Paprasčiausia patarimas, kaip nepriskaityti melagingos informacijos apie koronavirusą yra netikėti informacija, kurią socialiniuose tinkluose viešina asmenys, kurie neturi kompetencijos teikti tokią informaciją. Aplink pasaulį sveikatos apsaugos ministerijos ir kitos institucijos skuba užkirsti kelią melagingos informacijos sklaidai ir švaisto savo resursus, kad nuramintų panikuojančius.

1. Dr. Kate Broderick iš Inovio skelbia gavusi viruso štamą iš Kinijos valdžios ir sukurė vakciną per 2 valandas;
2. Akcijų biržoje Kinijoje, ne kurių Farmacijos ir IT kompanijų akcijų kainos aukščiausios per 3 metus. Baimė ir virusai – pelninga;
3. Corona virusas nėra naujas virusas. Tai laboratorijoje gimęs, bei cirkuliuojantis jau pora dešimtmečių. Jis gali būti perduodamas nuo gyvūnų žmonėms ir nuo žmonių žmonėms. Skelbiama, kad užsikrečiama valgant mėsą, kačių, šikšnosparnių, kupranugarių mėsą.. Yra keliolika atmainų. Dabartinė atmaina vadinasi nCoV. Skelbiama, kad židinys aptiktas jūros gėrybių turguje Kinijoje. Wuhane;
4. Pirbright institutas 2015 metais užpildė patentą apkarpytai coronavirus versijai, kurią naudotų vakcinose;
5. Pirbright institutas remiamas Bill ir Melinda Gates fondo.
(kalba netaisyta)
Ugnius Kiguolis, verslininkas

„Delfi“ nusprendė patikrinti ir lietuvių kalba socialiniuose tinkluose skleidžiamą informaciją.

Verslininkas bei antivakseris Ugnius Kiguolis savo „Facebook“ paskyroje pasidalino keliais teiginiais apie koronavirusą.

Teiginys nr. 1 – melas: „Dr. Kate Broderick iš Inovio skelbia gavusi viruso štamą iš Kinijos valdžios ir sukurė vakciną per 2 valandas“, – U. Kiguolis, kalba neredaguota.

Puiku! Visas pasaulis išgelbėtas! Tikimės Lietuva kuo skubiau įsigys šį saugų ir efektyvų produktą, bei suteiks išsigandusiems žmonėms viltį gyventi.“

Žinomas antivakseris cituoja įmonės mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros departamento vadovę Kate Broderick, kuri esą paskelbė, kad vakcina sukurta per dvi valandas.

Tačiau pati įmonė informacijos, kad vakcina jau sukurta, nepateikė. Kol kas oficiali informacija skelbia, kad „Inovio Pharmaceuticals“ pasinaudojo Uhano koronaviruso genų seka ir tai leido mokslininkams sukurti ne pačia vakciną, o teorinį vakcinos veikimo mechanizmą. Tikėtina, kad žmonėms tinkamą vartoti vakciną turėsime tik po 4 mėnesių.

Ugnius Kiguolis

Teiginys nr. 2 – melas: „Akcijų biržoje Kinijoje, ne kurių Farmacijos ir IT kompanijų akcijų kainos aukščiausios per 3 metus. Baimė ir virusai - pelninga“, – U. Kiguolis, kalba neredaguota.

U. Kiguolis neįvardija įmonių, kurias turi omenyje, tačiau jo įrašo publikavimno laikotarpiu verslo žiniasklaidoje buvo pasirodę pranešimai apie tris farmacijos įmones, kurių akcijų vertė išaugo: „Moderna Inc.“, „Inovio Pharmaceuticals“ ir „Novavax Inc.“ Tačiau čia nepasiteisina teiginys: visų trijų įmonių akcijomis yra prekiaujama ne Kinijos biržoje, kaip teigia antivakseris, bet Jungtinėse Valstijose.

Teiginys nr. 3 – iš dalies melas: „ „Corona virusas nėra naujas virusas. Tai laboratorijoje gimęs, bei cirkuliuojantis jau pora dešimtmečių. Jis gali būti perduodamas nuo gyvūnų žmonėms ir nuo žmonių žmonėms. Skelbiama, kad užsikrečiama valgant mėsą, kačių, šikšnosparnių, kupranugarių mėsą.. Yra keliolika atmainų. Dabartinė atmaina vadinasi nCoV. Skelbiama, kad židinys aptiktas jūros gėrybių turguje Kinijoje. Wuhane““, – U. Kiguolis, kalba neredaguota.

