Nutarėme pasižvalgyti po parduotuvių lentynas ir patyrinėti atsitiktinai pasirinktų vištienos sultinių sudėtis. Rezultatai kaip visuomet nustebino – vieni gaminiai niekuo blogu nepasižymėjo, o kituose, kaip ir buvo galima numanyti, skonių stiprikliai keitė vieni kitus.

Jei po šių rezultatų nutarsite, kad geriausia vis dėlto rinktis natūralius produktus, siūlome išsivirti naminį sultinį, kuris išties prisidės prie geresnės jūsų sveikatos. Receptą rasite ČIA.


Ypač pavojinga vaikams

Biomedicinos mokslų daktarės, mitybos specialistės Sandrijos Čapkauskienės teigimu, iš blogos sudėties kubelio išvirtas sultinys neturėtų būti kasdienis patiekalas ant šeimos stalo jau vien dėl to, kad kai kuriuose gaminiuose randami priedai ypač pavojingi vaikams.

Pirmiausia specialistė atkreipia dėmesį į tokiuose produktuose gausiai naudojamus aromato ir skonio stipriklius. „Jų parduodamuose sultiniuose naudojami tikrai dideli kiekiai, todėl tikrai negalima vartoti vaikams, bręstantiems organizmams. Gerai, kad visi jau įsidėmėję pavojingą priedą E621, tačiau dar blogesnis ir baisesnis yra E635. Yra krūva ir kitų, kurie tikrai nėra geresni. Skonio stiprikliai skatina hiperaktyvumą, gali atsirasti įvairių alergijų ir net astma“, – apie pavojingus priedus kalba S. Čapkauskienė.

Pro specialistės akis nepraslysta ir tai, kad produktų sudėtyje minima džiovinta vištiena ar vištienos milteliai. Jos teigimu, toks parašymas yra klaidinantis, mat neaišku, ar sudžiovinta pati mėsa, ar kiti subproduktai, vištienos odelės.

Dar viena iš dažniausiai pasitaikančių blogybių – transriebalai. „Transriebalai gali būti pramoniniai ir natūralios kilmės. Pramoniniai transriebalai susidaro cheminiu būdu iš dalies hidrinant augalinį aliejų. Tokių aliejų sudėtyje paprastai yra sočiųjų ir nesočiųjų riebalų, taip pat riebalų rūgščių transizomerų, kurių kiekis, priklausomai nuo gamybos technologijos, gali būti nuo kelių iki daugiau kaip 50 proc. Transriebalų gausu margarinuose, konditeriniuose gaminiuose, sausainiuose.

PSO rekomenduoja, kad iš transriebalų būtų gaunama ne daugiau nei 1 procentas su maistu gaunamos dienos energijos. Tai reikštų, kad suaugusiam žmogui, kurio per dieną su maistu gaunama energija yra 2000 kcal, per dieną patariama suvartoti ne daugiau kaip 2 gramus transriebalų“, – dėsto S. Čapkauskienė.

Vadovaujantis dabartinėmis ES taisyklėmis, vartotojai turi suprasti, kuo iš dalies hidrinti aliejai skiriasi nuo visiškai hidrintų aliejų. Produktų, ant kurių pakuotės minimi „visiškai hidrinti riebalai ar augaliniai/ gyvūniniai aliejai/ riebalai“, specialistė pataria vengti, nes tai perdirbti, rafinuoti ir sukietinti riebalai.


Renkame sveikiausią

Lygindama skirtingus sultinius S. Čapkauskienė jų sudėtyje išskyrė pavojinguosius priedus ir juos atitinkamai įvertino balais:

-0,5 balorūgštingumą reguliuojanti medžiaga citrinų rūgštis, E330. Tai sintetinis gaminys. Jei vartojamas dideliais kiekiais, gal pasireikšti dantų erozija, gali kilti erzinantis poveikis gleivinei.

-0,5 balotirštiklis ksantano guma, E415. Natūralus polisacharidas (kukurūzų cukraus derva). Maiste naudojamų koncentracijų ribose pašalinis poveikis nepastebėtas, nors didelės koncentracijos dėl mikrofloros sukeliamo rūgimo žarnyne skatina dujų kaupimąsi ir pūtimą.

