Kinija įveda mirties bausmę už koronaviruso simptomų nuslėpimą.
befa.lt, infa.lt

Įtartinas, dažnai gramatiškai klaidingas, naujienas skelbiantis portalas „befa.lt“ kovo 23 dieną pasidalino straipsniu sensacinga antrašte „Kinija įveda mirties bausmę už koronaviruso simptomų nuslėpimą“, tačiau žinutėje pateikta informacija yra klaidinanti.

Straipsnyje nurodomas šaltinis – „Deutsche Welle“.

Kilmė


Rusiškoje „Deutsche Welle“ versijoje iš tiesų pasirodė tokio paties turinio straipsnis su lygiai tokia pačia intriguojančia antrašte. Straipsnyje patalpinta ir nuoroda į „Beijing Daily“, kuriame pirmiausia ir buvo paskelbta ši informacija.

Iš tiesų, „Beijing Daily“ apie įvedamas griežtas priemones tramdyti viruso protrūkį paskelbė dar vasario 13 dieną. Straipsnyje cituojamas Beidžingo teismo pranešimas, kuriame nurodoma kokios bausmės buvo skiriamos už karantino nesilaikymą ir sąmoningą užkrato platinimą kitiems asmenims.

„Pavyzdžiui, jei žmogus epidemijos prevencijos ir kontrolės metu turėjo temperatūros, kosėjo, jautė nuovargį ir kitus neaiškios kilmės simptomus ir per pastarąsias dvi savaites lankėsi Uhane ir turėjo artimų kontaktų su kitais patvirtintais ar įtariamais pacientais ir nepasakė apie šiuos simptomus, keliones, kontaktų istoriją Ligų prevencijos ir kontrolės centro darbuotojams tyrimo metu arba apsilankymo pas gydytoją metu arba vėliau buvo diagnozuotas turintis naująją koronaviruso infekciją; pacientai turėję pneumoniją ir nesiėmę saviizoliacijos, o specialiai ėję į dažnai lankomas viešas vietas, nesistengę išvengti kontakto su kitais žmonėmis.

Visi šie išvardyti veiksniai yra sąmoningas patogenų ir virusinių infekcijų platinimas. Veiksmai, keliantys grėsmę didelei daliai žmonių, bet neturėję rimtų pasekmių, užtraukia bausmę nuo trijų iki dešimties metų kalėjime“, – rašoma Beidžingo teismo pranešime.

Taigi, viruso nuslėpimas ir aplinkybių, galinčių sukelti pavojų visuomenės sveikatai, nutylėjimas užtraukia baudžiamąją atsakomybę atliekant bausmę įkalinimo įstaigoje, tačiau tokie žmonės mirties bausme nėra baudžiami.

Vis dėlto, tame pačiame pranešime nurodomos sąlygos, kada nusikalstami veiksmai gali užtraukti žmogui mirties bausmę.

Mirties bausme išimtinais atvejais gali būti nubausti žmonės, sąmoningai platinę virusą, nuslėpę turimus simptomus, kelionių ir kontaktų istoriją, jei jų veiksmai turėjo rimtų pasekmių, tai yra, lėmė kitų žmonių mirtis, sukėlė didžiulius viešojo ir privataus turto nuostolius. Tokie žmonės, pasak išleisto įsako, gali būti nuteisti kalėti daugiau nei dešimtį metų, kalėti iki gyvos galvos arba mirti.

Kinija – ne vienintelė tiems, kurie sąmoningai platina virusą, grasina mirties bausme. Panašus įsakas buvo paviešintas ir Irane. Juo nurodoma, kad tikslingai platinantys užkratą, trukdantys sveikatos apsaugos specialistams ir naikinantys medicininę įrangą gali būti baudžiami mirties bausme.

Taigi, „befa.lt“ išplatintame pranešime paskelbta informacija nėra teisinga. Nors koronaviruso simptomų slėpimas ir atsisakymas bendradarbiauti su gydymo įstaigomis gali užtraukti baudžiamąją atsakomybę, dauguma atvejų numato laisvės atėmimo bausmę nuo trijų iki dešimties metų. griežtesnės bausmės, tarp kurių įtraukta ir mirties bausmė, įsigaliotų sąmoningai platinant virusą ir įrodžius, kad šie veiksmai lėmė kitų gyventojų mirtis.

Klaidinantis straipsnis, patalpintas portale "befa.lt"

„befa.lt“ išplatinta melaginga žinutė iš viso buvo perskaityta 18 365 kartus, „Facebook“ socialiniame tinkle ji patiko daugiau nei 8 tūkst. vartotojų.

Analogiška žinute vasario 15 dieną pasidalino ir alternatyvus naujienų tinklaraštis „infa.lt“, kuriame taip pat skelbiama prokremliška, prieš JAV, NATO, ES nutaikyta informacija, taip pat straipsniai, neigiantys skiepų naudą.