Prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, veganiškų produktų paklausa vos per metus išaugo daugiau nei 75 proc., atsleidžiame bendrovės pranešime.

„Paprastai veganiškus produktus šios mitybos atstovai renkasi pirmiausia akcentuodami gyvūnų išsaugojimo poreikį, tačiau neretai jie perkami ir dėl siekio sveikiau gyventi. Pastaraisiais metais itin išpopuliarėjo tokie veganiški produktai kaip humusas, sojų dešrelės, įvairūs sojos gėrimai. Taip pat pirkėjai daug labiau perka pieną atstojančius ryžių ir kokosų gėrimus bei daržovių gaminius: šiaudelius, užkandžius, traškučius“, – vardija prekybos tinklo komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Jos teigimu, per septynis šių metų mėnesius vien įvairaus rūšių humuso nupirkta nuo 5 iki 7 kartų daugiau nei tuo pačiu metu praėjusiais metais. Šiam užkandžiui populiarumu nenusileidžia kukurūzų lazdelės, baklažanų ir saulėgrąžų užtepėlės, avižiniai užkandžiai – šių produktų Lietuvos gyventojai šiais metais pirko 3–4 kartais daugiau nei pernai.

„Pastebime, kad sparčiai populiarėja ir įvairūs mėsos pakaitalai, kaip kad skirtingų skonių dešros ir dešrelės, kurių pagrindas – soja. Būtent sojos gaminius pirkėjai atranda ne tik kaip mėsos, bet ir pieno produktų pakaitalą. Žaliavalgystės ekspertai dažnai tvirtina, kad sojų pienas yra kur kas liesesnis produktas už karvės pieno grietinėlę ar sūrį. Tad šie produktai taip pat nelieka nepastebėti pirkėjų – populiariausi yra įvairūs sojos gėrimai ir grietinėlė, kurių perkama vidutiniškai du kartus daugiau nei pernai“, – tvirtina V. Drulienė.

Ji priduria, kad jau ir Lietuvos gamintojai gerai suvokia, jog veganai – besiplečianti auditorija, turinti specifinių poreikių, todėl skuba juos patenkinti.

Augalinis pienas

„Desertai nėra išimtis. Alternatyvią mitybą propaguojantys pirkėjai dažnai renkasi ir specifiškai pagamintus veganiškus šokoladinius pyragus, vanile ir kitaip pagardintus sojų bei kanapių desertus. Saldumo poreikis dažnai malšinamas taip pat ir kokosų ar migdolų veganiškais gėrimais“, – sako V. Drulienė.

Pašnekovė teigia, kad veganišką mitybą propaguojantys vartotojai dažniausiai būna priversti galvoti, iš kur pasisemti baltymų, geležies, cinko, kalcio, vitaminų B12 ir D. Šių medžiagų šaltiniais veganai dažniausiai renkasi ankštines daržoves, lęšius, riešutus, sėklas ir grūdines kultūras. Apsirūpinti kalciu dažniausiai jiems padeda tamsiai žalios spalvos daržovės – brokoliai, kopūstai bei jų sultys, cinku ir vitaminais – pilno grūdo produktai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)