– Aiste, kas paskatino pasirinkti augalinę mitybą ir kodėl pradėjote sportuoti?

– Augalinė mityba į mūsų šeimos gyvenimą atkeliavo ne taip ir seniai, prieš daugiau nei dvejus metus. Iki tol maitinomės įprastai, sveikai, tačiau kai vyrui atsirado sveikatos problemų (diagnozuota žarnyno opaligė, refliuksas, suriebėjusios kepenys bei padidėjęs cholesterolio kiekis), tai buvo tas atskaitos taškas, kuris privertė susimąstyti. Kartu pradėjome intensyviai domėtis, ieškoti kitų alternatyvų, nei gydymas vaistais. Taip į rankas papuolė T. Colin Campbell knyga „Natūralus būdas išvengti ligų. Kinijos studija“, kurioje yra aprašyti išsamiausi kada nors atlikti mitybos tyrimai. Juk ne veltui Hipokratas yra pasakęs: „Mityba yra sveikatos esmė. Tegul maistas būna Jūsų vaistas“. Taigi pamažu, sąmoningai perėjome prie augalinės mitybos, palaipsniui atsisakėme visų gyvūninės kilmės produktų (mėsos, žuvies, kiaušinių bei pieno produktų).

Trenerė, sveikatingumo specialistė Aistė

Draugystė su sportu prasidėjo daug ankščiau. Jau vaikystėje buvau aktyvi, esu išbandžiusi net keletą sporto šakų, tokių kaip dailusis čiuožimas, krepšinis, karate, šiuolaikiniai šokiai. Sporto klube pirmą kartą apsilankiau jau būdama studente ir nuo tada tai tapo mano reguliariu įpročiu. Esu baigusi sporto psichologijos studijas Lietuvos Sporto Universitete, o trenerės bei sveikatingumo specialistės kvalifikaciją igijau jau po pirmojo vaikelio gimimo.

– Jūsų visa šeima maitinasi veganiškai, ar kurie nors šeimos nariai yra visavalgiai? Jei taip, kaip sekasi tai suderinti?

– Taip, visa šeima maitinasi veganiškai. Mūsų šeimoje yra du vaikai – 8–erių Viltė ir greitai trejų sulauksiantis Rojus. Dukra, dar būdama darželyje (būdama 4–erių metų), pati atsisakė mėsos, nors tuo metu dar visi buvome visavalgiai. O jaunėlis praktiškai nuo gimimo jau buvo maitinamas augaliniu maistu. Žinoma, negaliu 100 % teigti, kad vaikai valgo tik augalinį maistą. Nesame iš tų tėvų, kurie draudžia vaikui suvalgyti ką nors iš pieno produktų ar kokį nors kepinį, kuriame yra kiaušinių. Nekontroliuojame, ką vaikai valgo būdami svečiuose, bet dažniausiai vaikų netraukia mėsos produktai, jiems labiau norisi saldumynų. Namuose mes valgome tik augalinį maistą. Net neabejoju, kad augdami ir matydami musų šeimos pavyzdį, jie pasirinks teisingai ir ateityje. Mes nesame ta šeima, kuri save vadintų veganais, kadangi į veganišką mitybą daugiau žvelgiame per sveikatos prizmę, bet tuo pačiu ir negalime ignoruoti to fakto, jog tai, ką valgome, yra glaudžiai susiję su mūsų planeta bei jos išsaugojimu. Visiems rekomenduoju pažiūrėti keletą dokumentinių filmų, kurie iš esmės pakeičia požiūrį į maistą, pavyzdžiui „What the health“, „The game changers“, „Seaspiracy“.

Aistės receptai

– Dažnas mitas – kad maitinantis augaline mityba neįmanoma suformuoti atletiškos figūros. Akivaizdu, kad Jūsų atveju tai yra netiesa. Kokia Jūsų paslaptis?

