Atsiųstame pranešime gydytoja-dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė pataria, ką geriausia valgyti, kad neapkrautume skrandžio ir puikiai jaustumėmės.

Sportuojantiems reikia daugiau energijos

Kasdien sportuojantiems svarbi subalansuota mityba, aprūpinanti organizmą visomis būtinomis maisto medžiagomis. Mitybos specialistai atkreipia dėmesį, kad pagrindiniu energijos šaltiniu turėtų būti angliavandeniai. Taip pat, norint organizmą aprūpinti reikalingais vitaminais ir maistingosiomis medžiagomis, svarbu valgyti penkis kartus per dieną.

Labai svarbu nepamiršti pagrindinių valgymų metu ir užkandžiaujant tarp jų suvartoti pakankamą kiekį daržovių ir vaisių. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertai rekomenduoja per dieną suvartoti bent 400 g daržovių ir iki 300 g vaisių, padalintų į 5 porcijas. Viena iš porcijų gali būti 100 proc. vaisių ar daržovių sultys arba glotnutis. Vaisiuose, daržovėse, sultyse ir glotnučiuose yra ne tik daug vitaminų, ląstelienos, bet ir lengvai pasisavinamų angliavandenių, suteikiančių energijos.

Foto: Shutterstock

„Kasdienių treniruočių tikslas – sustiprinti sveikatą, o ne pakenkti jai. Ištvermės reikalaujantis sportas, pavyzdžiui, maratono bėgimas, išeikvoja labai daug angliavandenių. Reguliariai, energingai treniruojantis ilgiau kaip valandą, jų poreikis gerokai padidėja. Todėl reguliariai sportuodami, racioną turėtumėte papildyti grūdinėmis kultūromis, krakmolingomis daržovėmis ir vaisiais, kurie suteikia organizmui reikiamą angliavandenių kiekį ir padeda palaikyti reikalingas glikogeno atsargas kepenyse, kurių ypač sumažėja po praėjusios dienos treniruotės“, – sako gydytoja-dietologė.

Pasiruoškite patogių užkandžių

Pasak specialistės, angliavandeniai organizmui būtini tam, kad suteiktų energijos, kad nejaustume lėtinio nuovargio ir atsinaujintų glikogeno atsargos kepenyse ir raumenyse.

„Norint, kad treniruotės būtų efektyvios ir skylant glikogenui susidariusi pieno rūgštis nekenktų jūsų širdžiai ir nesukeltų stiprių raumenų skausmų, 1,5–2 valandas iki treniruotės reikėtų pavalgyti lengvai virškinamo, neriebaus, sudėtiniais angliavandeniais ir baltymais turtingo maisto – kruopų, makaronų, virtų bulvių su liesa žuvimi, paukštiena, triušiena bei troškintomis ar šviežiomis, lengvai virškinamomis daržovėmis, pavyzdžiui, agurkais“, – pataria L. Romeraitė-Kuklierienė.

Foto: Shutterstock

Ištvermės reikalaujančių ir ilgiau nei 1 valandą trunkančių treniruočių metu reikėtų papildyti ne tik paprasto vandens (organizmo skysčių), bet ir elektrolitų bei angliavandenių atsargas, ypač esant karštam orui.

Iš karto po treniruotės, norint pristabdyti glikogeno pasišalinimo procesą, reikėtų suvalgyti bet kurių vaisių, uogų ar jų sulčių bei glotnučių, kuriuose yra paprastųjų lengvai pasisavinamų angliavandenių, greitai patekančių į kraujotaką ir tokiu būdu greitai pristabdančių glikogeno atsargų mažėjimą.

Greitas ir patogus užkandis gali būti iš anksto paruoštos daržovių lazdelės, vaisių skiltelės arba 100 proc. daržovių ir vaisių sultys, glotnučiai, kuriuose nėra jokių pridėtinių medžiagų.