Japonijoje iki metų pabaigos sunaikins visas mikrobangų krosneles šalyje.
dienoszinios.lt, refa.lt

Skirtinguose portaluose pasidalintos žinutės identiškos, išskyrus tai, kad refa.lt šį straipsnį paviešino 2019 metų gegužės 16 dieną, o dienoszinios.lt – šių metų balandžio 13 dieną, kylant visuomenės susidomėjimui mikrobangų keliamu poveikiu žmonių sveikatai ir intensyvėjant kalboms apie 5G ryšio įvedimą.

Naujienos apie mikrobangų krosnelių atsisakymą pasidalinimas socialiniame tinkle „Facebook“ sulaukė didelio skaitytojų susidomėjimo.

Portale dienoszinios.lt žinutę pamatė 55,8 tūkst. vartotojų, o iš naujo pasidalintas straipsnis refa.lt portale peržiūrėtas 141 tūkst. kartų. Abu portalai straipsniuose nurodo neva originalų žinutės šaltinį „Noticias sobre“, tačiau jokio naujienų portalo tokiu pavadinimu aptikti nepavyko.

Socialiniuose tinkluose išplatinta melaginga žinutė

Panašūs pranešimai, esą Japonija atsisako mikrobangų krosnelių dėl technologijos daromos žalos sveikatai, socialiniuose tinkluose pradėjo plisti 2019 metais. Dauguma nepriklausomų faktų tikrintojų šią informaciją paneigė (factcheck.afp.com, timesofindia.indiatimes.com, snopes.com, rappler.com, altnews.in, berationable.com, vishvasnews.com).

Pasak amerikiečių faktų tikrinimo portalų „snopes.com“, pradinis tokių pranešimų šaltinis – rusiškas satyros tinklalapis, kurio informacija vėliau pasidalino keletas ispaniškų naujienų portalų, o iš jų žinutė pasklido po kitų šalių naujienų portalus ir socialinius tinklus.

2019 metų kovo 3 dieną rusiškame tinklalapyje „Panorama.pub“ paviešintas straipsnis pavadinimu „Japonija iki 2020 metų pagaliau atsisakys mikrobangų krosnelių“, kuriame teigiama, kad nepaklusę šiam įsakui užsitrauks gyventojai ar organizacijos užsitrauks nuo 5 iki 15 metų laisvės atėmimo bausmę. Į lietuvių kalbą išverstuose tekstuose pateikiama ta pati informacija.

Straipsnyje taip pat rašoma, kad „remiantis ekspertų išvadomis, maistas, pašildytas mikrobangų krosnelėje, turi kenksmingas vibracijas, disharmoningas universaliems ritmams. Be to, tyrėjai atliko eksperimentą: 5 tarakonus patalpino į mikrobangų krosnelę ir paliko radiatorių 3000Vt galingume „grilio“ režimu. Rezultate visi vabzdžiai žuvo.“

Visa ši informacija yra melaginga.

Japonijos sveikatos apsaugos institucijos niekada nesidalino žiniomis apie mikrobangų krosnelių draudimą, informacijos šia tema nėra ir japoniškuose naujienų portaluose.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, „naudojamos atsižvelgiant į gamintojo suteiktą instrukciją, mikrobangų krosnelės yra saugios ir tinkamos įvairiam maistui šildyti. <...> Mikrobangų krosnelių dizainas užtikrina, kad mikrobangos lieka krosnelėje ir yra pasitelkiamos tik tada, kai mikrobangų krosnelė yra įjungta, o jos durelės uždarytos. <...> Mikrobangų krosnelėje pagamintas maistas yra saugus ir turi tą pačią maistinę vertę, kaip ir konvekcinėje krosnelėje pagamintas maistas.“

  • Šaltiniai
  • Pasaulio sveikatos organizacijos informacija
  • No, the Japanese government has not banned microwave ovens to protect citizens’ health; factcheck.afp.com
  • FACT CHECK: Is Japanese government disposing off all microwave ovens; timesofindia.indiatimes.com
  • Did the Japanese Government Ban Microwave Ovens?; snopes.com
  • FALSE: Japanese government bans microwave ovens; rappler.com
  • No, Japanese government hasn’t decided to dispose all microwave ovens in the country; altnews.in
  • FWD FACT-CHECK: JAPAN DISPOSING MICROWAVE OVENS; berationable.com
  • Fact Check: No, Microwave Ovens Are Not Banned In Japan; vishvasnews.com