Nedideles pailgas uogas praminė raudonaisiais deimantais, nes tikėjo, kad jos stabdo senėjimą. Visame pasaulyje jos laikomos supermaistu, o kinams, kurie naudojo jas gydymui jau nuo trečio amžiaus, tai – ožerškio uogos.

Ožerškio uogos auga visoje Kinijoje, bet būtent dėl unikalios Ningsios chuėjų autonominio rajono geologijos čia užaugusios uogos labiausiai vertinamos. „Čia pučia vėsūs kalnų vėjai, žemėje gausu mineralų, o Geltonosios upės vanduo drėkina ožerškio krūmus“, – pasakojo ekologinio ožerškio uogų ūkio vadovė Evan Guo.

Uogos skinamos liepos iki rugsėjo.

Tradicinės kinų medicinos (TKM) propaguotojai tiki, kad ožerškio uogos turi gydomųjų ypatybių. Jos aprašytos dar 16 a. žinomo kinų žolininko Li Šizen traktate „Compendium of Materia Medica“.

Kinai laiko ožerškio uogas tiek maistu, tiek vaistu. Ožerškio uogose gausu vitamino C, amino rūgščių, mineralų, tradicinės kinų medicinos gydytojai skiria jų, kad geriau funkcionuotų kepenys ir inkstai.

Kinai mėgsta įberti daug vitaminų turinčių džiovintų ožerškio uogų į sriubą iš vištienos sultinio su zizifais (tokie vaisiai) ir imbieru arba į chrizantemų arbatą. „Įprastai gydymui nenaudojame vienų uogų, jos – mišinio dalis“, – sakė TKM gydytoja Džang Ruifen.

Tiesa, šių uogų ji nerekomenduotų vartoti, jei yra temperatūros, skauda gerklę, nes pagal kinų mediciną, ožerškio uogos – kaitinantis produktas. Nepatartina jų valgyti, jei viduriuojate. O jei nesiskundžiate minėtais negalavimais, ožeškio uogos kuo puikiausiai tiks ir aprūpins organizmą daugeliu vertingų medžiagų.

Ožerškio uogos

Ožerškio uogos – nuo senų laikų kinų kultūros dalis. Legenda byloja, kad daugiau nei prieš 2 000 metų vienas gydytojas atvyko į kaimą, kurio visiems gyventojams buvo daugiau nei 100 metų. Jis išsiaiškino, kad visi geria vandenį iš šulinio, aplink kurį auga ožerškio uogos. Pasak legendos, prinokusios uogos byrėdavo į šulinį ir praturtindavo vandenį vitaminais.

Pasakojama, kad 17 a. žolininkas Li Sing Juenas kasdien valgė ožerškio uogų ir gyveno 252 metus. Kinės sako vaikams, kad jiems niekada neprireiks akinių, jei valgys uogų.

Šiuo metu ožerškio uogos laikomos supermaistu ir Kinijoje, ir kitose šalyse.

Azijoje vadinamosios Z kartos atstovai perka arbatinius ožerškio uogų arbatai ir apskritai laiko sveiką gyvenseną prioritetu, svarbesniu už pinigus, karjerą, pramogas ir šeimos sukūrimą.

Ožerškio uogas pamėgo ir Vakarų šalių gyventojai – pvz., jose šių uogų pakelis gali kainuoti apie 10 dolerių – tris kartus brangiau, nei Azijos valstybėse.

Kasmet Ningsios chuėjų autonominiame rajone nuskinama 180 000 ožerškio uogų. Karštoje saulėje uogos sparčiai sunoksta, tad tenka paskubėti jas skinti. Uogos daugiausia parduodamos džiovintos, nes taip ilgiau išlieka ir patogiau jas transportuoti.

Ožerškio uogos

Seniau uogas džiovindavo saulėje, subertas ant didelių padėklų, dabar pasitelkia modernias technologijas, kad procesas vyktų greičiau ir būtų spėjama patenkinti didesnį uogų poreikį.

Ožerškio uogų augintojų sūnus Anas Veijunas prieš aštuonerius metus įkūrė organinį ūkį, taip pat įrengė modernią uogų džiovinimo laboratoriją organinei regiono produkcijai.

Nepanašu, kad ožerškio uogų populiarumas sumažėtų – per vieną išpardavimų dieną Kinijoje buvo parduotas rekordinis jų skaičius – 179 tonos.

Tyrimų bendrovės „Agility Research & Strategy“ direktorė Amrita Banta mano, kad Azijoje populiarėjant sveikesnei gyvensenai, Kinijoje vėl atsigręžiama į senovės vertybes ir tradicinius maisto produktus, o „kinų jaunimas valgo ožerškio uogas, nes jos laikomos supermaistu“.

Ožerškio uogos

Azijoje jauni virtuvės šefai paįvairina savo patiekalų skonį su ožerškio uogomis. Singapūre Anną Lim pakvietė sukurti pusryčių patiekalą „McDonald“ tinklui. Šefė pasiūlė košę su ožerškio uogomis, kuri taip išpopuliarėjo, kad buvo įtrauktą į pastovų meniu.

„Ožerškio uogos suteikia košei natūralaus saldumo, košė spalvinga – žalia kalendra, baltas sojos sūris ir raudonos uogos, taip paprasčiausia ryžių košė virto spalvingu, maistingu ir sveiku patiekalu“, – teigė A. Lim.

Ožerškio uogų galima įsigyti jau ne vien sveiko maisto parduotuvėse. Įsiberkite jų į sriubą, į arbatą ir mėgaukitės unikaliu skonių šių išskirtinių uogų, kurios daugelį amžių buvo Azijos gyventojų jaunatviškumo ir sveikatos šaltinis.

Ožerškio uogos
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)