„Keista situacija. Paskambina moteris ir sako, kad ji – iš „Ekspress nedelia“, klausia ar aš galiu atsakyti į klausimus apie „Laisvės pikniką“. Klausiu – o kas čia skambina? Toks įspūdis, kad nenori prisistatyti – iš pradžių prisistato Jelena, o tada pasako pavardę – Pismenikova. Tada sutikau kalbėti, nes mačiau straipsnius, kurius pasirašinėjo autorė tokia pavarde.

Pakalbėjome apie pikniką, išsakiau savo nuomonę, bet tada man kilo abejonė“, – sakė netikėto skambučio sulaukęs DELFI žurnalistas Olegas Jerofejevas, kuris dalyvavo renginyje „Laisvės pikinkas“.

Nusprendęs patikrinti, ar išties yra tokia autorė leidinio „Ekspres nedelia“ žurnalistė, O. Jerofejevas nustebo – kontaktų sąraše toks žmogus nenurodytas. Žurnalistas savo feisbuko paskyroje kreipėsi į draugus – ar kas pažįsta J. Pismenikovą?

Už pseudonimo atskleidimą – į teismą?

Komentaruose kaip mat pasireiškė „Ekspress nedelia“ redaktorius Jurijus Stroganovas, kuris ėmė girtis, kad jo leidiniui interviu yra davę premjerai, svarbiausi Lietuvos politikai ir visi prezidentai, tarp jų – Dalia Grybauskaitė. Ir ne kartą, o du.

Tiesa, jo leidinys taip pat yra minėtas Valstybės saugumo departamento Grėsmių nacionaliniam saugumui ataskaitoje, kaip „Rusijos informacinio karo instrumentas“.

Spėlionėms dėl „Jelenos Pismenikovos“ nenurimus ir pasirodžius svarstymams, jog DELFI skambino pats Kremliaus propagandos ruporas – Dmitrijus Kiseliovas, J. Stroganovas išreiškė nuostabą.

„Jūs ką, iš proto išsikraustėte? Pseudonimai – žurnalistų autorinė teisė. Jelena Pismenikova – mūsų nuolatinės autorės pseudonimas, jos tekstai leidžiami kiekvieną savaitę, – aiškino „Ekspress nedelia“ redaktorius, o tada jau ėmė ir grasinti, – už pseudonimo atskleidimą be autoriaus sutikimo gresia atsakomybė, tik nepamenu, ar administracinė, ar baudžiamoji“.

Tokie bauginimai O. Jerofejevui sukėlė šypseną, esą „tik idiotas patikėtų tokiomis pasakomis“. Juo labiau, kad kilus triukšmui O. Jerofejevui vėl paskambino „Jelena Pismenikova“, tik šį kartą jau prisistatė tikruoju vardu – R. Poševeckaja.

Ši pavardė yra gerai žinoma Vilniuje. Valdemaro Tomaševskio įkurtos Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – krikščionių šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) sąraše į rinkimus ėjusi jo padėjėja R. Poševeckaja yra politikė, Vilniaus savivaldybės narė.

Ji išties yra dirbusi televizijos kanalo PBK žurnaliste ir galimai iki šiol palaiko glaudžius santykius su Kremliaus propagandą transliuojančiu kanalu. Be to, ji yra atsakinga už Vilniaus miesto rusiškas mokyklas, kurias, kaip įtariama, V. Tomaševskio nurodymu įtraukia į LLRA-KŠS organizuojamas protestų akcijas. R. Poševeckaja yra pagarsėjusi dėl daromo spaudimo mokyklų administracijoms, ji taip pat priešinosi vykdomai mokyklų tinklo pertvarkai Vilniuje.

„Tai aš jos ir paklausiau, kodėl ji iš pradžių neprisistatė savo tikruoju vardu. Ar faktas, kad ji yra savivaldybės tarybos narė, nesikerta su ta veikla, kad ji rašinėja straipsnius, dirba žurnalistinį darbą?“, – stebėjosi O. Jerofejevas.

Anot jo, R. Poševeckaja netgi paprašė ištrinti komentarą, nors jame netgi nebuvo įvardyta, jog skambinusioji „Jelena Pismenikova“ yra būtent Vilniaus savivaldybės narė.

„Bet jei nėra kriminalo, kodėl ji nepasirašo savo vardu? Įsivaizduokite, sėdi politikas, prisistato BBC vardu ir surenka žurnalistinę informaciją. Negi dabar V. Tomaševskis pradės skambinėti prisistatydamas Edwardu Lucasu ir rašys straipsnius apie tautinių mažumų padėtį?“, – ironijos neslėpė DELFI žurnalistas.

