Šį prezidento siūlymą laidoje DELFI „Dėmesio centre“ sukritikavo premjeras Saulius Skvernelis, teigdamas, kad tokiu atveju tektų visiškai atsisakyti lengvatos, o tai, atsižvelgiant į faktą, kad Lietuvos ūkininkai ir taip gauna mažesnes europines išmokas, gali visiškai sužlugdyti žemės ūkį. Savo nuomonę šiuo klausimu BNS išsakė ir Žemės ūkio rūmų pirmininkas Arūnas Svitojus.

Visoje Europoje naudojami sumažinti akcizai žemdirbiams, tai mes iššoktume iš Europos konteksto ir liktume nelygiose konkurencinėse sąlygose.
Arūnas Svitojus, Žemės ūkio rūmų pirmininkas

Kilmė

Prezidentas G. Nausėda Seimui kitąmet pasiūlė socialinės apsaugos išlaidas padidinti 100 mln. eurų. Surinkti reikiamą sumą žadama lėtinant neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) augimą ir mažinant ūkininkams taikomą lengvatą dyzeliniam kurui. Šiuo metu tokia lengvata valstybės biudžetui kasmet kainuoja 83 mln. eurų. Prezidento siūlymu, ją planuojama sumažinti perpus.

Kaip BNS teigė prezidento patarėjas Simonas Krėpšta, lengvatos mažinimas – logiškas žingsnis ne tik siekiant sutaupyti, bet ir aplinkosauginiu aspektu. Su tuo nesutiko Žemės ūkio rūmų pirmininkas A. Svitojus. Jo teigimu, ūkininkų sąnaudos didėja, o mažesnė lengvata reikštų dar mažiau galimybių konkuruoti su kitų šalių ūkininkais. Be to, nepalankios oro sąlygos – trečius metus ūkį alinanti sausra – palieka savo žymę ir ūkiams funkcionuoti reikia daugiau degalų.

A. Svitojus savo pasipiktinimą argumentavo ir tuo, kad kitose Europos šalyse ūkininkams taikomi sumažinti akcizai, todėl, priėmus sprendimą mažinti kuro lengvatą, Lietuva išsiskirtų iš kitų vakarietiškų valstybių.

Kas tiesa

Susisiekus su Žemės ūkio rūmais ir paprašius pagrįsti BNS pasakytą teiginį, Žemės ūkio rūmų atstovė pasidalino lentele, kurioje nurodyta, kiek ir kokių lengvatą žemdirbiai gauna Europos Sąjungos valstybėse. Patikrinus lentelės duomenis paaiškėjo, kad jie yra teisingi.

Iš 29 lentelėje išvardytų valstybių tik 4 – Danija, Liuksemburgas, Slovakija ir Švedija – netaiko jokių lengvatų bet kokios rūšies kurui, naudojamam ūkininkavimo reikmėms. Dar 3 valstybės – Bulgarija, Kroatija ir Malta – apie taikomą arba netaikomą lengvatą kurui informacijos nepateikia. Iš visų lentelėje išvardytų valstybių tik Danija netaiko visiškai jokių lengvatų ūkininkams. Kitos kuro lengvatos netaikančios valstybės taiko sumažintą PVM maistui arba žemės ūkio produktams.

Lentelės duomenimis, 24 valstybės taiko sumažintą PVM kai kuriems maisto produktams; 17 valstybių taiko sumažintą PVM žemės ūkio produktams. Lietuva sumažinto PVM netaiko nei maisto produktams, nei žemės ūkio produktams.

Atsižvelgiant į šiuos duomenis, galima teigti, kad A. Svitojus, užsimindamas, jog sumažinusi lengvatą ūkininkavimo reikmėms naudojamam kurui Lietuva išsiskirtų iš kitų Europos valstybių, buvo teisus.

Vis dėlto, tvirtinti, kad ši atskirtis būtų itin reikšminga negalima, nes, prezidento siūlymu, lengvata nebūtų visiškai panaikinta, o tik sumažinta, taigi, Lietuva išliktų valstybe, taikančia kuro lengvatą ūkininkams, tik ši lengvata būtų mažesnė.