Alfas Ivanauskas kalbino gydytoją dietologę Kristiną Jasmontienę.

Ar galima vaikams valgyti aštrų maistą?

Jeigu vaikas nėra jo valgęs, tuomet suvalgęs „čili pipirą“ jis ilgai verks ir jausis blogai. Aštrus maistas yra kultūros dalis, todėl dažniausia priežastis, kodėl jis yra naudojamas, tai ne dėl kažkokios naudos, o todėl, kad tose šalyse tai daryti įprasta jau šimtmečius ar tūkstantmečius. Todėl, jei kalbėti abstrakčiai. Ar vaikas gali ragauti aštrų maistą? Taip, gali. Bet tai turėtų būti nuoseklus ėjimas ir pratinimąsis prie skonio. Tas pats galioja ir vyresniems žmonėms, nes tai yra kultūros dalis ir taip, kaip jis yra įpratęs daryti per savo gyvenimą, jis gali tai daryti atsižvelgiant į individualią toleranciją ir sveikatos būklę.

Prieskoniai

Kas darosi žmogaus organizme, kai paragaujame aštraus maisto?

Kadangi mūsų liežuvyje nėra aštraus maisto receptorių, yra dirginami šilumos ir skausmo receptoriai. Pipirai pasižymi savo aštrumu, kaip būdu apsisaugoti nuo gyvūnų, tai evoliucijos dalis ir būdas išgyventi. Žmogus yra beveik vienintelis padaras, kuris to nebijo ir pratinasi tai ragauti. Valgant mes jaučiame šilumą bei skausmą ir tai tampa tarsi deginimo jausmu. Kartais atrodo, kad aštraus maisto ragavimas yra susijęs su šildymo jausmu. Bet yra atvirkščiai, nes išsiskiria prakaitas ir organizmas tokiu būdu bando mus atvėsinti. Mūsų smegenys išskiria tam tikrus endorfinus lyg ir mus tuo pačiu ramindamos. Galima teigti, kad valgant aštrų maistą jaučiamas tam tikras malonumas, galbūt ne iš pirmo ar antro karto. Yra toks palyginimas, kad tai tarsi šuolis su parašiutu ar siaubo filmų žiūrėjimas. Nors tai nesiejama su kažkokiomis maloniomis emocijomis, bet mes vis tiek tai darome.

Prieskoniai

Kokie gali būti aštraus maisto pliusai?

Labai reikšminga, kad aštrūs prieskoniai gali pakeisti druską. Tai viena iš labai didelių naudų. Ir ta nauda sveikatai gali būti labai reikšminga, nes visi žinome, kas nutinka, jei druskos vartojame per daug. Tyrimai rodo, kad grupėse, kuriose aštrus maistas vartojamas dažniau ar net kasdien, yra mažinama mirties rizika.

Prieskoniai

Alfas laidoje gamino šiltas brokolių ir vištienos salotas bei traškius maltinius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)