Kaip jūs vartojate medų – dedate jį į karštą ar jau pravėsusią arbatą? Dietologė vienareikšmiška – kaitinamo medaus vitaminai ir gerosios savybės gali tiesiog suirti. Nuskambėjo ir klausimas, kuo gi cukrus skiriasi nuo medaus? „Pagrindinė cukraus sudedamoji dalis yra sacharozė – gliukozė ir fruktozė – medžiagos, kurios yra pagrindinės medaus sudedamosios dalys. Taip, medus turi ir gerų savybių, bet sveikatai palankių medžiagų, visgi, yra labai nedaug“, – nustebina gydytoja.

Nors D. Pipiraitė-Lazarevičienė nesako, kad reikėtų visiškai atsisakyti medaus, ji pataria turėti omenyje, jog medus – tiesiog maisto produktas, o ne vaistas. Todėl nereikėtų tikėtis kažkokių ypatingų gydomųjų savybių: „Visgi, meduje yra šiek tiek vandenilio peroksido, štai dėl to mes medų dedame į arbatą – jis gali apraminti gerklės skausmus.“

Teigiama, kad tamsesniame meduje yra daugiau biologiškai teigiamų medžiagų žmogaus organizmui: „Pavyzdžiui, pavartojus grikių medaus, kraujyje matomas antioksidantų kiekio padidėjimas.“ Nors medaus vertė ir priklauso nuo augalų, iš kurių jis yra surenkamas, didžiąją dalį šio bičių produktų sudaro monosacharidai.

Štai, kiti bičių produktai, tokie kaip bičių pikis (propolis) ar pienelis, yra kur kas naudingesni nei medus. Pačios bitės pikį naudoja korių dezinfekavimui ir plyšelių užglaistymui: „Nepatvirtintais duomenimis, bičių pikiui priskiriama labai daug naudingų savybių – tiek antibakterinės, tiek antinavikinės, priešuždegiminės ir, netgi, priešdiabetinės. O bičių pienelį kai kas vadina ir naudingųjų medžiagų bomba ar supermaistu.“

Bet kaip yra iš tikrųjų? Ar esate girdėję apie manuka medų ir kodėl jis toks brangus bei ypatingas? Taip pat – sūdyta Alfo lašiša vos per 60 sekundžių namų sąlygomis. Kaip pasigaminti pačius fantastiškiausius šonkauliukus, kurie taps jūsų mėgstamiausiais. Ir daug kitų staigmenų šį šeštadienį 10 val. per visoje Lietuvoje pasiekiamą kanalą – Delfi TV – laidoje „Alfo didysis kulinarinis šou” – arba tiesiog #AlfasLive.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)