Atsiųstame pranešime mitybos poveikio sveikatai tyrėja Aida Matulevičiūtė teigia, kad ghi sviestas ne tik naudingas žmonių sveikatai, bet ir turi savitą charakterį.

Populiarėja gyventojų virtuvėse

Kadangi ghi sviesto, kaip ir įprasto sviesto, pagrindą sudaro riebalai, A. Matulevičiūtės teigimu, šis produktas gali būti sėkmingai naudojamas tiek kulinarijoje, tiek ir konditerijoje.

Ghi sviesto nauda slypi jo gaminimo technologijoje, nes šis sviestas yra pritaikytas kaitinimui. Jis pakankamai gerai tirpsta, yra nedegus, nes turi aukštą rūkimo laipsnį ir duoda užtektinai riebumo. Gaminant šio sviesto reikia nedaug, netgi šiek tiek mažiau nei įprasto sviesto. Be to, patiekalas su ghi sviestu pagaminamas liesesnis“, – pasakoja mitybos poveikio sveikatai tyrėja.

Prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, prieš kelerius metus prekyboje atsiradusio ghi sviesto paklausa kasmet sparčiai auga.

„Ghi sviestą mūsų pirkėjai į savo krepšelį įsideda vis dažniau. Per pastaruosius kelerius metus jo pardavimai išaugo kone dvigubai. Nenuostabu, nes ghi sviestas yra labai universalus, tačiau žmonės dažniausiai naudoja jį kepimui – sviestas jiems suteikia ypatingą aromatą ir skonį“, – kalba B. Čaikauskaitė.

Prekybos tinklo atstovės teigimu, augantis susidomėjimas šiuo produktu taip pat susijęs su populiarėjančiomis sveikos gyvensenos tendencijomis ir susidomėjimu alternatyvia mityba.

Ilgo galiojimo produktas, kurio nebūtina laikyti šaldytuve

A. Matulevičiūtė pasakoja, kad ghi sviestas yra kaitintas sviestas, dažniausiai gaminamas iš karvės pieno. Mitybos poveikio sveikatai tyrėjos teigimu, egzistuoja dvi jo rūšys – ghi ir klarifikuotas.
„Ghi yra kaitinamas iki tol, kol pieno baltymas sukyla į viršų, pradeda putoti, o tada sudega ir karamelizuojasi. Jo spalva yra šiek tiek tamsesnė. Klarifikuotas sviestas yra gaminamas lygiai tokiu pačiu principu, tik viršuje susikaupusi masė yra nugriebiama. Taigi, ghi sviestas yra šiek tiek rusvesnis, o klarifikuota jo atmaina – šviesi ir kreminė“, – pasakoja A. Matulevičiūtė.

Jos teigimu, lydytas ghi sviestas gali būti laikomas pranašesniu už riebalų mišinį vien dėl to, kad tai – grynas produktas: „Tiems, kas netoleruoja pieno produktų, klarifikuotas sviestas gali būti ypač tinkamas naudoti gaminant įvairius patiekalus“.

Nors Indijoje ghi sviestas gaminamas seniai ir yra ypač vertinamas dėl malonaus riešutinio skonio ir aromato, tačiau tiesa ta, kad ir mūsų senoliai labai panašiu metodu ruošdavo sviesto atsargas. A. Matulevičiūtės teigimu, jokių ypatingų sąlygų šio produkto gamybai nereikia: „Svarbiausia, kad sviestas, iš kurio gaminsite ghi sviestą, būtų kuo riebesnis. Ypač tinka naminis ir ekologiškas produktas.“

Dar viena, išskirtinė ghi sviesto savybė – ilgas galiojimas. Be to, ghi sviestą galima laikyti kambario temperatūroje – jo nebūtina dėti į šaldytuvą.

„Savo namuose ghi sviestą drąsiai galima laikyti spintelėje, kad kepant jis visą laiką būtų minkštos konsistencijos. Tik svarbu į jį merkti labai švarų, nusausintą įrankį, kad į vidų nepatektų vandens ar kitų maisto komponentų, skatinančių produkto senėjimą“, – moko A. Matulevičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)