Aistė Švetkauskė kalbino biomedicinos mokslų daktarę, tinklaraštininkę, technologę Skaidrą Kordušienę.

– Skaidra, ką „pasako“ kiaušinių kaina?

– Ekologiški kiaušiniai yra patys brangiausi dėl to, kad jų sąnaudos yra pačios didžiausios. Jeigu vištos kiaušinis yra labai pigus, mums iš karto turėtų kilti įtarimas, kodėl jis toks yra. Jeigu kiaušinis yra padėtas vištos dedeklės, kurios yra laikomos ne Europos Sąjungos šalyse, jos dažniausiai laikomos narvuose ir tas pigus kiaušinis turi labai didelę kainą pačiam paukščiui, kuris dažniausiai būna išaugintas narve ir nėra patenkinami jo fiziologiniai poreikiai – jis negali lakstyti, ištiesti sparnų. Aš, asmeniškai, nesirenku pačių pigiausių kiaušinių vien dėl etinių sumetimų.

Kiaušiniai

– Ką simbolizuoja kiaušinių ženklinimas?

– Kiaušiniai yra skirstomi į dvi klases: A ir B. A klasės kiaušiniams yra taikomi tam tikri reikalavimai: jie turi būti nesutrūkę, nesuskilę, negali turėti kraujo krešuliukų. B klasės kiaušiniai yra prastesnės kokybės, jie neatitinka A klasei taikomų reikalavimų, todėl parduotuvėse jų nerasite. Ant kiekvienos kiaušinių pakuotės pažymėtas pakavimo adresas, registracijos numeris, bet labai svarbu atidaryti pakuotę ir pažiūrėti, kas parašyta ant paties kiaušinio. Svarbus yra numeris – jeigu tai nr. 0, tai reiškia, kad kiaušiniai auginti ekologiškai, jeigu nr. 1 – tai yra laisvai laikomų vištų kiaušiniai ir kt. Be to, yra pažymėta šalis, bet labai dažnai kiaušiniai supakuojami vienoje šalyje, o jų kilmė yra visai kita. Pavyzdžiui, kiaušinių kilmė yra Lenkija arba, dažniausiai, Ukraina, o kiaušiniai supakuoti Latvijoje.

Kiaušiniai

– Kas lemia kiaušinio skonį?

– Kiaušinio skonis ir netgi trynio spalva tiesiogiai priklauso nuo to, ką višta dedeklė lęsa. Dažniausiai valgydami kaimiškus kiaušinius sakome, kad iš skonio galima pajusti, jog tai yra kaimiškas kiaušinis – jis yra skanesnis negu tas, kuris yra iš paukštyno. Taip yra dėl to, nes višta laisvai vaikščiodama po pievą prisirenka visokių žolelių, kurios turi eterinių aliejų ir tai suteikia skonį kiaušiniui. Reikia nepamiršti, kad višta lęsa viską: ji gali lesti grūdus, gali pasičiupti slieką, jeigu pasiekia – gali sulesti ir šunų maistą, net ir žuvį. Įdomu yra tai, kad Rytų Azijos šalyse labai populiaru vištas papildomai lęsinti žuvų miltais, kad kiaušiniui suteikti žuvies skonį, tuo tarpu Lietuvoje, jeigu valgant kiaušinį bus jaučiamas žuvies prieskonis, tai jau bus skonio yda.

Kiaušiniai

Laidoje sužinosite, kokius kiaušinius pasirinkti Velykų stalui, virtuvės šefas Rokas Galvonas pasidalins nesudėtingai pagaminamais, bet sveikais ir gardžiais patiekalų, kurie paįvairins jūsų šventinį stalą, receptais, o floristė Inesa Borkovska pasidalins idėjomis, kaip skoningai ir orginaliai tą stalą papuošti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)