Toliau suminėti kai kurių populiariausių prieskoninių žalumynų, taip pat lapinių daržovių pliusai ir minusai.

Petražolės. Potencijai – taip, tinimui – ne!

Petražolės

Petražolės turi širdies skausmą malšinančių savybių, gali skatinti diurezę, mažinti patinimą. Dėl petražolėse esančio insulino jų rekomenduojama vartoti diabetu sergantiems asmenims. Su nedideliu ryšeliu (50 gramų) petražolių pavyksta gauti visos paros vitamino C dozę. Petražolėse esantys kalis ir fosforas prisideda prie raumenų ir kaulų stiprinimo bei širdies ritmo reguliavimo, o magnis slopina nervinę įtampą, padeda atsikratyti nemigos. Dar vienas vertingas elementas – geležis – naikina anemijos (mažakraujystės) požymius. Cinkas teigiamai veikia libido, fluoras padeda kovoti su ėduonimi, o selenas ir flavonoidai laikomi profilaktinėmis priemonėmis nuo vėžio.

Pastaba. Kaip rodo pastarojo meto tyrimai, petražolėmis nederėtų piktnaudžiauti nėščiosioms, mat nuo jų pernelyg įsitempia gimda. Apdairumo patariama nepamiršti ir tiems, kurie kenčia nuo šlapimo pūslės ir inkstų ligų.

Salotos. Ar nuo jų išties skauda pilvą?

Salotų lapai

Iš visų lapinių daržovių, salotos, pasirodo, yra mažiausiai naudingos. Jose yra folio rūgšties ir šiek tiek vitamino C, tačiau norint gauti paros dozę, reikėtų suvalgyti pusę kilogramo salotų.

Pastaba. Visiškai neseniai amerikiečių gydytojai išsiaiškino, kad sėjamosios salotos gali kenkti sveikatai, nes, esą, provokuoja žarnyno ligas, kurios sunkiai pasiduoda gydymui ir net gali baigtis mirtimi. Salotų privalo atsisakyti pankreatitu, tulžies pūslės uždegimu, hepatitu, skrandžio ir žarnų uždegimais sergantys, taip pat akmenų inkstuose turintys asmenys.

Mėtos. Atpalaiduoja ir garantuoja ramų miegą

Mėtos

Mėtos malšina galvos skausmą (reikia užplikyti kaip arbatą, įtrinti žolelėmis smilkinius), turi raminamąjį poveikį. Širdies ir kraujagyslių ligų atveju nuo jų gali išsiplėsti kraujagyslės. Daugelis moterų mėtas laiko puikiausiu vaistu „kritinėmis dienomis“.

Pastaba. Mėtų nerekomenduojama duoti jaunesniems nei 6 metų vaikams.

Česnakų laiškai. Efektyviausia priemonė nuo mikrobų

Česnakų laiškai

Česnakų laiškuose yra triskart daugiau vitamino C nei svogūnuose. Česnakų stiebai išskiria fitoncidus, sukuriančius aplinkui sterilumo zoną, kurioje žūva daugelio ligų sukėlėjai. Česnakų laiškai – puiki profilaktinė priemonė nuo aterosklerozės, viršutinių kvėpavimo takų infekcijos. Maistui jie naudojami švieži.

Pastaba. Įvardijama keletas kontraindikacijų: širdies ir inkstų ligos, reumatas. Sergant kepenų ligomis, pankreatitu, gastritu, taip pat esant skrandžio–žarnyno trakto susirgimų paūmėjimui, česnakų laiškus reikia vartoti ypač atsargiai.

Kiaulpienės. Teikia žvalumo beveik kaip kava

Kiaulpienės

Kiaulpienių užpilas veiksmingai stiprina organizmo imuninę sistemą ir tonizuoja ne prasčiau kaip kava. Šviežių gėlių žiedlapių galima berti į bet kurias salotas. Kiaulpienės turi atsikosėjimą gerinantį, raminamąjį poveikį, gali padėti, jei kamuoja nemiga.

Pastaba. Sergant opalige, gastritu, tulžies akmenlige, kiaulpienių vartoti nepatariama.

Svogūnų laiškai. Tikras širdininkų džiaugsmas

Svogūnų laiškai

Atrodo neįtikėtina, tačiau apskritai esama net 250 svogūnų veislių. Daugelio rūšių svogūnuose yra kalio (normalizuoja širdies ritmą) ir fitoncidų (naudingi kaip imunitetą stiprinančios medžiagos sergant peršalimo ligomis).

Iš 100 gramų svogūnų pavyksta gauti vitamino C paros dozę. Juose taip pat yra antioksidantų, turinčių aterosklerozės simptomus mažinantį poveikį, todėl svogūnai ypač naudingi širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems asmenims. Svogūnų laiškais patariama gardinti salotas.

Pastaba. Šviežių svogūnų laiškų negalima vartoti sergant pankreatitu, tulžies pūslės uždegimu, hepatitu, taip pat skrandžio arba žarnyno uždegimu.

Krapai. Efektyviai mažina padidėjusį kraujospūdį

Krapai

Krapai teigiamai veikia regėjimą, kadangi juose gausu keratino ir vitamino C. Šios žolelės efektyviai mažina padidėjusį kraujo spaudimą. Juose yra kalcio, fosforo ir magnio. Krapai stimuliuoja žarnyno judesius.

Pastaba. Krapus geriausia vartoti šviežius. Jais neturėtų piktnaudžiauti žmonės, turintys pažemintą kraujo spaudimą, nes pavartoję krapų gali pajusti silpnumą, juos gali ištikti galvos svaigimo arba alpimo priepuolis.

Svarbu

Jei ketinate vartoti ne pačių išaugintus žalumynus, pirmiausia užmerkite juos šaltame vandenyje ir valandą pamirkykite arba apipurkškite citrinų sultimis: taip iš augalų pasišalins nitratai.
Salotas reikia suvartoti iš karto. Padėjus jas į šaldytuvą, nitratai gali virsti nuodingais nitritais, o jie ypač kenksmingi sveikatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)