. Montanari. Greitai tokias mintis pasigavo ir lietuviai.

„Italijos gydytojas prof. Stefano Montanari (beje ir ne tik jis) kartoja, kad vakcina nuo korona viruso yra tik iliuzija – virusas mutuoja tokiu greičiu, kad jo nepavys jokia vakcina“
Viena sąmokslo teorijas savo paskyroje skleidžianti feisbuko vartotoja.
„Savo šokiruojančiame interviu jis teigė, kad iš tikrųjų tik 3 žmonės mirė nuo koronaviruso Italijoje. Bet kas žudo, jei ne virusas?“
S. Montanari citavo kitas feisbuko vartotojas.

Lietuvių kalba S. Montanari pasidalijimų nedaug, tačiau bendrai visame feisbuke ir ne tik šis gydytojas turi dešimtis tūkstančių sekėjų, bent 7 atskiras jam skirtas grupes, tūkstančius jį remiančių įrašų. Į rusų kalbą išverstos S. Montanari idėjos greitai plito Rusijos ir Ukrainos internetinėje erdvėje, kur jas platino tiek Kremliaus išlaikomi ar kontroliuojami informaciniai kanalai kaip tik tuo metu, kai Rusijoje dar nebuvo įvestos griežtos karantino priemonės.

S. Montanari grupės ir gerbėjų įrašai

Kas melas

Kovo 19-ąją nuskambėję S. Montanari teiginiai, kad nuo koronaviruso sukeltos ligos COVID-19 Italijoje esą mirė vos trys žmonės prieštarauja oficialiai ir medikų bendruomenės patvirtintai statistikai – tą dieną Italijoje jau buvo 3405 aukos, o užsikrėtusiųjų skaičiai toliau augo. Būtent liga – COVID-19 tampa mirties priežastimi, o ne pats koronavirusas, tiksliau jo atmaina – SARS-CoV-2.

Griežtos karantino priemonės Italijoje ir kitose šalyse pradėtos taikyti siekiant sustabdyti būtent viruso plitimą – neatsitiktinai dalis juo užsikrėtusiųjų pasveiko, o susirgimų skaičius ėmė mažėti tik įvedus griežtą socialinės izoliacijos kontrolę.

Naujasis koronavirusas – SARS-CoV-2 nėra gripo atmaina, kaip teigia S. Montanari – tai visai kitas virusas, sukeliantis panašius simptomus ir ligą. Nuo gripo atmainų yra sukurtos vakcinos, tačiau jos neapsaugo nuo SARS-CoV-2, nuo kurio dar nėra sukurta vakcina, tad sėti abejones dar nesukurtos vakcinos žala moksliškai nėra nei pagrįsta, nei etiška.

Nėra jokių moksliškai pagrįstų tyrimų, įrodančių ryšį tarp didesnio paskiepytųjų nuo gripo mirtingumo ir tų, kurie nebuvo skiepyti nuo gripo. Vis dėlto tiesa ta, kad naujasis koronavirusas išties dažniau pasiglemžia vyresnių, lėtinėmis ligomis sergančių, rūkalių, rizikos grupėje esančių žmonių gyvybę. Tiesa ir ta, kad saulėje būti sveika, kaip ir gauti vitamino D, tačiau rizika, susijusi su užsikrėtimu koronavirusu neatsitiktinai tapo dingstimi vengti nebūtinų socialinių kontaktų viešumoje.

Tuo metu paties S. Montanari reputacija kelia dar daugiau abejonių. Jis nėra epidemiologas ar virusologas, tačiau turi savo tvirtą nuomonę apie virusus ir vakcinas.

1972-siais medicininį farmacijos specialisto išsilavinimą įgijęs gydytojas pastaraisiais dešimtmečiais garsėjo kaip skiepų priešininkas ir pastarųjų judėjimą įkvėpusių nanotoksikologijos ir nanopatologijos – pseudomokslinių krypčių skleidėjas.

S. Montanari su žmona A. Gatti

Knygoje jiedu bandė neva elektroniniais mikroskopais atliktais tyrimais įrodinėti visų vakcinų žalą – esą jose yra pavojingų nanodalelių, sukeliančių autizmą, alergijas.

Ir nors tam tikrų vakcinų šalutinis poveikis išties kelia ginčus medikų bendruomenėje, ne vienerius metus sklandantys teiginiai apie neva tiesioginį skiepų ryšį su autizmu yra jau ne kartą paneigti, įrodžius pripažintais moksliniais tyrimais.

Tuo metu paaiškėjo, kad paties S. Montanari „tyrimas“ nėra pagrįstas. Jis buvo publikuotas moksliniu leidiniu apsimetančiame ir nepatikimu vadinamame „Vakcinų žurnale“, kuriame sumokėjus norimą sumą gali būti publikuojama bet kokia medžiaga.

Šis tyrimas nebuvo patvirtintas pripažintose mokslinių tyrimų duomenų bazėse, tokiose, kaip „PubMed“, apie bendradarbiavimą ir tariamą pritarimą S. Montanari nei jo žmonos tyrimams nieko negirdėjo ir Europos medicinos agentūra (EMA).

Šaltinis, kuriame savo teorijas apie neva visai nepavojingą koronavirusą ėmė skleisti S. Montanari – tinklaraštis „Byoblu“ ir jo „Youtube“ kanalas jau yra susilaukęs daug kritikos dėl sąmokslo teorijų skleidimo. Dėl šios priežasties „Google“ nebeleidžia šio tinklaraščio reklamų.

„Byoblu“ priklauso buvusio populistinės partijos „Penkių žvaigždučių judėjimas“ lyderio Beppe Grillo patarėjui Claudio Messora, kuris yra pagarsėjęs kaip Vakarų, NATO, ES kritikas ir Rusijos rėmėjas, o taip pat ir skiepų priešininkas.

Claudio Messora

Pernai, paraginti garsaus virusulogo Roberto Burioni, dešimtys garsių medikų, profesorių, savo srities specialistų, o taip pat ir politikų pasirašė specialų paktą, kuriuo siekiama pažaboti pseudomokslinių „tyrėjų“ skleidžiamą melą apie skiepų žalą ir ryšį su autizmu.

Ironiška, kad šį paktą galiausiai pasirašė net pats B. Grillo, kuris, įtikėjęs C. Messora ir S. Montanari skleidžiamomis idėjomis, anksčiau viešai skleidė abejones dėl vakcinų, tačiau pakeitė nuomonę. Dabar šio pakto autoriai teismo įvertinti, ar S. Montanari nepadarė nusikaltimų, skleisdamas savo melagingus teiginius.

„Montanari balsas, be to, kad prisideda prie sąmyšio ir dezinformacijos, prieštarauja nacionalinių ir tarptautinių sveikatos apsaugos institucijų krypčiai, nėra paremtas mokslu, gali priversti prie nelegalaus ir pavojingo piliečių elgesio paliekant namus ir neįvertinant pandemijos.

Montanari teiginiai yra rimti, nes jis yra farmakologas ir mokslininkas, turintis autoritetą. Mes tikime, kad būtina ginti piliečius nuo bet kokių melagingos, išpūstos ar moksliškai nepagrįstos informacijos, kuri gali privesti žmones prie pavojingo elgesio pandemijos metu“, – teigiama kreipimąsi pasirašiusių Italijos medikų pranešime.

Šaltiniai