Gali atrodyti, kad dietiniai produktai – patikimiausi pagalbininkai, norint sumažinti liemens apimtį, bet, pasirodo, kartais būtent jie trukdo tilpti į mažesnio dydžio džinsus.

Štai šie produktai turi mažiau kalorijų, bet sulieknėti nepadeda:

1. Liesas žemės riešutų sviestas toli gražu netobulas.


Liesą žemės riešutų sviestą ėmė kone garbinti, nes jame – mažesnis riebalų ir kalorijų kiekis (liesas žemės riešutų sviestas gaminamas iš skrudintų žemės riešutų, kurie pirmiausia buvo sutrinti ir iš jų išspausta didesnė dalis riebalų. Yra viena lieso žemės riešutų sviesto rūšis, kurio dviejuose šaukštuose tėra 45 kalorijos, lyginant su 190 kalorijų dviejuose šaukštuose įprasto žemės riešutų sviesto.

Tiesa, mitybos specialistai abejoja, kad liesas žemės riešutų sviestas tikrai padės sulieknėti.
„(Įprastame žemės riešutų svieste) esantys riebalai yra sveiki mononesotieji riebalai, kurie suteikia sotumo ir netgi mažina riebalų sluoksnį nuo pilvo“, – teigė dietologė iš Niujorko Laura Cipullo.

Sveiki riebalai ilgesniam laikui suteikia sotumo jausmą. Kadangi liesesniame žemės riešutų svieste yra apie 85 proc. mažiau riebalų nei įprastame žemės riešutų svieste, alkį pajusite greičiau.

2. Liesi ledai gardūs, tačiau nebūtinai sveiki.


Madinguose, gražiuose liesų ledų indeliuose, kurių matote sveiko maisto parduotuvėse, yra tik po 300 kalorijų, bet šie ledai neprisidės prie jūsų lieknėjimo.

„Liesi ledai priskirtini kategorijai produktų, apie kuriuos pasakytina – „šiek tiek geresnis variantas dar nereiškia, kad tai – geras variantas“, – pabrėžė Niujorko universiteto Mitybos ir visuomenės sveikatos katedros profesorė Marion Nestle.

Visi kartais užsimanome gardėsių, bet vietoje kaušelio įprastų ledų sušveičiant visą indelį liesų ledų gali sustiprėti potraukis nesveikam maistui, kuris išves iš sveikos mitybos kelio.

3. Brokoliai turi daug maistingų medžiagų, tačiau neretai sukelia pilvo pūtimą.


Nepaneigsi – brokoliuose daugybė maistingų medžiagų, o visoje galvoje – tik 205 kalorijos, todėl šią daržovę patartina rinktis vietoje kaloringesnių ir mažiau sveikų pietų ar vakarienės. Tik yra vienas niuansas – norint sulieknėti, nepatartina pernelyg dažnai valgyti šios kryžmažiedžių šeimos daržovės.

„Jei valgote daug kopūstinių daržovių, kaupiasi dujos, netgi gali užkietėti viduriai – nė vienas iš minėtų veiksnių nepadės gražiau atrodyti su bikiniu“, – aiškina L. Cipullo.

Mažai kaloringų daržovių, kaip antai brokolių, neretai persivalgoma. O juk mūsų tikslas – lieknėti sveikai, maitinantis visavertiškai, neprisikemšant mažai kaloringo maisto iki blogumo.

4. Liesi salotų užpilai turi trūkumų.


Ar pirkdami liesą užpilą salotoms tikite, kad su juo salotos bus sveikesnės? Tai ne visai tiesa.

2004 m. atliktas ir leidinyje „The American Journal of Clinical Nutrition“ aprašytas tyrimas parodė – vartojant liesą salotų užpilą organizmas įsisavina žymiai mažiau vitaminų iš žalumynų ir daržovių.

Tyrėjų teigimu, „pastebėta, kad valgant salotų su užpilu be riebalų nebuvo įsisavinti karotenoidai“.
Be to, riebalai suteikia sotumo, na o jausdamasis sotus žmogus nesieks persivalgyti. Užpilkite ant salotų šiek tiek alyvuogių aliejaus ir užspauskite citrinos sulčių, kad po valandos vėl nesijaustumėte alkani.

5. Saldainiuose be cukraus būna dirbtinių saldiklių.


Becukriai saldainiai ne be priežasties yra saldūs – įprastai juose gausu dirbtinių saldiklių. Tokie saldainiai nepadeda atsikratyti priklausomybės saldumynams, be to, dalies dietologų nuomone, organizmas neskiria dirbtinių saldiklių nuo natūralaus cukraus.

„Dirbtiniai saldikliai skatina organizme insulino gamybą, todėl organizmas dar labiau kaupia riebalus, taigi didėja svoris“, – leidiniui „Health“ teigė sertifikuota dietologė Brooke Alpert.

