„Aš ir pats jos retkarčiais pakramtau. Įdomus dalykas yra tas, kad istoriniai kasinėjimai rodo, jog kažko panašaus į kramtomąją gumą būta jau prieš 6000 metų – įvairios dervos, sakai, netgi bičių vaškas tam buvo naudojamas“, – pasakoja R. Vaitkus.

Kokia yra kramtomosios gumos funkcija?

Net ir medikai teigia, kad guma atlieka daug įvairių funkcijų – ne tik stiprina burnos raumenis, bet ir ramina, valo dantis. Tik labai retais atvejais guma gali būti kažkuo kenksminga – net ir nurijus kramtomąją gumą, ji pasišalina iš organizmo.

Kramtoma guma

Į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis kramtomąją gumą?

Labai gaila, bet gamintojai ant gumos dažniausiai nerašo, iš kokių medžiagų ji yra pagaminta. Kai kurios gali būti netgi kancerogeninės. Nors tai nėra iki galo tvirti įrodymai. Kitas dalykas, jei į gumą pridedama dažančių medžiagų – tokiu atveju jos tikrai gali būti kenksmingos: visi žinome garsiuosius E. Tad jei renkatės kramtomąją gumą, geriau baltą, o ne dažytą. Taip pat nelabai gerai įvairūs saldikliai.

Nuo kada vaikai jau gali kramtyti gumą?

Mano supratimu, nuo tada, kai vaikas supranta, jog gumą reikia išspjauti, o ne nuryti.

Kiek laiko galima kramtyti gumą?

Tai nėra labai apibrėžta, nes mūsų seilių fermentai gumos neskaido. Yra paskaičiuota, kad gumos kvapas „išeina“ per 45 minutes. Taigi, optimalus kramtymo laikas būtų apie pusvalandis.

Ar kramtomoji guma gali sukelti žarnyno problemų?

Jei jos nuryjama nedaug, pasišalins, jeigu daug, gali pradėti kauptis ir sukelti įvairių problemų. Taip pat netiesa, kad per burnos gleivinę gumos medžiagos patenka į kraują.

Taip pat jūsų laukia sultingojo mėsainio receptas, obuolių pyragas vos iš keturių ingredientų, o taip pat – klausimas gydytojai: ar tiesa, kad su maistu neįmanoma „suvalgyti“ cholesterolio? Apie viską – jau šeštadienį „Alfas live“ laidoje nuo 10 val. tik per Delfi TV.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)