O obuolių pyrago receptams suskaičiuoti neužtektų nė keleto žmonių rankų pirštų. Ir vis tik sveikos mitybos mados vėjai į virtuves atpūtė keletą įmantrių naujovių, pavyzdžiui, veganiškus obuolių užkandžius ar obuolių suvožtinius, rašoma pranešime spaudai.

Maistingiausi obuoliai – jų sezono metu

Įvairiomis kalbomis įsitvirtinęs posakis: „Obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną“. Mitybos specialistai kartoja, kad daugiausia medžiagų vaisiuose ir daržovėse – kai jų sezonas. O kaip tik dabar soduose ir kaimuose nuo obelų raškomas obuolių derlius. Taigi sultingi, lietuviškos saulės sunokinti obuoliai – puikus organizmui naudingų medžiagų šaltinis.

Įvairūs žinynai ir mitybos specialistai teigia, kad obuoliuose gausu vitaminų – A, B grupės, C, E, netrūksta ir mineralinių medžiagų, tokių kaip kalis, kalcis, fosforas ar geležis. Pasak jų, mitas, kad kenksmingos medžiagos kaupiasi obuolio odelėje. Kaip tik daugiausia obuolio maistingų medžiagų – vitaminų, flavonoidų, mineralų ir kitų – kaupiasi aplink jo odelę ar net pačioje odelėje.

Pavyzdžiui, Vitaminas C, skaidulos, ursolio rūgštis, kuri, sakoma, padeda gerinti raumenų būklę. Taigi obuolių, ypač jų sezono metu ir užaugusių mūsų kaimynystėje, lupti nereikia – pakanka švariai nuplauti.

Obuoliai – ir prie kepto kalakuto, ir veganiškų užkandžių lėkštėje

Dalis lietuviškų obuolių derliaus virsta sultimis, dalis keliauja į sandėlius ir sėkmingai sulaukia žiemos, o dalis virsta pyragais, užkandžiais, garnyrais ar traškučiais.

„Kalėdų stalo viduryje visada puikiai atrodo keptas kalakutas, višta ar antis su obuoliais. O ar žinote, kodėl su kepama paukštiena dedamas obuolys? Jis padeda išlaikyti mėsos drėgmę. Vaisiaus skiltelės puikiai papildo ir silkės patiekalus, įvairias salotas. Iš tiesų, obuolys yra labai universalus ir pigus ingredientas“, – pastebi „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas.

Pasak jo, vis daugiau obuolių lietuviai džiovina, taip išsaugodami beveik visas vaisiuose esančias naudingąsias medžiagas: pektinus, vitaminus, kalcį, magnį, geležį ir kalį. Džiovinti obuoliai – yra natūralaus cukraus (fruktozės ir gliukozės) šaltinis.

Iš džiovintų obuolių skiltelių A. Poleninas siūlo pasigaminti sveiką ir skanų užkandį, tinkantį veganiškai mitybai.

Reikės:

  • stiklinės džiovintų obuolių
  • pusės stiklinės džiovintų datulių (be kauliukų)
  • pusės stiklinės avižinių dribsnių
  • pusės stiklinės nesūdytų pakepintų migdolų riešutų
  • šaukšto klevų arba agavų sirupo
  • šaukštelio cinamono
  • trupučio kvapniųjų pipirų
  • maždaug dviejų šaukštų vandens

Gaminimas:

  1. Obuolius, datules, avižinius dribsnius ir riešutus susmulkinkite trintuvu, įberkite cinamono, pipirų, supilkite sirupą ir vandenį. Smulkinkite tol, kol gausite vientisą masę.
  2. Iš jos suformuokite rutuliukus.
  3. Sudėkite ant lentelės arba į lėkštę ir palaikykite šaldytuve apie 15–30 minučių. Šie skanumynai primins obuolių pyrago skonį, o jų sudėtis – be gliuteno.

Saldus vaisius – suvožtiniui, o sultys – burokėliams marinuoti

Pasak A. Polenino, Lietuvoje vis dar klesti suvožtinų kultūra, tad jis siūlo pabandyti naują savo atradimą – obuolių suvožtinius. Taip, vietoje mėsos paplotėlio – obuoliai, o bandelę galima rinktis be gliuteno.

Keturiems sotiems, nemažiems suvožtiniams reikės:

  • 2 puodelių ryžių pasirinktinai (tinka ir basmati ar juodieji ryžiai)
  • apie 600 ml daržovių sultinio
  • 2 pilnų stiklinių obuolių kubelių
  • maždaug pusės kubeliais pjaustyto saldžiojo moliūgo
  • puodelio kapotų valgomųjų svogūnėlių („šalotų“)
  • moliūgų sėklų
  • šviežių ar džiovintų čiobrelių
  • Himalajų druskos – pagal skonį

Gaminimas:

  1. Sultinyje išvirkite ryžius, tačiau nepervirkite, ir nuplaukite išvirtus, leiskite vandeniui nubėgti.
  2. Saldžiojo moliūgo gabalėlius dėkite ant kepimo skardos, padengtos kepimo popieriumi ir šaukite į vidutinės kaitros orkaitę.
  3. Po maždaug 15 minučių ant skardos sudėkite ir svogūnėlius bei obuolio gabalėlius ir kepkite dar pusvalandį, rekomenduotina palikti viską atvėsti.
  4. Atvėsus – trinti trintuvu su čiobreliais, tačiau nepertrinti.
  5. Ryžius su moliūgų sėklomis galima taip pat galima kiek pakapoti smulkintuvu arba viską iškart maišyti, pridėti druskos ir formuoti paplotėlius.
  6. Suformavus, dėti juos 5 minutėms į orkaitę, kad šiek tiek padžiūtų ir būtų lengviau valgyti.
  7. Dėti ant mėgstamos suvožtinių bandelės. Galima skaninti salotomis, karamelizuotais svogūnais ar džemu.

Šeimininkėms, kurios žiemos atsargas visada papildo marinuotais burokėliais, A. Poleninas siūlo šias daržoves marinuoti su obuolių sultimis. „Išvirkite burokėlius, nupilkite karštą vandenį ir užpilkite šaltu vandeniu. Atvėsusias daržoves nulupkite ir sutarkuokite arba supjaustykite nedideliais kubeliais. Į puslitrinį stiklainį įdėkite lauro lapą, porą gvazdikėlių, kvapniųjų pipirų, o tada kraukite burokėlius. Pakaitinkite obuolių sultis iki virimo, tačiau neužvirkite. Karštu skysčiu užpilkite burokėlius. Uždarykite stiklainį ir atsargiai apverskite. Taip palaikykite, kol atvės, o tada – į lentynas. Žiemą galėsite mėgautis gaiviu skoniu ir gausite labai daug vertingų medžiagų“, – tikina A. Poleninas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)