Kaip formuoti sveikus paauglių mitybos įpročius ir kokių produktų derėtų vengti, atsiųstame pranešime pataria asmeninis sporto treneris, mitybos specialistas Gytis Beikus ir prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen.

Geras pavyzdys – užkrečiamas

G. Beikaus teigimu, pirmiausia svarbu suprasti, kad suaugusiųjų nusiteikimas sveikai maitintis formuoja ir paties vaiko mitybos įpročius.

„Išties džiugina, kad jau kurį laiką vis daugiau suaugusių žmonių renkasi sveikos gyvensenos modelį. Tokiu būdu, dar vaikystėje mažiesiesms įskiepijamas poreikis rinktis visaverčiam organizmo funkcionavimui ir vystymuisi tinkamus maisto produktus, tokius kaip riešutai, sėklos, įvairiaspalvės daržovės, vaisiai, uogos, žuvis, liesa mėsa ar namuose pagaminti padažai“, – pasakoja G. Beikus.

Iškepkite tradicinius kotletus ar kepsnius, tačiau pasirinkite gaminimo būdą, kurio metu sunaudojama mažiausiai riebalų – mėsą virkite, troškinkite, kepkite grilyje ar orkaitėje. Iškeptą mėsą aptepkite trintų avokadų, obuolių ar kriaušių užtepėle. Pagamintą mėsą kartu su pomidoro skiltelėmis, raudonųjų svogūnų žiedais ar kitomis daržovėmis įvyniokite į salotos lapą – štai jums ir puiki alternatyva taip paauglio pamėgtam riebiam mėsainiui.
A. Rasmussen

Specialistas sako, kad paauglystėje ypač svarbu atkreipti dėmesį į vaiko mitybos įpročius. Šiuo periodu jaunam organizmui yra būtini B grupės vitaminai. „Jie reikalingi normaliai nervų sistemos veiklai palaikyti, padeda pasisavinti gliukozę, riebalų ir amino rūgštis. Kai jų trūksta, paaugliai greičiau pavargsta, silpsta atmintis, padidėja jų dirglumas. B grupės vitaminų galima rasti liesoje mėsoje, kiaušiniuose, pieno produktuose, grūduose“, – pasakoja mitybos specialistas.

Daržovės lėkštėje – misija įmanoma

Šiuolaikiniai paaugliai retai kada atsisako greito maisto, todėl daržovių patiekalais jų nesuviliosi. A. Rasmussen sako, kad palepinti įnoringus paauglius ir pasiūlyti jiems daugiau daržovių ar kito sveiko maisto nėra lengva, tačiau įmanoma.

„Iškepkite tradicinius kotletus ar kepsnius, tačiau pasirinkite gaminimo būdą, kurio metu sunaudojama mažiausiai riebalų – mėsą virkite, troškinkite, kepkite grilyje ar orkaitėje. Iškeptą mėsą aptepkite trintų avokadų, obuolių ar kriaušių užtepėle. Pagamintą mėsą kartu su pomidoro skiltelėmis, raudonųjų svogūnų žiedais ar kitomis daržovėmis įvyniokite į salotos lapą – štai jums ir puiki alternatyva taip paauglio pamėgtam riebiam mėsainiui“, – gudrybėmis dalijasi A. Rasmussen.

Maisto ekspertės teigimu, tėvai turėtų pasirūpinti tuo, kad paaugliai kiekvieną rytą namuose valgytų pusryčius. „Kiekvienas paauglys turėtų žinoti, kad pusryčiai yra svarbiausias dienos valgis. Jis pažadina organizmą po miego ir suteikia energijos naujos dienos pradžiai. Kelis kartus per dieną paaugliai turėtų valgyti šviežius vaisius, daržoves ar uogas. Daržoves tėvai gali dėti į visus gaminamus patiekalus – sriubas, salotas, troškinius ar garnyrus“, – sako specialistė.

Ryte galima valgyti daugiau kalorijų turinį maistą, o dieną reikia rinktis maisto produktus, kurie praturtinti baltymais ir angliavandeniais. Būtina vartoti produktus, turinčius daug kalcio, t.y. pieno produktus, varškę, įvairius fermentinius sūrius, kiaušinius. Į mitybos racioną taip pat vertėtų įtraukti vištieną ir jautieną, o vietoje kaloringo deserto rinktis riešutus.
G. Beikus

Pasak A. Rasmussen, dažnai kenkia ne patys maisto produktai, o jų paruošimo ir laikymo būdas, todėl tinkamiausi maisto ruošimo būdai yra virimas garuose ar vandenyje ir kepimas orkaitėje.

Psichologinę būseną atspindi mityba

G. Beikus pasakoja, kad pasitaiko atvejų, kai šeima sveikos gyvensenos principus pasirenka vėliau, t.y. atžaloms jau sulaukus paauglystės. Tokiu atveju, pasak specialisto, reikia atkreipti dėmesį į keletą pagrindinių mitybos taisyklių.

„Ryte galima valgyti daugiau kalorijų turinį maistą, o dieną reikia rinktis maisto produktus, kurie praturtinti baltymais ir angliavandeniais. Būtina vartoti produktus, turinčius daug kalcio, t.y. pieno produktus, varškę, įvairius fermentinius sūrius, kiaušinius. Į mitybos racioną taip pat vertėtų įtraukti vištieną ir jautieną, o vietoje kaloringo deserto rinktis riešutus“, – pasakoja G. Beikus.

Asmeninis treneris ir mitybos specialistas pastebi, kad paaugliai dažnai renkasi tarp jaunimo madingus maisto produktus, tokius kaip greito maisto restoranuose pagaminti mėsainiai, dešrainiai, gazuoti gėrimai, traškučiai, saldumynai ir kt.

„Šie gaminiai yra kaloringi ir turi didelę energinę vertę, todėl suvalgius kurį laiką yra jaučiamas sotumo jausmas, tačiau jie nėra praturtinti bręstančiam organizmui reikalingomis maistinėmis medžiagomis. Pastebiu, kad šie produktai neretai yra tiesiogiai susiję su žala paauglio organizmui, pakitusia jo kūno išvaizda ir iš to kylančiomis psichologinėmis problemomis – patyčiomis tarp bendraamžių, socialiniu atsiribojimu ir kitomis“, – sako G. Beikus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)