Vienas gajausių stereotipų, kad daigus dažniausiai vartoja žaliavalgiai. „Dažnai mugėse, kur turime savo stendus, išgirstu praeinančius žmones sakant: „ai, tai einam iš čia, juk tai žaliavalgiams skirtas maistas“, – sako Vincas Benevičius, įkūręs šeimos verslą „Žali žali“, ir skuba patikinti, kad daigai nėra vien žaliavalgių maistas – netgi atvirkščiai.

Tai, vis dėlto, kokios yra didžiausios daigų naudos žmogaus organizmui?

„Kalbėdamas tiek apie daigų naudą, tiek žalą, stengiuosi viską komentuoti labai atsargiai, nes, pirmiausia, yra įsitikinusių, kad daigai – tai super turbo maistas. Be abejo, jie yra naudingi, bet toli gražu ne panacėja. Noriu pabrėžti, kad daigai yra tik žmonių mitybos dalis, bet tikrai ne visa mityba. Kalbant bendrai, daigai turi daug skaidulinių medžiagų, jie ištisus metus yra švieži, taip pat pasižymi mikroelementų įvairove“, – pasakoja V. Banevičius.

Įdomus daigas, apipintas įvairiausiais mitais ir legendomis – brokolis. „Kramtant brokolių daigus, juose esančios medžiagos taip sureaguoja, kad gali stoti į kovą su vėžiu. Nepatikėsite, kas įvyko, kai tai pagrindžiantį tyrimą išpublikavo „The New York Times“ – tais metais buvo praktiškai neįmanoma gauti brokolių sėklų“, – sako Vincas ir siūlo nepasitikėti tik žiniasklaidoje atsirandančia informacija, o visada galvoti savo galva ir klausyti kūno.

„Tam tikros rūšies daigai kai kuriems gali sukelti alerginių reakcijų, pavyzdžiui bėrimą, niežėjimą, odos dėmelės, tad viską reikia vartoti saikingai ir atsakingai“, – sako V. Banevičius, – Taip pat svarbu pabrėžti, kad žmonės daigus ir želmenis susodina ant vienos kėdės – o to tikrai negalima daryti, tokios interpretacijos gali tik padidinti rizikas žmogaus sveikatai.

Į visus klausimus apie daigus ir jų panaudojimą virtuvėje bus atsakyta jau šį šeštadienį 10 val. per visos Lietuvos televiziją Delfi TV laidoje „Alfo didysis kulinarinis šou” – arba tiesiog #AlfasLive.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)