Tyrimai dėl dirbtinių saldiklių poveikio organizmui tebevyksta, o kol kas būtų išmintingiau ir saugiau kartais suvalgyti po vieną saldainį, užuot sukirtus visą pakelį becukrių šokoladinių saldainių.

6. Kramtomoji guma nepadeda lieknėti.


Nemažai žmonių, norėdami išvengti užkandžiavimų tarp valgymų, kramto kramtomąją gumą. Deja, ir ši gudrybė nepadės jums sulieknėti.

2013 m. Ohajo universitete atliktas tyrimas parodė – savaitę prieš valgį kramtomąją gumą kramtę žmonės suvalgydavo tiek pat maisto, kaip ir nekramčiusieji kramtomosios gumos. Ir nors kramčiusieji kramtomąją gumą rečiau valgydavo užkandžių, per pagrindinius valgymus jie rinkdavosi mažiau maistingus patiekalus, suvalgydavo didesnes porcijas.

7. Dietiniai gazuoti gėrimai vis tik yra gazuoti gėrimai.


Jau ne vienerius metus mitybos specialistai diskutuoja apie dietinių gazuotų gėrimų naudą, jų keliamą riziką, žiniasklaidoje šia tema pasirodė daugybė straipsnių. Šiaip ar taip, yra įrodymų, kad dietiniai gazuoti gėrimai vis tik nepadeda suploninti liemens.

2015 m. Teksaso universitete atlikto tyrimo dalyviams, kurie reguliariai gerdavo dietinius gazuotus gėrimus, per dešimt metų liemuo sustorėjo 70 proc. daugiau nei tiems, kurie dietinių gazuotų gėrimų negėrė. Tyrime dalyvavo 740 dalyvių, o tyrimo autoriai atsižvelgė ir į žmonių fizinio aktyvumo, dietos ir apskritai gyvensenos skirtumus.

8. Arbūzų lengva persivalgyti.


Arbūzas – norinčių sulieknėti bičiulis, stiklinėje arbūzo gabalėlių tėra 46 kalorijos. Tik tai nereiškia, kad saikas čia nebūtinas.

Arbūzuose daug vitaminų A ir C, tiesa, riekelėje – net 18 g cukraus. Pravartu atsiminti, kad Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojama cukraus dienos norma yra tik 25 g.

Na ir turint galvoje, kad 90 proc. arbūzo sudaro 90 proc. vandens, alkį pajusite, vos spėję suvalgyti paskutinę riekelę.

9. Per dažnai valgote lieso sviesto.


„Mažai riebalų turintis sviestas“ skamba lyg oksimoronas, bet ar šis liesesnis pieno produktas iš tiesų padeda sulieknėti?

„Gaminant liesą sviestą vietoje pašalintų kalorijų iš riebalų pridedama angliavandenių. Pavyzdžiui, liesoje spurgoje kalorijų gali būti tiek pat ar net daugiau nei įprastoje spurgoje, o tam, kad pajustumėte sotumą, turėsite suvalgyti dvi liesas spurgas“, – aiškino medikas, dietologas Robertas S. Bobrow.

Jei vartojate liesą sviestą, greičiausiai tepate jo daugiau, kad kompensuotumėte sodraus skonio trūkumą.

10. Salierai – ne toks jau didelis stebuklas, kaip manėte.


Ar kada esate pajutę sotumą nuo salierų? Salierai dažnai šlovinami kaip praktiškai kalorijų neturinti daržovė, bet specialistų teigimu, taip nebūna.

Salierai – puikus pavyzdys daržovių, kurios užpildo skrandį, bet nesuteikia sotumo. Tai reiškia, kad fiziškai vieta skrandyje užimama, bet suvartojote tiek nedaug kalorijų, kad labai greitai vėl išalksite.

Pagaliau – kas valgo vienus salierus? Dauguma valgo salierus su minkštu sūriu ar žemės riešutų sviestų, kurie yra tikros kalorijų bombos.

11. Visi produktai, kurių porcija – mažesnė nei suvalgytas kiekis.


Įprastas scenarijus – matote, kad užkandis turi tik 20 kalorijų, suvalgote visą pakelį, tada susivokiate, kad suvalgėte 42 porcijas.

Informacija ant etiketės neretai būna klaidinanti. Na taip, galbūt septyniuose bulvių traškučiuose yra 50 kalorijų, bet kas gi suvalgo tik septynis bulvių traškučius?

Kad nesuvalgytumėte daugiau kalorijų, nei ketinote, pažiūrėkite, koks porcijos dydis ir kiek gramų produkto yra pakelyje. Jei porcija turi 100 kalorijų, bet visame pakelyje yra 900 gramų, nesukirskite viso pakelio vienu kartu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją