Aistė Švetkauskė kalbino gydytoją onkologę Editą Juodžbalienę.

– Edita, dažnas lietuvis mėgsta valgyti lietuviškus patiekalus. Ne paslaptis, kad daug kas suvalgo ir cepelinų. Ką manote apie šį patiekalą, apie jo gamybą? Kaip dažnai mes juos turėtume valgyti?

– Svarbu suprasti, ko nori mūsų organizmas. Ar mes norime cepelinų, ar norime bulvės, mėsos? Jeigu du kartus per metus suvalgysime cepelinų, tikrai nieko blogo neatsitiks, bet jeigu valgysime kiekvieną savaitgalį, organizmas nespės apsivalyti nuo tų visų medžiagų. Nes pagalvokim, bulvė – ją nulupame, išverdame, sutrupiname, sumalame, vėl verdame, vėl kepame, po dviejų dienų atšildome – tiek kartų ją apdorojame, kad naudos iš tos bulvės visiškai nebelieka.

– Daugelis žmonių dėl laiko neturėjimo perka fasuotą maistą, pusfabrikačius. Ką manote apie tai?

– Mūsų protėviai valgydavo tokį maistą, kuris sugesdavo per 2–3 dienas. Jeigu produktas negenda ilgiau, negu jam priklauso, jeigu yra kažkas įdėta, pripurkšta dujų ar impregnuotos medžiagos, kad jis negestų, tai nėra gerai.

– Kaip patartumėte formuoti vaikų mitybos įpročius?

– Jeigu norite, kad vaikas valgytų sveiką maistą – patys turite gaminti ir valgyti tokį maistą, rodyti pavyzdį. Jeigu vaikams liepsite valgyti vieną maistą, o patys valgysite visai ką kitą, nieko nebus. Vaikai klauso ne žodžių, o pavyzdžių.

– Kokių maisto produktų reikėtų atsisakyti, kad nesusirgtume?

– Aš kartais stebiu maisto receptų grupes ir suprantu, kad onkologai turės labai daug darbo. Vyrauja labai keistas žmonių supratimas, kas yra sveikas maistas. Maistas turi labai daug įtakos sveikatai, tad turėtų būti holistinis požiūris į sveikatą. Jeigu valgote labai daug, bet mažai judate – blogai. Jeigu daug judate, bet mažai valgote – irgi blogai. Turi būti kompleksinis požiūris į savo sveikatą, mityba – to dalis.

Laidoje gydytoja onkologė Edita Juodžbalienė papasakojo, kaip negadinti maisto ir paprastai pasigaminti sveikus pietus, ką valgyti, kai norisi saldumynų. Taip pat žolininkė Adelė Karaliūnaitė įvardijo augalą, kuris gali padėti palengvinti COVID-19 ligos simptomus ir papasakojo, kokios yra mitybos ir imuniteto sąsajos, o dietologė Kristina Jasmontienė įvardijo skaidulinių medžiagų naudą mūsų organizmui bei papasakojo, į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis duoną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)