Svarbiausia – rodyti pavyzdį ir neversti valgyti per prievartą

Daugelis suaugusių žmonių puikiai žino daržovių teikiamą naudą ir svarbą mitybos racione. Deja, to paties pasakyti apie vaikus negalima. Pasak maisto ekspertės V. Juodkazienės, padėti mažiesiems susidraugauti su vaisiais ir daržovėmis bei paskatinti jų daugiau valgyti yra paprasčiau nei atrodo.

„Tėvai dažnai kelia klausimą – kaip priversti vaikus valgyti daržoves? Atsakymas yra labai paprastas – jų versti valgyti nereikia, nes vaikų mityba – tėvų auklėjimo ir kantrybės atspindys. Kuo daugiau su vaiku kalbėsite ne apie daržovių teikiamą naudą, bet apie puikų juo skonį – tuo didesnė tikimybė, kad jūsų atžala ja susidomės. Norint, kad vaikas pamėgtų daržoves, neverskite jo valgyti, o geriau kiekvieną dieną ant pietų ar vakarienės stalo padėkite daržovių – morkų lazdelių ar vyšninių pomidorų – kad mažasis pats juos galėtų paimti į rankas“, – pataria V. Juodkazienė.

Pasak maisto ekspertės, didžiausia tėvų daroma klaida – pavyzdžio nerodymas. V. Juodkazienė įsitikinusi, kad vaikai nuolat atkartoja tėvų veiksmus, todėl šie turi būti pats geriausias pavyzdys mažiesiems.

„Tėveliams patarčiau patiems prie vakarienės stalo valgyti daugiau daržovių ir tai daryti itin entuziastingai, kad vaikas matytų ir užsinorėtų paragauti. Daržovių valgymą taip pat galite paversti žaidimu – degustacija. Į mažus indelius sudėkite įvairių rūšių daržoves ir kartu su vaiku rinkite skaniausią – taip vaikas ne tik suvalgys daržovių, bet ir bus įtrauktas į jam smagų žaidimą“, – atskleidžia maisto ekspertė.

Užsispyrėliams gali įtikti daržovių glotnučiai

Keisti nusistovėjusius vaiko mitybos įpročius tikrai nėra lengva, tačiau V. Juodkazienė sako, kad tą daryti – būtina, o pradėti reikėtų kuo ankstyvesniame amžiuje.

„Vaikų supažindinimas su daržovėmis ir naujais skoniais nuo mažų dienų praturtins jų mitybą augančiam organizmui naudingomis medžiagomis. Kita vertus, kiekvienas vaikas yra individuali asmenybė ir tikrai ne visus gali pavykti įkalbėti valgyti daržoves. Pačius didžiausius užsispyrėlius siūlau perkalbėti siūlant jiems daržovių ar vaisių glotnučius, kurie yra natūralus vitaminų, organinių rūgščių ir mikroelementų šaltinis“, – sako V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė taip pat siūlo patiekalų gamybai rinktis skirtingas daržoves pagal jų spalvą, skonį ir struktūrą, jas patiekiant vaikams patinkančiu būdu.

„Maži vaikai dažnai mėgsta valgyti rankomis, todėl jiems idealiai tiktų įvairūs daržovių iešmeliai, suktinukai ir kiti patiekalai, kuriuos patogu valgyti be įrankių. Pusryčiams galite iškepti cukinijų, morkų ar brokolių blynelių, o per pietus palepinti daržovių pica, prieš tai pasikalbėję su vaiku ne tik apie jos naudą, bet ir skonį“, – pataria maisto ekspertė ir dalinasi receptais.

Morkų ir obuolių glotnutis


Morkų ir obuolių glotnutis


Reikės:
  • 2 vnt. morkų;
  • 1 obuolio;
  • 1 banano;
  • 1 stiklinės vandens;
  • 3 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • žiupsnelio cinamono.


Gaminimas:

Visus ingredientus sudėkite į elektrinį trintuvą ir sutrinkite. Patiekite kokteilį ant viršaus uždėję papuošimą – smulkiai pjaustytą mėgstamą vaisių ar daržovę. Skanaus!

Greitai paruošiamos cukinijų „picos“


Greitai paruošiamos cukinijų „picos“


Reikės:
  • 2 vidutinio dydžio cukinijų;
  • 4 vnt. karštai rūkytų dešrelių;
  • 150 g fermentinio sūrio;
  • pomidorų padažo, žalumynų, druskos ir pipirų (pagal poreikį).


Gaminimas:

Cukinijas supjaustykite maždaug pusantro centimetro riekelėmis ir jas išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Tuomet kiekvieną riekelę aptepkite pomidorų padažu. Sutarkuokite sūrį ir užberkite ant cukinijų. Dešreles supjaustykite ir taip pat išdėliokite ant cukinijų. Taip paruoštas daržovių picas dėkite į 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 5 minutes. Iškepusias cukinijų picas papuoškite žalumynais. Skanaus!

Gruzdintų bulvyčių alternatyva – morkų lazdelės


Morkų lazdelės


Reikės:
  • 5 vnt. morkų;
  • 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 saujelės žalumynų;
  • druskos ir pipirų (pagal poreikį).


Gaminimas:

Morkas, jeigu jos yra ilgos, perpjaukite pusiau ir supjaustykite lazdelėmis. Tuomet jas sudėkite į verdantį vandenį ir pavirkite apie 10 minučių, tam, kad jos suminkštėtų. Tuomet morkas nukoškite, perliekite šaltu vandeniu ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad išdžiūtų. Tuomet apvirtas morkas sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, apšlakstykite aliejumi ir pamaišykite, kad morkos juo tolygiai pasidengtų. Dėkite kepti į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių. Iškepusias morkas pabarstykite žalumynais, druska ir pipirais bei skanaukite vietoje įprastų gruzdintų bulvyčių. Skanaus!

Moliūgų kotletukai


Moliūgų kotletukai


Reikės:
  • 500 g moliūgo;
  • 50 g grietinėlės;
  • 1 valg. šaukšt. manų kruopų;
  • 2 arbat. šaukšt. cukraus;
  • 1 kiaušinio;
  • džiūvėsėlių ir prieskonių (pagal poreikį).


Gaminimas:

Smulkiai sutarkuokite moliūgą ir išspauskite jo sultis. Sumaišykite jas su grietinėlė ir dėkite į puodą – šiame padaže patroškinkite tarkuotą moliūgo minkštimą. Tuomet į karštą masę dėkite manus, cukrų ir kiaušinio trynį. Viską gerai išmaišykite ir pradėkite formuoti kotletukus. Juos suvilgykite kiaušinio baltyme, pavoliokite džiūvėsėliuose ir apkepkite iš abiejų pusių. Patiekite kotletukus su grietine ir šviežiomis daržovių salotomis. Skanaus!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)