Lietuvoje milijonui gyventojų tenka daugiausia žydus gelbėjusių žmonių.
komentaras „Facebook“ socialiniame tinkle

Kilmė


Remiantis keletą kartų Facebook socialiniame tinkle pasidalintos lentelės duomenimis, milijonui Lietuvos gyventojų tenka daugiausia teisuolių visame Rytų Europos bloke. Pasaulio tautų teisuolis (angl. Righteous among the Nations) – tai garbės vardas, kurį Izraelio valstybė suteikia kitų šalių piliečiams, gelbėjusiems holokausto aukas.

Lentelėje, kurios šaltiniu Facebook vartotojai buvo nurodę Wikipedia puslapį, nurodyta, jog Lietuvoje milijonui gyventojų tenka beveik 300 teisuolių. Iš karto po Lietuvos sąraše – Lenkija, Slovakija, Vengrija. DELFI nusprendė įsitikinti, ar tikrai lentelėje pateikti duomenys teisingi ir kiek iš tiesų yra registruotų teisuolių Lietuvoje ir kitose pasaulio šalyse.

Aplankius Wikipedia puslapį „Pasaulio tautų teisuolis“ matyti, kad lentelėje pateikti 2013 metų duomenys. Šiuo metu Lietuvos gyventojų skaičius pastebimai mažesnis, nei buvo prieš šešerius metus, todėl ir pateikiami duomenys yra pasikeitę.

Kas tiesa


Naujausia informacija apie tai, kiek kokioje šalyje yra Pasaulio tautų teisuolių, pateikiama Pasaulio holokausto atminimo centro „Yad Vashem“ oficialioje svetainėje. Remiantis ja, 2018 metų sausio 1 dieną Lietuvoje buvo 893 teisuoliai. Tais pačiais metais Lietuvos gyventojų skaičius siekė 2,876,475 žmones, vadinasi, milijonui gyventojų teko 308 teisuoliai. Teisingi buvo ir kiti lentelės duomenys, kuriais remiantis po Lietuvos rikiuojasi Lenkija (181 teisuolis), Slovakija (110 teisuolių) ir Vengrija (89 teisuoliai). Mažiausia teisuolių koncentracija iš viso rytinio bloko valstybių yra Rusijoje.

Teisuolių skaičius Europos Sajungoje

Lietuva, kaip šalis, kurioje registruota daugiausia žydams padėjusių žmonių, išsiskiria ir lyginamojoje Europos Sąjungos šalių lentelėje. Mūsų šalis joje užima antrą poziciją, o, tuo tarpu, lentelės viršuje atsiduria Nyderlandai. Šioje šalyje Pasaulio tautų teisuolio vardą yra gavę 332 žmonės.

Teisuolių skaičius Rytų Europoje
  • Šaltiniai
  • Names of Righteous by Country; yadvashem.org
  • Pasaulio tautų teisuolis; wikipedia.org
  • European Countries by population; worldometers.info