Dar gruodžio pradžioje agentūra BNS išplatino žinutę, kad Lietuva ir JAV derasi dėl sutarties, apibrėžiančios amerikiečių karių statusą. Tuomet užsiminta, kad naujas susitarimas supaprastins procedūras ir palengvins JAV karių ir ginkluotosioms pajėgoms priskirtų asmenų atvykimą ir buvimą Lietuvoje, palengvins bendrų pratybų ir projektų vykdymą.

Tokią žinutę kaip mat pasigavo portalas vesti-kaliningrad, priklausantis valstybinei Rusijos radijo televizijos kompanijai, garsėjančiai Kremliaus režimą liaupsinančias reportažais.

Jau skelbia „Lietuvos okupaciją“

Portale be užuolankų šaipytasi, jog Lietuva esą bus pažeminta, mat lietuviai esą „planuoja atsisakyti jai priklausančios pirminės teisės vykdyti baudžiamąją jurisdikciją amerikiečių kariams“. O tai, anot straipsnio autoriaus – kito Kremliaus propagandinio kanalo „Regnum.ru“ atstovo Kaliningrade, Andrejaus Vypolzovo, reiškia, jog „Lietuva pripažįsta esanti okupuota užsienio valstybės“.

Autoriaus teigimu, „Lietuvos elitas siunčia tiesų, kaip Gedimino prospektas signalą: nemeskite mūsų!“. Lietuvą A. Vypolzovas lygina su vieno trumpametražinio filmo heroje – kvailele, pasiruošusia Amerikai atiduoti savo garbę.

Be to, įvardijamas ir kitas propagandisto taikinys – Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri per pratybas „Geležinis kardas“ stovėjo šalia JAV technikos ir šypsojosi, o ta šypsena neva reiškė „geležinę amerikiečių okupantų nebaudžiamumo garantiją“.

Beje, panašią informaciją paskleidė ir vienas „ekspertiniu“ prisistatantis lietuviškas tinklapis, atkartojantis Kremliaus propagandistų naratyvus.

Lietuvai numatytos išimtys

Iš tikrųjų Lietuvos prezidentė D. Grybauskaitė tik gruodžio 9-ąją pasirašė dekretą, kuriuo suteikė įgaliojimus derėtis su JAV Vyriausybe dėl bendradarbiavimo gynybos srityje. Konkrečiai ši dvišalė sutartis, dar vadinamas „dvišale SOFA“ sutartimi, rengiamas JAV iniciatyva.

Panašios sutartys pasiūlytos ir Latvijai bei Estijai, o dauguma Europos valstybių, priklausančių NATO, tokias sutartis su JAV yra pasirašiusios gerokai anksčiau. Pavyzdžiui, Lenkija tokią sutartį pasirašiusi nuo 2010 m.

Tokios sutartys pasirašomos su visomis šalimis, su kuriomis vyksta intensyvus dvišalis gynybinis bendradarbiavimas. Su Lietuva toks bendradarbiavimas buvo aktyvus jau kelis dešimtmečius, tačiau ypač suintensyvėjo po 2014 metų, kai po Rusijos karinės agresijos prieš Ukrainą ir Krymo atplėšimo sunerimusi Lietuva sulaukė JAV pastiprinimo – naikintuvų bei kuopos karių. Nuo to laiko amerikiečių karių kuopa yra nuolat rotuojama Lietuvos teritorijoje, o tai planuojama tęsti ir ateityje.

Tačiau 2015 m. pasirašytas JAV ir Lietuvos susitarimas bei kitos sutartys, pavyzdžiui 2002 metų sutartis neapibrėžia visų abejoms valstybėms svarbių klausimų, be to, pernykščio susitarimo galiojimo laikas baigiasi kitų metų birželį.

Ir nors naujoji sutartis išties apibrėžia JAV karių ir jų šeimos narių statusą, o JAV suteikiama pirminė teisė teisti nusikaltusius karius, Rusijos propagandistai nutylėjo, jog susitarime numatyti svarbūs saugikliai bei plačios išimtys Lietuvai.

