Salieras yra plačiai Europoje, Amerikoje ir Azijoje vartojama daržovė. Daugumoje šalių salierai vartojami salotoms ar sriuboms ruošti arba apdorojami termiškai ir savo populiarumu prilygsta lapinėms salotoms. Dažniausiai naudojami salierų stiebai, lapai, sėklos ir eteriniai aliejai. Pačiuose salieruose yra labai daug antioksidantų ir fenolio junginių – flavonoidų (flavonoidai tai labiausiai gamtoje paplitę biologiškai aktyvūs junginiai, suteikiantys augalui spalvą, aromatą bei skonį, mažinantys radioaktyvių junginių poveikį organizmui, reguliuojantys kraujagyslių elastingumą, senėjimo procesus). O šioje daržovėje esantis pakankamai didelis kiekis vitaminų A ir C daro salierą labai plačiai naudojamą tradicinėje medicinoje. Salieruose taip pat galime rasti ir šiek tiek vitamino B1, B1, B6, maistinių skaidulų, bei tokių mineralų kaip kalcis, magnis, fosforas ir geležis. Luteilinas – vienas iš saliere randamų natūralių antioksidantų, labai efektyviai kovoja su laisvaisiais radikalais, susidarančiais mūsų organizme dėl užterštos aplinkos, žalingų įpročių, netinkamos mitybos, streso.

Salierai

Salierai pasižymi priešuždegiminėmis, priešgrybelinėmis, priešvėžinėmis savybėmis. Jų eteriniai aliejai turi antibakterinį efektą. Sėklos naudojamos bronchito, astmos, lėtinių odos (psoriazės), virškinamojo trakto susirgimų gydymui, karščiavimui mažinti, vėmimui slopinti. Salieras yra plačiai naudojamas tradicinėje medicinoje kaip diuretikas – skatina šlapimo susidarymą inkstuose ir jo išsiskyrimą iš organizmo diuaretikas ir gydant tokias ligas kaip bronchitas, astma ar miego sutrikimai. Taip pat, tai puiki prevencinė širdies kraujagyslių ligų priemonė – salieras padeda reguliuoti kraujo gliukozės bei lipidų koncentraciją (mažina cholesterolio ir trigliceridų kiekį), taip pat ir kraujo spaudimą. Padeda gydyti geltą, kepenų ligas, šlapimtakių obstrukcijas, žarnyno, reumatinius susirgimus, padidina net spermatogenezę ir pagerina spermatozoidų kokybę – gerina vyrų vaisingumą.

Ir nors šiandien dažniausiai vartojame termiškai apdorotą salierą, tačiau tik laiko klausimas, kada salierų sultis prisikirsime supermaisto kategorijai. Nes būtent salierų sultys pasižymi didžiausiu gydomuoju poveikiu. Jos yra ypatingai efektyvios, kai geriamos vienos (nors puikiai dera kartu su kitomis žalios spalvos daržovėmis – špinatais, kale salotomis, petražolėmis, kalendra, ar maišant su obuoliais ir kitais vaisiais). Visgi siekiant didžiausios naudos, rekomenduojama salierų sultis gerti grynas (nemaišytas) ryte prieš pusryčius ant tuščio skrandžio – tokiu atveju jos sustiprina vėliau, dienos metu, valgomo maisto virškinimą.

Kadangi salierų sultys pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, jų vartojimas ypatingai svarbus tiems žmonėms, kurie serga lėtinėmis, autoimuninėmis ligomis: tiroiditu, reumatoidiniu artritu, fibromialgija, lėtiniu nuovargio sindromu, migrena, celiakija, dirgliosios žarnos sindromu, diabetu, psoriaze, egzema, akne, refluksu. Salierų sudėtyje yra daugybė mineralinių druskų, kurios veikia kaip antiseptikas – sugeba suardyti patogeninių ląstelių membranas ir sunaikinti virusus. Natris, esantis saliere, padeda stabilizuoti kraujospūdį, taip pat, prilipdamas prie druskų, gautų su menkos kokybės maistu, padeda organizmui „išsivalyti“ nuo jų, pakeisdamas jas kitomis, klasterinėmis druskomis. Šios saliere esančios druskos yra vienas naujausių mokslininkų tyrinėjo objektų, tačiau jau dabar žinoma tai, kad šio tipo druskos (angl. claster salt) veikia simbiotiškai ir sistematiškai, bei iš organizmo išstumia toksinus, mirusius patogenus, tokius kaip virusai ar bakterijos, taip pat patogeninius neurotoksinus. Mineralinės druskos yra būtinos mūsų organizmui, kad jis optimaliai funkcionuotų. Jos palaiko kepenų ir antinksčių funkcionavimą, subalansuoja pH terpę, išvalo ir atnaujina skrandžio gleivinę bei likusią virškinamojo trakto dalį. Salierų sultys stiprina skrandžio hidrochlorinę rūgštį, nes ši rūgštis yra svarbi virškinimo procesui: jei hidrochlorinė rūgšties yra per mažai, maistas skrandyje nebus pakankamai apvirškintas. Taigi, salierų sultys atstato skrandžio rūgščių balansą (jos veikia šarminančiai) bei palaiko reikiamą hidrochlorinės rūgšties kiekį. Taip pat mineralinės druskos, esančios saliere, palaiko neuronų funkciją, sustiprina elektrinio impulso, neurotransmiterių aktyvumą. Smegenys, su silpnais elektriniais impulsais ir neaktyviais neurotransmiteriais pereina į „žemos baterijos“ režimą. Vadinasi, salieruose esančios mineralinės druskos labai reikalingos centrinės nervų sistemos palaikymui tų žmonių, kurie serga depresija, nerimu, bipoliniais sutrikimais, atminties praradimu, Alzheimeriu, dėmesio praradimo/hiperaktyvumo (ADHD), potrauminio streso sindromu, taip pat turinčių koncentracijos bei dėmesio sutrikimų. Salierų sultis galima būtų pavadinti apsaugančiomis ir gydančiomis organizmą nuo daugelio ligų.

Salierai

Patarimai, kaip gerti salierų sultis, norint greitai ir efektyviai sustiprinti savo sveikatą

Kiekvieną rytą išgerkite 200 ml (galima didinti iki 300-400 ml) sulčių ant tuščio skrandžio. Tai turi būti šviežios sultys, be jokių pridėtinių ingredientų. Salierų sultys yra nekaloringas gėrimas – 2 saliero kotai turi apie 16 kcal. Tam, kad juos suvirškinti, organizmas sunaudoja 14 kcal, vadinasi, Jums lieka vos 2 kcal. Dėl tokio mažo kaloringumo, taip pat dėl didelio skaidulų kiekio ir vandens, ši daržovė gali būti puikiu užkandžiu svorio metimo programose.

Atsigėrus šių sulčių, tikrai reikia pavalgyti pusryčius. Tiesiog palaukite 15 min. ir pusryčiaukite. Naudokite natūralius salierus, gerai nuplaukite prieš naudodami. Jei saliero sulčių skonis per stiprus, galite pridėti vieną agurką arba obuolį. Tačiau padidinkite salierų kiekį. Didžiausią efektą gausime, kai salierų sultis gersime vienas, be jokių sudedamųjų dalių.

Salierai

Dar vienas labai svarbus pastebėjimas – salierai kaip ir riešutai gali sukelti stiprią alergiją – todėl svarbu žinoti, ar nesate alergiškas salierui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)