[Lietuvoje] Bendras vidaus produkto kiekis švietimui yra skiriamas mažas ir mažiausias Europos Sąjungoje.
Andrius Navickas, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas

DELFI nusprendė išsiaiškinti, kiek procentų BVP Lietuva skiria švietimo reikmėms ir ar tikrai šis skaičius – mažiausias visoje ES.

Įsigilinus į naujausią „Eurostat“ pateikiamą statistiką, 2016 metais Lietuva švietimo reikmėms skyrė 5,2 proc. bendrojo vidaus produkto. Šis skaičius ne tik nėra žemiausias Europos Sąjungos šalyse, bet ir lenkia ES vidurkį (4,7 proc.)

Dosnumu švietimo sričiai lenkiame net gerokai turtingesnes šalis, tokias kaip Liuksemburgas, Austrija ar Vokietija. Taip pat šia sritimi rūpinamės labiau nei didžioji kaimynė Lenkija.

Taigi, A. Navicko viešai pasakytas teiginys, kad Lietuva švietimui skiria labai mažą bendrojo vidaus produkto kiekį yra klaidingas.

BVP dalis (%) skiriama švietimo reikmėms ES šalyse; 2016

Vis dėlto, mokytojų mažais atlyginimais nėra be pagrindo. Nors švietimo sričiai Lietuvoje skiriamos didelės pinigų sumos, švietimo darbuotojų algalapiuose tai neatsispindi.

Metinis mokytojų darbo užmokestis ES šalyse, 2016/2017

Pradinis priešmokyklinio ugdymo mokytojų atlyginimas per metus Lietuvoje siekia vos 10 365 eurus prieš mokesčius.

Tai – vieni kukliausių rezultatų visoje Europos Sąjungoje. Dar mažiau priešmokyklinio ugdymo mokytojai uždirba tik Rumunijoje (metinis atlyginimas – 8538 eurai) ir Bulgarijoje (8493 eurai). Didžiausią algą priešmokyklinio ugdymo darbuotojai gauna Liuksemburge (58 476 eurai), Danijoje (34 786 eurai) ir Ispanijoje (31 879).

Pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo mokytojai Lietuvoje apmokami kiek dosniau. Vidutiniškai pradinė šių mokytojų alga siekia 15 981 eurą per metus prieš mokesčius.

Šios švietimo grandies mokytojai mūsų šalyje uždirba daugiau nei kaimyninėse Latvijoje (12 080 eurai per metus) ir Lenkijoje (12 091 euras), bet vis tiek gerokai atsilieka su Europos valstybių vidurkio, kuris pradinio ugdymo mokytojams siekia 24 225 per metus, pagrindinio – 25 066 eurus, vidurinio – 25 910 eurų.

Nuo Suomijos, itin vertinamos dėl mokslo kokybės, Lietuvos pedagogų atlygis atsilieka beveik dvigubai. Šioje šalyje vidurinio ugdymo mokytojai savo karjerą pradeda nuo 30 302 eurus siekiančio metinio atlyginimo.

Pedagogų atlyginimų lyderiu Europos Sąjungoje išlieka Liuksemburgas. Čia vidurinio ugdymo mokytojai per metus minimaliai uždirba 66 273 eurus. Atlyginimais neturėtų skųstis ir Vokietijos bei Danijos mokytojai. Jų pradiniai atlyginimai atitinkamai per metus siekia 50 075 eurus ir 36 107 eurus neatskaičius mokesčių.