Uogos, kaip tokios, yra maisto produktas, kurį reikėtų vartoti kasdien, ar tai vis tiek yra labiau desertas?

Ir taip, ir taip. Jeigu uogų vartojama saikingai, jos visada yra gerai. Žinoma, priklauso dar ir nuo to, kaip jos paruoštos: vienas dalykas yra jos šviežios ar šaldytos, visai kas kita, jei jos yra uogienėje su daug cukraus. Taip pat čia svarbūs dar du aspektai – sezoniškumas ir alergijos.

Dabar, vasarą, yra daug šviežių uogų. Kur jas geriausiai pirkti: prekybos centruose, turguose ar... pakelėse?

Labai dažnai tai gali ir nesiskirti, kitaip tariant – ateiti iš tų pačių tiekėjų. Aš esu šalininkė uogas ir vaisius pirkti iš ūkininkų. Netobulai atrodantis vaisius ar uoga reiškia, kad tai buvo užauginta natūraliai, o štai tobulumas yra įtartinumo klausimas.

Jeigu reikėtų išrinkti uogą, kuri būtų ta karalienė – lyg dedikacija sveikiausios ir pačios geriausios uogos?

Net nežinau, visos labai sveikos. Kiekviena uoga turi tam tikrų savybių: vienos turi daugiau vandens, kas vasarą labai padeda atsigaivinti, kitos – daugiau vitamino C, putino uoga yra gydanti, populiarus yra sausmedis. Manau, kad visada geriau naudoti tas uogas, kurios auga Lietuvoje.

Kiek visgi tų uogų galima suvalgyti?

Taip yra sakoma, kad uogų per dieną galima suvalgyti 200–400 g. Taip pat reikėtų turėti omeny, kad vienos uogos turi daugiau vandens, kitos – cukraus. Tai irgi svarbu įvertinti. Būtina atkreipti dėmesį, kad daug žmonių yra alergiški braškėms – labai alergizuoja jų plaukeliai.

Braškės

Ar tiesa, kad uogų geriau ne trinti, o valgyti jas visas?

Uogas labiau veikia terminis apdorojimas ir sąlytis su metalu. Apskritai, jei negalite rinktis šviežių, geriausias apdorojimo būdas yra šalčiu. Džiovinimas taip pat nėra gerai, nes uogoje nebelieka vandens, o tai veikia dantis, gali atsirasti kariesas.

Jei moteris laukiasi ir valgo uogų, ar gali būti taip, kad vaikas vėliau jų nemėgs?

Jei apsinuodyčiau jomis, manau, gal ir galėtų būti kažkoks poveikis, bet realiai tokio tyrimo nėra ir tai greičiau yra mitai.

Taip pat matysite nuostabiai traškius ir be mažai riebalų vištienos „nuggets“ vos iš 5 ingredientų, dar jūsų laukia šilkiniai varškėčiai su uogų įdaru, o taip pat – reportažas su gydytoja Asta Grigaliūniene, ar yra maisto produktų, kurie mažina cholesterolio kiekį kraujyje? Susitikime jau šeštadienį 10 val. „Alfo didžiajame kulinariniame šou“ tik per „Delfi TV“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)