Alfas Ivanauskas savo laidoje kalbino Rasą Glinskytę-Subačienę – žoliautoją ir „Rasoklė.lt“ įkūrėją.

Alfas Ivanauskas, Rasa Glinskytė Subačienė

Kokias arbatas patartumėte gerti mūsų žiūrovams?

Mes turime daug nuostabių arbatų ir mums net nereikia importuotų. Galime gaminti arbatas iš džiovintų ar fermentuotų žolelių. Fermentuotų žolelių arbata gali įgauti labai daug skonių, priklausomai nuo fermentacijos laiko, beto ji daug geriau įsisavinama. Ir tiems skeptikams, kurie sako, kad visos žolelių arbatos yra šieno skonio, reikėtų paragauti fermentuotos arbatos, nes būtent šis procesas arbatas padaro skanias plačiąja prasme. Visi brandinti ir fermentuoti dalykai mėgsta ilgai brandintis. Kuo ilgiau fermentuojama arbata, tuo skanesnė ji tampa, panašiai kaip vynas.

Rasa Glinskytė Subačienė

Kaip nereikėtų vartoti arbatų?

Reikia atskirti du terminus: romantika, kai tiesiog norisi išgerti arbatos ir šiek tiek pastiprinti organizmą, ir kitas, kai turi kažkokį tikslą, norą pagyti. Tai yra du skirtingi dalykai, ką aš pasakoju, yra mūsų romantika, kai išgeri į dieną vieną arbatos puodelį, kitą dieną išgeri kitokios arbatos ir „neužsiciklini“ ties viena. Kaip kartais mūsų lietuviai daro, kad turi 5 žoles ir sako, kad pvz.: labai mėgsta čiobrelius ir visada juos naudoja. Tai nėra gerai.

Rasa Glinskytė Subačienė

Kada geriausia rinkti spygliuočių gėrybes?

Kadagio, eglių, pušų spygliukai žiemą būna net dar skanesni. Kai spygliuotis gauna minusinės temperatūros, jis pradeda kaupti visas veikliąsias medžiagas. Ir tada jis tampa aromatingesnis ir geresnis. Svarbu juos rinkti ne pakelėje, o toliau nuo taršių vietų. Jei žmogus turi problemų su inkstais, svarbu žinoti, kad pušų spygliukuose yra daug dervų ir jos gali dirginti inkstus.

Pušų spyglių arbata

Kokių dažnų stereotipų apie žoleles esate girdėjusi?

Labai dažnai girdžiu teiginį, kad žoleles reikia rinkti iki Joninių. Taip, iki Joninių ir vėliau vėl iki kitų Joninių galite rinkti žoleles. Nes iš tikrųjų iki Joninių net pačios jonažolės nebūna pražydusios ir jų dar niekas nerenka. Tai yra tik mitas. Linkiu dažniau išeiti į pievą ir žiūrėti, kas tuo momentu auga ir žydi.

Alfas Ivanauskas

Alfas laidoje gamino greitą ir kvapnų azijietišką troškinį ir lengvus, saldžiarūgščius silkės užkandukus. Laidos pabaigoje uždavė klausimą gydytojui: „Sklando įvairios nuomonės apie protinius dantis – kaip juos prižiūrėti. Kada ir kodėl dažnai rekomenduojama išrauti?“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)