U. Kiguolis yra teisus rašydamas, kada koronavirusas nėra naujas virusas. Tačiau ši koronaviruso atmaina yra visiškai nauja ir dar neištyrinėta. Koronavirusas yra terminas, kuris apidbūdina visą virusų grupę. Pavadinimas kilo todėl, kad šie virusai primena karūnas. Viruso židinys – Uhano mieste esantis jūros gėrybių ir egzotinių gyvūnų turgus.

Informacijos, kad šis virusas buvo sukurtas laboratorijoje – nėra. Tokį teiginį paneigė ir factcheck.org.

Taip pat įraše minima, kad šiuo virusu galima užsikrėsti valgant mėsą. Kol kas oficiali pozicija yra tokia, kad virusu galima užsikrėsti oro-lašeliniu būdu. Kadangi virusas dar nėra ištyrinėtas, 100 proc. Teigti, kad jis plinta tik tokiu būdu – negalima. Apie tai Sveikatos apsaugos ministerijos organizuotoje spaudos konferencijoje užsiminė ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro direktorė Rolanda Lingienė.

Teiginys nr. 4 – iš dalies tiesa: „Pirbright institutas 2015 metais užpildė patentą apkarpytai coronavirus versijai, kurią naudotų vakcinose“, – U. Kiguolis, kalba neredaguota.

U. Kiguolis paliečia dar vieną garsią sąmokslo teoriją: Pirbraito institutas 2015 metais užpildė patentą apkarpytai coronavirus versijai, kurią naudotų vakcinose.

Kiti šią sąmokslo teoriją platinantys asmenys teigia, kad koronavirusas neva skirtas kuriant vakcinas, todėl dabar vakcinų kūrėjai esą ketina pasipelnyti iš galimos pandemijos.

Tiesa, šią sąmokslo teoriją platinantys skiepų priešininkai neatsižvelgia į faktą, kad Pirbraito institute nedirbama su koronavirusais, pavojingais žmonėms – minėtos įstaigos tyrėjai ieškojo vakcinos, kurią būtų galima taikyti tik prieš paukščiams pavojingus virusus.

Teiginys nr. 5 – iš dalies tiesa: „Pirbright institutas remiamas Bill ir Melinda Gates fondo“, – U. Kiguolis, kalba neredaguota.

U. Kiguolis toliau tęsia ir „virtinę“ sutapimų ir pamini, kad Pirbraito institutas gavo finansavimą iš Billo ir Melindos Gates'ų. Parašydama šį teiginį, jis leidžia skaitytojui susidaryti nuomonę, kad dėl viruso kalti yra jo minimi milijardieriai. Tačiau šią sąmokslo teoriją pagrindžiančių įrodymų – nėra.

DELFI ragina skaitytojus pasitikėti NVSC pateikiama informacija, o ne ta, kurią galite rasti socialiniuose tinkluose.

Pasiteiravus NVSC direktorės R. Lingienės, iš kur atsiranda šios sąmokslo teorijos ir ko siekia jų skleidėja, ji atsako, kad į šį klausimą sunku atsakyti – ji pati melagingos informacijos neskleidžia.

„Čia galbūt psichologai daugiau pasakytų. Bet pastebėjome, kad netgi savo buvusių kolegų tam tikrus komentarus, kurie, sakykime, būtų veikimas prieš šalį, prieš Lietuvą, prieš piliečius. Nepaprastai neprofesionalus, keliantis gandus (elgesys – DELFI) – ypač, jei apie tai šneka medikas“, – sako R. Lingienė ir priduria, kad medikai, kurie skleidžia tokią informaciją, mažina specialistų motyvaciją.

Anot jos, toks elgesys yra kenkimas. NVSC direktorė svarsto, kad galbūt Lietuvos pasirengimas koronovirusui nepatinka melagingos informacijos skleidėjams, nepatinka. „Nežinau, aš čia matau kenkimą. Kokia to prasmė – negaliu pasakyti.“, – sako R. Lingienė.