Knygoje esantis tyrimų centras yra Wuhano virusų tyrimų organizacija. Tai viena iš keturių biologinės saugos laboratorijų Kinijoje. Čia buvo ištirti labai apsaugoti ir mirtini virusai. Įsikūręs 32 km nuo Coronaviruso epicentro.

Galbūt anksčiau girdėjote, kad „Covid-19“ virusą sukūrė Uhano tyrimų organizacijos žmonės. Dabar šis tikėjimas sustiprėja. Knygoje virusas taip pat vadinamas „tobulu ginklu“ ir teigiama, kad mažiau nei per minutę žmogus neišgyvena ir miršta.
zinoti.lt

„Būsite šokiruoti! Knyga, išleista 1981 metais numatė koronaviruso protrūkį“, - tokia antrašte skaitytojus bando sudominti portalas zinoti.lt ir vėliau ta pačia žinute pasidalinęs itiketinifaktai.online.

Straipsnyje bandoma sugretinti 1981 metais Deano Koontz knygos „Tamsos akys“ (ang. „The Eyes of Darkness“) siužeto ištraukas su koronaviruso pandemija, tačiau toks sugretinimas nėra teisingas.

Kilmė

D. Koontzo knygos herojės sūnus atsitiktinai užkrečiamas laboratorijoje pagamintu virusu, pavadintu „Wuhan-400“ vardu:

„Jūs turite tai suprasti“, - pasakė Dombis, - „turite grįžti 12 mėnesių atgal. Tai nutiko tada, kai kinų mokslininkas vardu Li Chen dezertyravo į Jungtines Amerikos Valstijas su savimi turėdamas diskelį su svarbiausiu ir pavojingiausiu Kinijos biologiniu ginklu per visą dešimtmetį.

Jie jį vadino „Wuhan-400“, nes jis buvo sukurtas RDNA laboratorijoje už Uhano miesto ir jį sudarė 400 gyvybingų žmogaus sukurtų mikroorganizmų.“

Lietuviškuose portaluose, kuriuose išplatinta knygos turinį su koronavirusu siejanti žinutė, vertimas yra netikslus ir nurodo, kad išgalvoto viruso tyrime dalyvavo 400 žmonių.

Portale zinoti.lt netiksliai pateiktas aptariamos knygos vertimas

Autorius „Wuhan-400“ virusą vadina „tobulu ginklu“, kuris paveikia tik žmones. Jokia kita gyva būtybė negali juo užsikrėsti. Be to, atsiskyręs nuo gyvo žmogaus kūno virusas neišgyventų ilgiau nei minutę, taigi, mirštant žmogui, miršta ir „Wuhan-400“.

Portale zinoti.lt, vėlgi, pateikiamas netikslus knygos ištraukos vertimas ir teigiama, kad per mažiau negu minutę virusas nužudo žmogų.

Portale zinoti.lt netiksliai pateiktas aptariamos knygos vertimas

Kas melas

Sugretinant išgalvotą virusą su pasaulyje pandemiją sukėlusiu COVID-19 padaroma išvada: „Galbūt anksčiau girdėjote, kad „Covid-19“ virusą sukūrė Uhano tyrimų organizacijos žmonės. Dabar šis tikėjimas sustiprėja.“

Delfi „Melo detektorius“ anksčiau jau rašė apie tai, kad mokslininkai palygino naujojo koronaviruso ir kitų šešių koronavirusų – SARS, MERS ir SARS-CoV-2 bei HKU1, NL63, OC43 ir 229E – genomus.

„Mūsų tyrimai aiškiai rodo, kad SARS-CoV-2 nėra laboratorijoje gimęs kūrinys ar tikslingai valdomas virusas“, – žurnalo straipsnyje rašė mokslininkai.

Be to, išgalvotu „Wuhan-400“ virusu galėjo sirgti tik žmonės, o naujasis koronavirusas, atvirkščiai, iš gyvūnų persidavė žmonėms.

Kaip kovo mėnesio pabaigoje skelbė „BBC“ ir kiti portalai, nelegaliai į Kiniją gabentuose Malajietiškuose pangolinuose buvo rastas labai į naująjį koronavirusą panašus virusas. Be to, koronavirusų nešiotojai yra ir šikšnosparniai, kuriuose aptiktas 96 proc. su naujuoju koronavirusu sutampantis virusas.

Kinijos mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad susirgti COVID-19 gali ir katės, tačiau jas auginantiems jaudintis nereikėtų – nėra jokių įrodymų, kad naminiai gyvūnai galėtų užkrėsti savo šeimininkus.

Taigi, nors Deano Koontzo išgalvotas virusas, kaip ir naujasis koronavirusas buvo susietas su Uhano miestu, tai – vienintelis juos siejantis sutapimas ir tolimesnis šių virusų gretinimas nėra tikslus. Kuo šie virusai skiriasi:

  1. „Wuhan-400“ žmonių buvo sukurtas laboratorijoje, kaip biologinis ginklas ir jis galėjo paveikti tik žmones, nepaliesdamas jokių kitų gyvų būtybių.
  2. Naujasis koronavirusas kilo natūraliai, iš gyvūnų persiduodamas žmonėms ir pirmiausia šio viruso nešiotojais tapo kai kurios gyvūnų rūšys.
  • Šaltiniai
  • Partly false claim: a 1981 book predicted the coronavirus 2019 outbreak; reuters.com; 2020.02.28
  • Coronavirus: Pangolins found to carry related strains; bbc.com; 2020.03.26
  • Cats Can Get Coronavirus, Study Suggests—but Pet Owners Need Not Panic; scientificamerican.com; 2020.04.01