Alfas kalbino Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėją, profesorių Rimantą Stuką.

Kokios sėklos yra pačios naudingiausios ir jų vartoti turėtume daugiausia?

Sėklų yra labai įvairių. Jos gali būti ir daigintos, ir nedaigintos, bet jei kalbame apie nedaigintas sėklas, kuriomis galime praturtinti daržoves, sriubą ar salotas, tada reikėtų kalbėti apie mums turbūt jau įprastas ispaninio šalavijo („Chia“) sėklas, kurių reikėtų nepadauginti, nes jos sugeria labai daug vandens žarnyne, naudoti maždaug pusę arbatinio šaukštelio sėklų. Labai gerai yra moliūgų sėklos, aš pats naudoju ir kitiems labai rekomenduoju lukštentas kanapių sėklas, taip pat saulėgrąžos, bolivinė balanda, juodgrūdės sėklos, kurios turi savo specifinį skonį ir aromatą. Kai kas mėgsta ir linų sėmenis, bet juos geriau pabrinkinti.

Chia sėklos

Kuo tokios ypatingos yra „Chia“ sėklos?

Labai svarbu „Chia“ sėklas naudoti tinkamai. Jei mes jų naudojame nedaug, galima tiesiog paberti ant patiekalo, tačiau jei gaminami, kokie nors patiekalai, jas reikia pabrinkinti, kadangi jos sugeria maždaug 10–12 kartų daugiau vandens nei pačios sveria. Pabrinkinus mes matome jų tūrį ir galime jomis skaninti patiekalus. Taip matysime, kiek tiksliai jų suvalgysime. Jei naudosime nebrinkintas sėklas, galime tikrai nemažai jų suvalgyti, pavyzdžiui, įbersime nebrinkintų sėklų į kisielių ir staigiai išgersime, skrandyje jos išbrinks ir 12 kartų padidės, o jei dar esate stipriai pavalgęs, gali išsitempti skrandžio sienelės. Kartais žmonės turi rijimo ar stemplės sutrikimų, kišenių, kurių net nežino, o jei sėklos patekusios ten išbrinks, gali būti įvairiausių problemų, kartais prireikia ir medikų pagalbos norint atlaisvinti virškinimo trakto takus. Jei naudojate pusę arbatinio šaukštelio sėklų – nieko baisaus neatsitiks, bet jei didesniais kiekiais, tuomet jas būtinai reikia išbrinkinti. Ir nereikia sėklų traktuoti kaip pagrindinio patiekalo, jos yra tik komponentas. Geriausia, kai jų yra kuo didesnė įvairovė, tada mes gausime skaidulų, mineralinių medžiagų ir vitaminų. Juk sėklos tai augalo gyvybės pagrindas.

Alfas laidoje gamino greitai, lengvai ir skaniai ant grilio keptą žuvį su pagardais bei traškius mėlynių ir mangų ledus ant pagaliuko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)