Jaučiasi ir politike, ir žurnaliste

Pati R. Poševeckaja piktai reagavo į DELFI klausimus, kodėl ji prisidengė pseudonimu ir ar iš viso dera politikams užsiiminėti žurnalistine veikla.

„Visi žurnalistai taip pasirašo, tokia mano teisė. O jūs prisistatote pseudonimais? Jei dirbate viename leidinyje, galite prisistatyti pseudonimu, nes pasirašote tokią sutartį“, – aiškino Vilniaus Tarybos narė.

– Tai jūs sakote, kad viskas gerai, jei politikė prisistato svetima pavarde ir rašo straipsnius?

– Kodėl turėčiau teisintis? Jei rašyčiau savo vardu, tai užsiimčiau viešaisiais ryšiais ir taip pažeisčiau įstatymą. Olegui skambinau kaip buvusi kolega, kurią jis pažįsta daugelį metų. Klausimus uždaviau tik todėl, kad redaktorius norėjo temos ir redakcijoje daugiau nieko nebuvo, kas galėtų paskambinti. Manęs prašė parašyti komentarą laikraščiui. Ar dar bus klausimų?

– Tai kur jūs dirbate, Vilniaus savivaldybėje ar „Ekspress nedelia“?

– Ne, „Ekspress nedelia“ aš nedirbu, o kodėl jūs manęs klausiate? Vilniaus taryba – tai visuomeninė veikla, aš ten irgi nedirbu. Aš tik lankau posėdžius, už kuriuos gaunu atlyginimą, bet nedirbu savivaldybėje.

– Priminkite, o kokiame komitete jūs dirbate?

– Jau daugelį metų dirbu tame pačiame Savivaldos plėtojimo komitete. Jums tai naujiena, kad lankau posėdžius?

– Tai aš ir klausiu, ar gali asmuo būti ir politiku, ir žurnalistu?

– Aš esu ir žurnalistė, ir politikė. Tarybos nariai gali būti statybininkais, dainininkais, mokytojais, pas mus daug tokių. Jei straipsnius spausdintų savo vardu, tai būtų grubus pažeidimas. Žinote, jei šalyje nėra daugiau problemų, tai sveikinu jus. Tai jūs užsiimate politika. Aš viską įrašinėju! Norite skandalo? Gausite!

Raginimas etikos sargams

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, paprašytas pakomentuoti R. Poševeckajos elgesį tikino esąs šokiruotas.

„Kai politikai apsimetinėja tuo, kuo nėra, meluoja, tai aš juos vertinčiau, kaip telefoninius sukčius. Be to, tai dar ir rinkėjų, ir skaitytojų apgaudinėjimas. Tokie žmonės yra trigubi melagiai, aferistai.
O baisiau tai, kad, greičiausiai, tai yra ne pirmas kartas, kai ta politikė apsimeta žurnaliste“, – stebėjosi D. Radzevičius.

Dainius Radzevičius

Jo teigimu, negali būti jokių abejonių, jog ir pagal etikos normas ir remiantis visuomenės informavimo įstatymu, politinė ir žurnalistinė veiklos yra nesuderinamos, o R. Poševeckajos elgesį turėtų vertinti tarnybinės etikos komisija.

„Na ir kas, kad ji dirba pagal autorinę sutartį, juk tai – tik dėl mokesčių. Gali samdyti kad ir Šiaurės Korėjos lyderį. Kitas dalykas – jei redakcija tai žinojo, tai bendradarbiavo kolaboruodama ir kurdama pseudožurnalistiką“, – pabrėžė D. Radzevičius.

Pasijuto šantažuojamas

Pats O. Jerofejevas pripažino, kad jį nustebino ne tik R. Poševeckajos elgesys, bet ir „Ekspress nedelia“ redaktoriaus J. Stroganovo komentarai apie neva gresiančią administracinę ar netgi baudžiamąją atsakomybę už pseudonimu prisidengusios autorės tapatybės atskleidimą.

„Juk antrą kartą skambindama ji pati prisistatė. Tokias kalbas apie atsakomybę galima vadinti moraliniu šantažu. Esi tarsi situacijos įkaitas, išdavikas, turėtum suprasti, kad ta autorė jiems padeda, nes jiems trūksta darbuotojų, o jei atskleisi, esą kažkam pakenksi.

Olegas Jerofejevas

J. Stroganovas dar klausė ar noriu atšaukti komentarą – ne, neketinu, nes neturiu priekaištų dėl savo žodžių. Bet kai žmogus prisistato ne savo vardu, rašo apie tautines mažumas, dirba su tautinėmis mažumomis, tai galima sakyti, kad ji mane pakišo. Juk žurnalistui gali pasakyti daugiau, kai jis nešališkas, o kaip gali būti tikras, kad tas žmogus nešališkas, jei dirba politikoje?“, – svarstė O. Jerofejevas.