Kaip jūs vis dėlto manote – kanapės gerai ar blogai?

Labai svarbu, kaip jas pritaikysime. Kanapių rūšių yra įvairiausių – vienas galima auginti Lietuvoje, kitų – jokiu būdu. Iš esmės, kanapės yra vienas seniausių kultūrinių augalų, žinomas nuo priešistorinių laikų. Pirmasis jas aprašė dar pats Herodotas. Botaniškai kanapių yra trys rūšys. Lietuvoje galima auginti tas vadinamas šiukšlines kanapes, kurios nėra aukštos – užauga vos iki 60 cm. Iš esmės, nelabai galima sakyti, kad kažkurių negalima auginti – jas draudžiama tiesiog dėl jose esančio, tam tikromis sąlygomis auginant, junginio THC, kuri yra didelė psichoaktyvi medžiaga.

Albinas Žilinskas

Ką būtent turite omeny, sakydamas „junginiai“?

Tai yra atskiri cheminiai junginiai, turintys savo individualią struktūrą ir formulę. Tai štai, kanapėse tokių junginių išties yra labai daug, nors įvairiuose šaltiniuose rašoma skirtingai. Nes viskas priklauso nuo to, kokioje žemėje auga, kokia temperatūra, kiek gauna šviesos. Junginių kanapėse tikrai yra ne mažiau 100, o gal ir 200. Iš jų kokie 4–5 turi labai platų pritaikymą. Su šiais junginiais galima įsigyti, pavyzdžiui, kanapių aliejaus.

Papasakokite apie kanapių sėklas?

Na, kanapes sudaro lapai, sėklos ir stiebas. Būtent iš kanapių sėklų spaudžiamas kanapių aliejus, kuris yra labai vertingas, nes turi labai daug nesočiųjų rūgščių omega 3 ir omega 6. Taip pat kanapių sėklų baltymuose yra medžiagos, kurią sumaišę su druska, turėsime populiarų skonio gerintoją E621.

Ar iš tiesų kanapės yra toks baubas, kokį mums piešia?

Turbūt neįmanoma grįžti taip giliai į praeitį, kad sužinotume, kuris iš šių junginių pirmasis atsirado žmonių apyvartoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)