Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos 1-ojo skyriaus pareigūnai paskelbė, kad penkiasdešimtmetis V. Sokolovas įtariamas šnipinėjimu (Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 119 str. 2 d.), jo rengime ir padaryme organizuotoje grupėje.

Daugiau detalių apie tai, ką konkrečiai galėjo padaryti V. Sokolovas, kuo jis užsiima ir kur jis galėtų būti, nepateikiama.

„Tai yra jautri informacija ir manome, kad tokio pranešimo, koks yra išplatintas, užtenka“, – sakė prokuroras Justinas Laucius. Vis dėlto ilgametis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Anušauskas pastebėjo, jog informacija apie V. Sokolovą bei jo paiešką galėjo būti žinoma dar šių metų liepą, kai Generalinė prokuratūra Vilniaus apygardos teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje šnipinėjimu kaltinamas aukštas Rusijos žvalgybos tarnybos pareigūnas.

Jis su kitais asmenimis siekė užverbuoti Vadovybės apsaugos departamento pareigūnus, kurie galėtų įtaisyti pasiklausymo įrangą prezidentės Dalios Grybauskaitės kabinete ir rezidencijoje.

Tuomet Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) Karaliaučiaus srities valdybos Žvalgybos skyriaus vyresnysis operatyvinis įgaliotinis ypač svarbiems reikalams Nikolajus Filipčenka turėjo būti teisiamas dėl šnipinėjimo, dokumentų klastojimo, suklastotų dokumentų panaudojimo ir daugkartinių neteisėtų valstybės sienos kirtimų, penktadienį pranešė prokuratūra.

Bylos duomenimis, minėtas užsienio valstybės žvalgybos pareigūnas nuo 2011 metų spalio iki 2014 metų pabaigos susitikę keliose užsienio valstybėse kurstė Lietuvos piliečius, verbavo šiuos asmenis šnipinėti – rinkti ir perduoti užsienio valstybės žvalgybos institucijai ją dominančią informaciją.

Susitikimai vykdavo ne tik su kitu Rusijos piliečiu, to paties FST skyriaus viršininku I.G., bet ir su vienu Lietuvos piliečiu, kurio incialai – V.S. sutampa su V. Sokolovo. Tiesa, liepą į teismą buvo perduota tik N.Filipčenkos byla. Anot prokuratūros pranešimo, kitų asmenų atžvilgiu ikiteisminis tyrimas dar buvo tęsiamas. Ar tarp jų išties buvo V. Sokolovas, kurio šiuo metu ieško policija, oficialiai nepatvirtinama.

„Žinoma, tai tik prielaida, bet kito varianto neturiu. Manau, kad toks policijos kreipimasis yra paskutinė priemonė, nes gali būti, jog dar vyko nebaigta kontržvalgybinė operacija“, – teigė A. Anušauskas.

Jo spėjimu, V. Sokolovo kelis mėnesius ieškota kitomis priemonėmis, tačiau kai įtariamas šnipas dingo, kaip įvandenį, nsupręsta pasitelkti ir policiją bei visuomenę. Be to, anot A. Anušausko, plati policijos paieška galėtų užkirsti kelią V. Sokolovui mėginti slėptis kitose ES šalyse.

Vladimir Sokolov

Vis dėlto tikimybė, kad V. Sokolovas gali slėptis ES šalyse gali būti mažesnė nei ta, kad įtariamasis galėjo tiesiog pasislėpti kaimyninėje Baltarusijoje, kuriai glaudžiai bendradarbiausia su Rusijos specialiosiomis tarnybomis.

Jau pasislėpė Baltarusijoje?

Paieškojus internete nesunku buvo surasti V. Sokolovo kontaktus – vienas baltarusiškas telefono numeris buvo išjungtas. Tuo tarpu paskambinus kitu, lietuvišku numeriu, atsiliepė V. Sokolovo sūnus.

„Aš daugiau nieko nežinau apie šią istoriją, su savo tėvu nebendrauju daugiau kaip pusę metų, o viską sužinojau iš motinos“, – sakė įtariamojo sūnus.

Jis kelis sykius pakartojo niekaip nesusijęs su jokia tėvo veikla ir net nežino, ką jis tiksliai daro, tačiau pabrėžė, kad V. Sokolovas jau anksčiau lankydavosi Baltarusijoje.

„Nežinau, kaip reaguoti. Jis šnipas? Na, negaliu vertinti, bet jei paaiškės, kad jis tikrai kažkur įsivėlęs, tai man ir mano šeimai, žinoma, bus labai nemalonu“, – teigė įtariamojo atžala.

Tuo tarpu policijos pareigūnai toliau prašo visuomenės pagalbos – asmenis, mačiusius ar galinčius suteikti informaciją apie A. Sokolovo buvimo vietą, paskambinti Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos 1-ojo skyriaus pareigūnams tel. (8 5) 271 6098, bendruoju pagalbos telefonu 112 arba parašyti el. paštu nerijus.didziunas@policija.lt