Visu tuo laikotarpiu, kol [cigarečių ir tabako] kainos drastiškai didėjo, kontrabandos mastai krito.
Nijolė Goštautaitė Midttun, Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentė

Kilmė

LRT radijo laidoje rūkalų kontrabandos klausimais diskutavusi Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentė Nijolė Goštautaitė Midttun užsiminė, kad kylant cigarečių ir tabako kainoms kontrabandos mastai, atvirkščiai, mūsų šalyje mažėja. DELFI nusprendė išsiaiškinti, ar ši informacija teisinga.

LR muitinės kriminalinė taryba pasidalijo statistiniai duomenimis apie pasienyje sulaikomų cigarečių ir tabako kiekį.

Kas melas

Sugretinus LR muitinės pateiktus duomenis su cigarečių pakelio kainos pokyčiais nuo 2012 metų matyti, kad kylant vidutinei svertinei mažmeninei cigarečių pardavimo kainai sulaikomų kontrabandinių cigarečių skaičius buvo netolygus.

LR muitinės sulaikytų cigarečių kiekio priklausomybė nuo jų kainos kitimo

2013 – 2014 metais cigarečių kontrabandos sulaikyta pastebimai mažiau, maždaug 6 mln. pakelių, tuo tarpu 2015 ir 2016 metais šis skaičius pastebimai šokteli atitinkamai iki beveik 11 mln. ir daugiau nei 12 mln. pakelių.

2017 metais rūkalų kontrabandos sulaikyta 4 mln. pakelių mažiau, nei 2016 metais, tuo tarpu 2018 metais sulaikytas rekordinis 15 mln. pakelių viršijęs kontrabandos kiekis.

Svarbu paminėti, kad vertinti rūkalų kontrabandos mastus šalyje tik pagal muitinės sulaikytą cigarečių kiekį yra netikslu, todėl, kad sunku nustatyti, koks kiekis nelegalių rūkalų, vis dėlto, patenka į šalį.

Tačiau, įvertinus sulaikytų nelegalių rūkalų skaičių teigti, kad kontrabandos mastas kylant cigarečių kainai šalyje mažėja – neteisinga.

  • Šaltiniai
  • LR muitinės pateikiama informacija;
  • VMI pateikiama informacija