Organizmo degalai – angliavandeniai

Turbūt daugelis sutiks, jog dviračių sportas reikalauja daug ištvermės ir čia labai svarbu vaidmenį atlieka mityba. A. Sujetos teigimu, didėjant žmogaus, minančio dviračio pedalus, aerobiniam pajėgumui ir atsparumui nuovargiui, jis gali išeikvoti daugybę kalorijų vos vieno važiavimo metu.

„Pavyzdžiui apie 70 – 75 kilogramus sveriantis sportininkas visiškai laisvai gali sudeginti apie 7000 kalorijų krūvio metu. Prestižinių „Tour de France“ varžybų metų dviratininkai sudegina net 12 000 kcal ir tai net nėra riba. Žinoma, negalime lyginti mėgėjo ir profesionalo, bet visais atvejais, esant geram aerobiniam darbingumui ir gebėjimui pakelti aukštesnius krūvius, dviratininkas gali ir turi vartoti maistą, kuris yra praturtintas angliavandeniais“, – sako mitybos specialistas.

A. Sujetos teigimu, angliavandeniai yra mūsų organizmo degalai, todėl prieš leidžiantis į kelionę ar ilgesnį pasivažinėjimą dviračiu, rekomenduojama valgyti tokius produktus, kuriuose gausu šių maistinių medžiagų.

„Nusprendę išsitraukti dviratį iš rūsio, geriausia būtų, jei iškart pradėtumėte derinti ir savo mitybą. Padidėjus fiziniam krūviui, jūsų racioną turėtų sudaryti kompleksiniai angliavandeniai – grikiai, ryžiai, virtos bulvės, avižiniai patiekalai, kruopos ir riebalai – avokadai, riešutai, žuvis, aliejai. Dviratininkų racione yra būtini ir baltymai – jautiena, paukštiena, pupelės, kiaušiniai ir pieno produktai. Šis maistas leis palaikyti įprastą raumenų masę bei organizmo atsistatymo procesus po treniruočių“, – pataria mitybos specialistas.

Artūras Sujeta

Sveikos gyvensenos mada diktuoja parduotuvių asortimentą

Pastaruoju metu Lietuvoje ypač pastebimas susidomėjimas sveika gyvensena – tą atspindi besiplečiantis sveikų maisto produktų asortimentas parduotuvėse. Prekybininkai pastebi, kad žmonės vis dažniau renkasi sveikesnius produktus, ypač atidžiai skaito jų etiketes, atsisako įvairaus paruošto maisto, riebių užkandžių, traškučių ir gazuoto limonado.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad sveikos mitybos kultas Lietuvoje populiarus jau ne pirmus metus ir džiaugiasi, kad dauguma žmonių taip maitintis renkasi ne tik dėl mados, bet ir dėl sveikatos ir bendros būklės gerinimo. Džiuginanti tendencija, anot jos, yra ir didėjantis sportuojančių žmonių skaičius.

„Mūsų prekybos tinklas ne tik nuolat plečia sveikesnių maisto produktų asortimentą, bet ir skatina sveiką gyvenimo būdą. Ypatingą dėmesį skiriame judėjimui bei tinkamai mitybai. Dėl šios priežasties šiais metais jungiamės prie didžiausio dviračių sporto renginio Lietuvoje bei tampame pagrindiniais šventės bičiuliais. Jau dešimtmetį skaičiuojantis maratonas – „IKI Velomaratonas“ – siekia skleisti sveikos gyvensenos idėjas šalyje ir suartinti dviračių sportui neabejingus žmones: tiek profesionalus, tiek mėgėjus. Tikime, jog dviračio minimas jau seniai nebėra tik būdas pasiekti norimą tašką, tai drauge ir puikus laisvalaikio praleidimas, aktyviai prisidedantis prie bendros sveikatos būklės gerinimo“, – sako B. Čaikauskaitė.

Po valgio – ne iš karto ant dviračio

Tuo metu mitybos specialistas Artūras Sujeta antrina, kad didėjantis žmonių, besirenkančių dviratį, skaičius tikrai džiugina, tačiau primena, kad pradėjus minti dviratį, taip pat labai svarbu atsižvelgti į savo organizmo poreikius.

„Kiekvieno žmogaus organizmas yra labai individualus, todėl reikia jo klausyti ir pagal savijautą spręsti, kada ir kiek laiko norite ant jo praleisti – ypač pavalgius. Bendra rekomendacija – jokiu būdu to nedarykite iš karto po valgio. Po lengvo užkandžio reikėtų palaukti bent pusvalandį, o po sočių pietų – apie 2 valandas“, – pataria A. Sujeta.

Važinėjimas dviračiu

Išsiruošus į kelią, mitybos specialistas pataria į kuprinę įsimesti įvairių džiovintų vaisių, riešutų, energijos suteikiančių batonėlių ar vaisių bei primena, jog bet kokios aktyvios veiklos metu prarandame daug skysčių, todėl vandens buteliukas turėtų būti nuolatinis palydovas. Taip pat, anot A. Sujetos, šalia sveikos mitybos ir sporto, nereikėtų pamiršti ir kokybiško poilsio ir miego svarbos organizmui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)