Pavyzdžiui, numatoma išimtis, kad Lietuva gali perimti jurisdikciją jai itin svarbiais atvejais. Lietuva taip pat pasilieka teisę spręsti, kokie tai būtų atvejai – ar sunkūs, ar smulkūs nusikaltimai. Be to, baudžiamąją jurisdikciją Lietuva galės bet kada susigrąžinti, tad bet koks nebaudžiamumo principas atmetamas.

Susitarimas taip pat numato JAV teisę naudotis tam tikrais kariniais objektais – jų sąrašas jau numatytas ir patvirtintas, tačiau tai nereiškia, kad bus pažeista Lietuvos konstitucija, mat visi minėti objektai liks Lietuvos nuosavybe.

Be to, pagal standartinį susitarimą numatytos ir tokios lengvatos, kaip atleidimas nuo mokesčių, akcizų, kitų mokestinių prievolių JAV pajėgų perkamoms prekėms ir paslaugoms, o su JAV vykdoma misija susijusių amerikiečių nebus reikalaujama vizų – užteks asmens dokumentų arba Pentagono išduotų judėjimo įsakymų.

Tuo tarpu amerikiečių įdarbintiems lietuviams bus taikoma JAV teisė, tiesa, socialinių garantijų ir kiti klausimai bus sprendžiami bendru šalių sutarimu, tad perskaičius darbo sutartį skųstis, jog pas amerikiečius įsidarbinęs ir gerokai trumpesnes amerikietiškas, o ne lietuviškas atostogas gaunantis asmuo vargu ar galės.

Skuba iki D. Trumpo inauguracijos

Beje, įdomu ir tai, jog šią sutartį skubama pasirašyti dar iki kitų metų sausio 20 dienos – išrinkto prezidento Donaldo Trumpo inauguracijos.

Ir nors pasaulyje pastaruoju metu kilo nemažai abejonių dėl galimai prorusiškos D. Trumpo politikos, siekis anksčiau pasirašyti mažiausiai dešimtmetį galiosiantį susitarimą aiškinamas tuo, jog pradėjus dirbti naujajai administracijai sutarties su Lietuva klausimas gali būti nustumtas į politinės darbotvarkės apačią. Iš JAV pusės susitarimo įsigaliojimui užteks Valstybės departamento ir šio įgalioto asmens leidimo, tuo tarpu Lietuvoje sutartį dar turės ratifikuoti Seimas.

Donaldas Trumpas

Apie naująją sutartį su anonimiškumo sąlygą kalbėję Lietuvos pareigūnai pabrėžė, kad šiuo metu dar vyksta derybos, tačiau didelių trukdžių kol kas nėra, tad derybas planuojama sėkmingai užbaigti ir sutartį pasirašyti kitų metų pradžioje. Latvija ir Estija atitinkamai tai gali padaryti panašiu metu, tik gal kiek anksčiau.

Vis dėlto pareigūnai pripažino, kad pirmosios Kremliaus propagandistų reakcijos kol kas kelia didžiausią nerimą, mat gali būti mėginimų manipuliuoti faktais.

Kremliui tokie bendradarbiavimą stiprinantys ir JAV karių buvimą užtikrinantys Baltijos šalių susitarimai su Vašingtonu nenaudingi, ypač jei Maskva minėtose šalyse turėtų kokių nors kėslų. Tuo tarpu Lietuvos pareigūnai atmeta abejones, kad pasirašydama tokią sutartį Lietuva pažeidžia savo konstituciją, pataikauja JAV ir atsisako savo suvereniteto.

„Mes priimame karius būtent tam, kad jie padėtų apginti mūsų suverenitetą“, – teigė pareigūnas. Kaip ir ankstesniais metais, kitąmet Lietuvoje bus dislokuota kuopa JAV karių, pratyboms taip pat dažnai lankysis daliniai iš Lenkijoje dislokuotos JAV karių brigados.