-2 balaidažiklis sulfitinė amoniakinė karamelė, E150d. Šalutinis poveikis nenustatytas, tačiau vengtinas

-3 balaiaugaliniai aliejai ir riebalai (palmių, rapsų, taukmedžio branduolių, kokosų), iš dalies hidrinti augaliniai aliejai ir riebalai (palmių, rapsų, sojos, saulėgrąžų, taukmedžio branduolių, kokosų, palmių branduolių, įvairiomis dalimis)

-5 balaiaromato ir skonio stipriklis E621, natrio glutamatas. Skonio stiprinimo medžiaga. Didesnis kiekis gali sukelti galvos skausmą. Kenksmingas sveikatai. Vengti sergantiems astma, alergija, turintiems polinkį sirgti galvos skausmais ir migrena, gali būti gyvulinės kilmės arba gali būti genetiškai modifikuotas. Perdozavus glutamato, galima pakenkti centrinei nervų sistemai, ilgą laiką vartojamas gali sukelti neurodegeneracinius pakitimus. Glutamato gali būti visur, todėl labai svarbu išanalizuoti produkto etiketę.

-5 balaiaromato ir skonio stipriklis E627, dinatrio gualinatas. Pavojingas. Vengti alergiškiems ir sergantiems astma. Aktyvina podagros vystymąsi. Neleidžiama naudoti kūdikių ir vaikų maiste.

-5 balaiaromato ir skonio stipriklis E631, dinatrio inozinatas. Pavojingas. Vengti alergiškiems ir sergantiems astma. Aktyvina podagros vystymąsi. Neleidžiama naudoti kūdikių ir vaikų maiste.

-7 balaiaromato ir skonio stipriklis dinatrio 5'-ribonukleotidai, E635. Tai guanilo (E626) ir inozino (E630) rūgšties natrio druskų mišinys. Skonio ir aromato stipriklis. Pavojingas. Vengti alergiškiems ir sergantiems astma. Dažniausiai naudojamas bulvių traškučiuose, makaronuose, konditerijos produktuose. Kai kuriose šalyse uždraustas.

Taip pat papildomus balus S. Čapkauskienė atėmė už per didelį cukraus ir druskos kiekį.

Už cukrų (100 g produkto):
-3 balai – jei cukraus daugiau nei 3 g

Už druską (100 g produkto):
-5 balai – jei druskos daugiau nei 10 g
-3 balai – daugiau nei 3 g

Specialistė pabrėžia, kad sveikatai pavojingi toli gražu ne visi E raide pažymėti priedai, tad sudarė tokių sultiniuose rastų priedų sąrašą:

Antioksidantai (rozmarinų ekstraktai), E392. Nepavojingi. Didžiausias naudojamų rozmarinų ekstraktų kiekis – 15 mg/kg produktams, kuriuose riebalų yra ne daugiau kaip 10 %, ir išlaikyti didžiausią leidžiamą kiekį – 150 mg/kg, išreikštą pagal riebalų kiekį, produktams, kuriuose riebalų yra daugiau kaip 10 %.

Tirštiklis E410 – saldžiųjų seratonijų derva. Veikimas nežinomas ir nepavojingas.

Dažiklis beta karotenas, E160. Natūralus, tačiau šiandien daugiausia dirbtinai gaminamas dažiklis. Manoma, kad nepavojingas.

Dažiklis riboflavinas, E101. Nesukelia toksinio apsinuodijimo, nepavojingas.

Rūgštingumą reguliuojanti medžiaga, E327, kalcio laktatas. Nepavojingas.

Rūgštingumą reguliuojanti medžiaga, E270, pieno rūgštis. Natūralaus raugo pakaitalas – nepavojinga.

Kukurūzų gliukozės sirupas, kukurūzų krakmolas/modifikuotas kukurūzų krakmolas. Iš modifikuotų produktų bene dažniausiai maisto pramonėje naudojamas krakmolas. Produktų etiketėje jis dar gal būti žymimas kaip pakeistų savybių krakmolas. Tai tas pats E1442 – modifikuotas krakmolas. Vienuose šaltiniuose rašoma, kad šio krakmolo poveikis neutralus, kitur – kad pavojingas, nes gali (nėra aišku) būti genetiškai modifikuotas. Tačiau teigiama, kad jis tik modifikuotas technologiškai, ne genetiškai, kitaip tai turėtų būti pažymėta.

Mūsų sudarytoje lentelėje – geriausiai įvertinti sultiniai rikiuojasi viršuje, t. y. kuo mažiau balų gaminys įvertintas, tuo jo sudėtis prastesnė.

Atskiroje lentelės grafoje pažymėtas vidutines sultinių kilogramo kainas nurodė Pricer.lt.


Gamintojų vertinimas

DELFI bandė susisiekti su visų tirtų sultinių gamintojais, tačiau atsakymo sulaukėme tik iš vienos kompanijos – reitingo lentelės viršuje įsitvirtinusio sultinio gamintojų „Nature Compagnie“.

„Susipažinome su jūsų atliktu tyrimu ir džiaugiamės geru mūsų produkto įvertinimu“, – trumpai atrašė įmonės atstovas Rene Glunkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (158)