Jei jūsų mityba yra įvairiapusiška ir subalansuota, jūs automatiškai sumažinate tam tikrų gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų stygiaus riziką ir užsitikrinate gerą medžiagų apykaitą. Toliau papasakosime, prie kokių maisto produktų nereikėtų priprasti ir dažnai jais mėgautis.

1. Kryžmažiedės daržovės

Brokoliai

Niekas nesiginčija, kad tokios daug antioksidantų ir naudingų maistinių medžiagų turinčios daržovės kaip žiediniai kopūstai ir brokoliai tikrai turėtų patekti į jūsų mitybos racioną, tačiau moksliškai įrodyta, kad vartojat per daug kryžmažiedžių daržovių galima susirgti hipotiroze – liga, kai ima trūkti skydliaukės hormonų.

Jei neįsivaizduojate savo gyvenimo be kopūstų, pabandykite pirmiausia juos apkepti keptuvėje arba ruoškite juos su kitais produktais – tai padės susilpninti jų goitrogenines savybes (kitaip tariant, galimybes didinti skydliaukę).

2. Tunas

Tunai kaupia gyvsidabrį, todėl vartojant daug šios žuvies, jūsų organizme taip pat gali susikaupti pernelyg daug šios medžiagos. Gyvsidabris gali turėti neigiamos įtakos vaikų vystymuisi, nėščiųjų sveikatai, o suaugusiesiems gali sukelti širdies priepuolius.

Specialistai pataria vartoti lengvesnius tuno patiekalus ir valgyti jį ne dažniau kaip kartą per savaitę. Taip, visiškai atsisakyti tuno nereikėtų, nes jis turi itin daug baltymų, bet vartojama retai ir saikingai, ši žuvis gali tapti maistinga jūsų pietų ar vakarienės dalimi.

3. Tiršti vaisių kokteiliai

Pastaraisiais metais sveikos mitybos šalininkai, ieškoję sveikesnių alternatyvų kavos gėrimams, yra pamėgę įvairiausius trintų vaisių kokteilius – gurkšnoji, tampi sveikesnis ir, svarbiausia, nepriaugi antsvorio. Tačiau tai nėra visiška tiesa. Žinoma, skirtumas tarp pyrago gabalėlio ir vaisiaus yra akivaizdus, tačiau bet kuris trintas vaisių kokteilis turės daug cukraus ir vargu ar pakeis subalansuotą vakarienę.

Jei jau esate įpratę kasdien siurbčioti trintų braškių kokteilius, beveik prilygstančius desertui, siūlome vaisių kokteilį pakeisti daržovių kokteiliu – taip gerokai sumažinsite kasdien suvartojamo cukraus kiekį.

4. Džiovinti vaisiai
Riešutai

Džiovinti vaisiai yra idealus užkandis prieš sporto treniruotę – jie greitai ir efektyviai suteiks energijos tiek kardiopratimams, tiek kilnojant svarmenis. Tačiau visais kitais atvejais svarbu atsižvelgti į tai, kad visi džiovinti vaisiai (datulės, figos, abrikosai, mangai, uogos ir kt.) turi daugiau cukraus nei švieži.

Nors džiovinti vaisiai dažnai sušmėžuoja šalia produktų, kuriuos reikėtų valgyti metant svorį, būtent džiovinti vaisiai gali sužlugdyti visas jūsų pastangas sulieknėti. Taigi būkite atsargūs: ketvirtadalis puodelio džiovintų vaisių ne dažniau kaip du kartus per savaitę! Laikykitės šios taisyklės ir su jūsų svoriu viskas bus gerai.

5. Sausi pusryčiai ir dribsniai

Sunku rasti nors vieną sausų pusryčių pakuotę, kurioje nebūtų vienokios ar kitokios formos cukraus. Dribsnius dažnai valgome pusryčiams su pienu ir greitai prie jų priprantame, pamiršdami, kad toks mišinys apsunkina skrandį.

Ar žinote, kaip grūdai įgauna dribsnių pavidalą? Juk natūraliai jie atrodo visai kitaip. Grūdai dribsniais tampa per kelis etapus, kurių metu dažnai praranda didžiąją dalį maistingųjų medžiagų. Taigi galiausiai kasdien pusryčiams tiesiog valgote apdorotus ir mažai naudos turinčius angliavandenius, o tai nėra sveikas gyvenimo būdas, jei tokio siekiate.

6. Konservuoti pomidorai ir pomidorų pasta

Pagrindinė problema, susijusi su visais konservuotais maisto produktais, yra ta, kad pati skardinė, kurioje laikomas produktas, gali palikti jame dervų likučių, kuriuose yra sintetinio estrogeno bisfenolio-A.

Mokslininkai jau seniai yra nustatę, kad jis gali skatinti daugelį ligų – pradedant reprodukcinėmis problemomis ir baigiant širdies ligomis, diabetu bei nutukimu.

Pomidorai pasižymi padidintu rūgštingumu, o tai yra puiki sąlyga bisfenoliui patekti į maistą. Tyrimais taip pat nustatyta, kad sintetinis estrogenas gali slopinti spermos gamybą ir sukelti chromosomų pažeidimus gyvūnų kiaušialąstėse.

7. Ryžių trapučiai ir duoniukai

Lengvų užkandžių mėgėjams atrodo, kad tai yra puikus pasirinkimas. Tačiau trapučiai ir duoniukai nėra tie maisto produktai, kuriuos be jokių pasekmių būtų galima triauškinti po kelis pakelius per dieną. Juose nėra riebalų (kurie, beje, yra būtini normaliam organizmo funkcionavimui), labai mažai vitaminų ar mineralų – taigi tai tikrai nėra subalansuotas užkandis tarp pietų ir vakarienės. Iš esmės tai yra ne kas kita, kaip įprastas rafinuotas angliavandenis, pabarstytas druska ir paskanintas aromatais.
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją