Daržovių ir vaisių kokybės kontrolė – nuolatinė

Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ produktų kokybės ir parduotuvių audito skyriaus vadovė sako, kad daržovių ir vaisių tiekėjai dar pradiniame pristatymo etape tikrina savo produktų, atvežamų į prekybos tinklo parduotuves, kokybę. Visgi šviežias derlius turi nueiti ir papildomą kokybės kontrolės kelią, kol pasiekia parduotuvių lentynas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Mes papildomai vykdome vidinę nuosavų tinklo prekių ženklų kokybės kontrolę. Ją sudaro daug įvairių ir nuolatinių procedūrų – nuo išvaizdos patikrinimo iki cheminių medžiagų tyrimų. Kiekvieną kartą tiriame 400 skirtingų pesticidų rūšių ir tikriname, ar neviršijamos mokslo nustatytos, teisės aktais patvirtintos ir sveikatai nekenkiančios normos“, – sako A. Čepulis.

Pasak jos, nuolatinė kokybės kontrolė ir tyrimai atliekami akredituotose laboratorijose, kuriose gaunami rezultatai vėliau yra kruopščiai analizuojami.

Produktų kokybės ir parduotuvių audito skyriaus vadovės teigimu, vykdant vaisių ir daržovių kontrolę, taip pat tikrinama, ar gaunami produktai yra švarūs, pakankamai sunokę, nesugedę, neturi augimo, odos, spalvos defektų, didelių sumušimų, kenkėjų pažeidimų ar kitų defektų. Be to, vaisiuose papildomai tiriamas sulčių ir cukrų kiekis.

Pesticidų poveikis daržovei gali būti minimalus

Pasak Albino Žilinsko, Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto profesoriaus, pesticidus gamtoje naudojant pagal leistinus kiekius, didelės žalos daržovei ar vaisiui jie nedaro.
„Neviršijant mokslo nustatytų normų, įvairių rūšių pesticidai tiesiog atlieka pagrindinę savo funkciją – naikina derliui augti trukdančius kenkėjus. Populiariausi jų – piktžolės, vabzdžiai ir kai kurie grybai“, – tikina A. Žilinskas.

Pasak jo, pesticidai dažniausiai būna skysčio ar miltelių pavidalo, tad dalis jų gali nusėsti ant vaisiaus ar daržovės paviršiaus. Tokius chemikalus gali nuplauti lietus, jie taip pat gali pradėti skilti veikiant saulės šviesai, vis dėlto, dalis gali likti ant paviršiaus, todėl derliaus patikra ir paruošimas prieš vartojimą namuose – itin svarbūs etapai.

Svarbu kruopščiai plauti namuose

A. Žilinskas teigia, kad prieš vartojant daržoves ar vaisius reiktų juos namuose kruopščiai nuplauti, o tam tinkamiausias – šiltas vanduo.

„Naudokite šiltą vandenį, nes jis greičiau nei šaltas padeda pašalinti nešvarumus nuo vaisiaus ar daržovės paviršiaus. Jei reikia nuplauti labai kruopščiai, naudokite ir šiurkščią, specialiai daržovių ir vaisių šveitimui skirtą kempinėlę“, – teigia chemikas.

Anot jo, esant galimybei patartina nulupti žievę prieš valgant – ten susikaupia didžioji dalis chemikalų. Taip pat rekomenduojama atidžiai nuplauti šakniavaisius, nes ant jų dažnai lieka žemių likučių, kurie taip pat gali būti užteršti.

Poveikis žmogaus organizmui gali išryškėti pamažu

A. Žilinskas akcentuoja, kad žmogaus organizmas į pesticidus reaguoja ne iškart – poveikis gali išryškėti tik praėjus tam tikram laiko tarpui.

„Pesticidai žmogaus organizmui gali ir visai nepakenkti, jeigu neviršijamos mokslo nustatytos normos. Visgi patekę į žmogaus organizmą pesticidai jame kaupiasi pamažu, daugiausia riebaliniuose audiniuose. Čia kaupiasi visos vandenyje netirpios cheminės medžiagos“, – pasakoja chemijos mokslų daktaras.

Ilgainiui žmogaus organizme susikaupę pesticidai, anot jo, gali pradėti trikdyti endokrininę sistemą, sukelti įvairias ligas ar patologijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)