– Žinoma, yra ir genetiniai dalykai, pavyzdžiui aš esu paveldėjusi plačius pečius, ilgas galūnes, tačiau labai mėgstu paneigti mitus remdamasi moksliniais faktais. Kalbant apie sportuojančių žmonių mitybą, stereotipas, kad raumenį galima užauginti tik valgant virtą vištieną ir kiaušinius yra toli gražu netiesa. Pasak mokslininkų, maitinantis gyvūninės kilmės produktais mūsų kraujagyslės praranda elastingumą, o tai yra itin svarbus faktas, nes tik elastingos kraujagyslės ir švarus kraujas gali pernešti visas maistines medžiagas į raumenį. Daug tyrimų rodo, kad maitinantis neperdirbtu arba mažai perdirbtu augaliniu maistu lengviau atsistatyti po fizinio krūvio, nes didelis fizinis krūvis sukelia uždegiminius procesus organizme, todėl malšinti uždegimus reikia maistu, kuris nesukelia papildomo streso kūnui. Yra daug profesionalių sportininkų, kurie pasirinko augalinę mitybą, būtent dėl to, kad greičiau atsigauna po intensyvaus krūvio ir ženkliai pagerėja jų asmeniniai rezultatai. Dar viena mitas, kad gyvūninės kilmės baltymai laikomi aukštesnės kokybės nei augaliniai, tačiau dauguma nežino fakto, kad proteinas yra iš augalų, gyvūnai jo negamina ir augalinis baltymas yra pilnavertis, saugus, valgant subalansuotai turi visas reikalingas aminorūgštis, taip pat daug antioksidantų, vitaminų, mineralų. Mokslininkai įrodė, kad proteino perteklius neturi jokio privalumo auginant raumenis, svarbu suvalgyti reikiamą kalorijų kiekį ir suvartojamame maiste turi būti pakankamai vitaminų, mineralų, mikro ir makro elementų.

Aistės receptai

– Jei žmogus nusprendžia staiga pereiti prie augalinės mitybos, tikriausiai negalima iš karto visko kardinaliai pakeisti? Kokiais maisto produktais keičiate mėsą, pieno produktus? Kokie produktai būtų geriausias pakaitalas?

– Tiesa, kaip ir negalima nesportuojančiam žmogui imti ir bėgti maratoną arba pradėti nuo per didelių svarmenų kilnojimo sporto salėje. Raumuo turi adaptuotis prie krūvio pamažu ir sistemingai, lygiai taip pat ir žarnynui reikalinga adaptacija.

Augalinėje mityboje mėsą mes keičiame ankštiniais produktais: lęšiais, pupelėmis, avinžirniais, taip pat soja ir jos produktais, tofu. Kepiniuose kiaušinius keičiame bananais, linų sėmenimis. Pieno produktus augaliniais riešutų gėrimais. Augalinėje mityboje didelę reikšmę turi sėklų vartojimas (chia, kanapių), taip pat riešutų įvairovė, pilno grūdo maisto produktai ir daržovės bei vaisiai. Būtų idealu, jei per savaitę žmogus suvartotų apie 30 skirtingų augalų rūšių.

Rinkoje sparčiai daugėja veganiško maisto alternatyvų, tačiau reikia labai atidžiai skaityti sudėtį, nes ne viskas, kas veganiška, yra sveika.

Aistės receptai

Svarbu paminėti, kad žmonėms, kurie maitinasi augaliniu maistu, privalu vartoti vieną vienintelį maisto papildą, t. y. vitaminą B12.

– Ar veganiška mityba ir sportas neturėjo Jūsų organizmui jokių šalutinių poveikių? Ar darotės kraujo tyrimus?

– Na, maitinantis šia mityba mano vyras išsigydė visas ligas. Reguliariai atliekame kraujo tyrimus ir jų rezultatai yra kaip niekad geri pas visus šeimos narius. Mokslininkai įrodė, kad augalinė mityba yra optimaliausia žmogaus ilgaamžiškumui. Šalutiniai poveikiai yra valgant perdirbtą maistą, taip pat vartojant didžiulius kiekius gyvūninės kilmės produktu. Priešingu atveju mirtingumo statistika dėl širdies ir kraujagyslių ligų, aukšto kraujospūdžio nebūtų tokia didelė. Šias ligas dažnai sukelia ne genetika, o žmonių gyvenimo būdas, t. y. maistas, kurį valgome.

Trenerė, sveikatingumo specialistė Aistė

– Kuo ypatingas Jūsų kuriamas turinys instagrame? Dalijatės ir veganiškais receptais?

– Mano prioritetas yra sveikata, tad tai ir transliuoju savo sekėjams, rodydama savo šeimos gyvenimo būdo pavyzdį. Treniruodama moteris koncentruojuosi ne į trumpalaikius rezultatus, o į sveikatingumą, lygiai taip pat ir su mityba, rodau savo kasdienybėje kuriamus receptus. Man be galo svarbu maistą lėkštėje pateikti estetiškai ir sužadinti žmonėms apetitą. Nemėgstu virtuvėje praleisti labai daug laiko, todėl receptai, kuriais dalijuosi, yra paprasti, nesudėtingai paruošiami. Turinį instagrame pradėjau kurti tik visai neseniai, tačiau sulaukdama labai daug pozityvaus grįžtamojo ryšio, stengiuosi savo pavyzdžiu įkvėpti kuo daugiau žmonių, ypač moterų ir mamų. Mano instagramo profilyje @aiste.truk rasite daug augalinių receptų, motyvacijos, treniruočių vaizdo įrašų ir, žinoma, mano šypsenos (šypsosi).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)