Pokalbis su pilvo chirurge

Rita Gudaitytė


Ar Lietuvoje apskritai populiari skrandžio mažinimo operacija?

Nutukimas yra liga, kurią veiksmingiausia spręsti būtent chirurgijos metodu. Jei žiūrėtume pastaruosius metus, nutukimo chirurgija yra vis labiau populiarėjanti – vis daugiau žmonių tam ryžtasi, nes tiesiog nori kokybiškiau gyventi.

Bet ar ugdyti savo valią, žiūrėti, ką valgai ir kiek judi, nėra kur kas paprastesnis būdas kovojant su nutukimu?

Gal ir lengviausias, bet niekada nėra renkamasis pirmoje vietoje. Nes kai žmogus ateina iki chirurgo, jis dažniausiai prieš tai jau būna išbandęs visus metodus: dietos, fizinis krūvis ir kita. Bet tai nereiškia, kad jei žmogus užsimano, mes iškart imsimės daryti šią operaciją – galioja tam tikri kriterijai. Chirurginis gydymas yra taikomas ir siūlomas tiems, kurių kūno masės indeksas (KMI) yra daugiau negu 35, bet šalia turi būti bent viena gretutinė liga, kuriai įtaką padarė būtent nutukimas, pvz., cukrinis diabetas, nevaisingumas, aukštas kraujo spaudimas, miego apnėja, artrozė. Tačiau kai KMI yra daugiau ne 40, nebereikalinga jokia papildoma gretutinė liga.

Kaip manote, ką apie skrandžio mažinimo operaciją galvoja Dievas?

Manau, kad jis nepyksta, nes mes gelbėjame žmones ir tai tikrai nėra vien grožio procedūra. Tai – operacija, skirta ligai gydyti. Nemanau, kad ant mūsų turėtų kažkas labai užsirūstinti, nes mes stengiamės padėti: po skrandžio mažinimo operacijų geresnė ir gretutinių ligų kontrolė – taip mes gelbėjame gyvybes.

Pokalbis su Aiste Simėnaite

Aistė Simėnaitė


Kaip ryžotės skrandžio mažinimo operacijai?

Kai manęs klausia „kaip ryžaisi?“, man iškart norisi paklausti atgal – o kaip žmonės ryžtasi, pavyzdžiui, apendicito operacijai? Svarbu suprasti, kad nutukimas yra liga, o skrandžio mažinimo operacija – vienas gydymo būdų. Nežinau, ar šiai operacijai galima ryžtis – tam tiesiog yra skiriama gydytojo rekomendacija, kuriai tu pasiduodi (šypsosi).

Kiek laiko jau praėjo po jūsų operacijos?

Šiuo metu – daugiau nei treji metai.

Ir kaip tas rezultatas – ar jūs patenkinta?

Tai mano rezultatas yra toks: nuo 100 kg atėjau prie to, kokia esu dabar – dabar stabilizavosi ties 65 kg. Bet, matyt, didžiausias pokytis ir postūmis yra ta gyvenimo kokybė, kuri labai stipriai pasikeitė atsikračius tos ligos.

Tad jei reikėtų tai pakartoti – pakartotumėte ir siūlytumėte kitiems?

Nelabai turiu teisės siūlyti kitiems – kaip ir rekomenduoti kitokius gydymo būdus. Bet pati kartočiau tikrai. Bent jau dabar, nes nežinau, kaip medicina šiuo klausimu pažengs toliau, nes būna, kad po skrandžio mažinimo žmonėms sugrįžta numesti kilogramai ir net atsinaujina buvusios ligos. Kaip aš sakau, skrandžio mažinimo operacija yra tarsi žemas startas, bet kol kas man viskas yra gerai ir aš džiaugiuosi šiuo sprendimu.

Kaip pasikeitė jūsų mitybos įpročiai po operacijos?

Kalbant paprastai ir visiems suprantamai, jeigu kalbėtume apie picą, tai dabar vienu kartu galiu jos suvalgyti gal kokį trečdalį. Tai čia yra toks fizinis apribojimas, kiek tu gali suvalgyti. O kalbant apie įpročius, tai dėl mažo kiekio, kurį gali suvalgyti, ateina galvojimas, ko iš tiesų nori, tad bevertis maistas nusistumia į šalį. Manyje gimė didelė meilė maistui. Pavyzdžiui, seniau dėl įvairių dietų maistas buvo lyg priešas, o dabar tapo tikru draugu – skanu ragauti ir bandyti įvairius patiekalus.

„Alfas live“ laidą galite pamatyti čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)