Žmonės nori gyventi sveikiau, tačiau neretai pritrūksta laiko judėjimui, aktyviam laisvalaikiui ar tiesiog atėjus į parduotuvę atidžiau paskaityti etiketes, rašoma atsiųstame pranešime.

Prieš 28 metus Švedijos Nacionalinė maisto agentūra sukūrė žalios rakto skylutės simbolį. Jo tikslas – padėti vartotojams lengviau išsirinkti maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų. Būtent patogus ir lengvai atpažįstamas ženklinimas daugeliui žmonių gali padėti rinktis sveikesnes maisto alternatyvas.

Vis dar trūksta informacijos

„Rakto skylutės“ ženklas Lietuvoje gyvuoja nuo 2014 metų, tačiau neretai dar ir šiandien paklausus, ką simbolis reiškia, ne daugelis galėtų tai pasakyti. Produktai su „Rakto skylutės“ ženklu – tos pačios prekinės grupės produktai, tačiau juose mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose – daugiau maistinių skaidulų.

Tarp produktų su žaliuoju simboliu mūsų šalyje galima rasti vištienos, vaisių, daržovių, uogų, kefyro, greitai paruošiamų avižinių košių ir net pilno grūdo miltų.

Skandinavijos šalyse apie šį ženklinimą kalbama daug, tad vartotojai drąsiai renkasi taip paženklintus produktus. Apie „Rakto skylutės“ simbolį mūsų šalyje nebuvo aktyviai diskutuojama, todėl aš manau, kad reikėtų padėtį taisyti – toks simbolis padeda daug lengviau parduotuvių lentynose išsirinkti sveikatai palankesnius produktus“, – įsitikinęs sveikos mitybos specialistas Artūras Sujeta.

Įvairių lėtinių ligų, tokių kaip cukrinio diabeto, hipertenzijos, širdies ir kraujagyslių sistemos ligų rizika gali būti sumažinama pasirinkus sveikesnį ir aktyvesnį gyvenimo būdą.

Produktai su „Rakto skylutės“ simboliu

Skandinavijoje galima atrasti daugiau nei dešimt tūkstančių produktų su žaliuoju simboliu, tačiau Lietuvoje šie skaičiai yra kur kas mažesni. Tarp produktų mūsų šalyje galima rasti vištienos, vaisių, daržovių, uogų, kefyro, greitai paruošiamų avižinių košių ir net pilno grūdo miltų.

Produktai su „Rakto skylutės“ ženklu – tos pačios prekinės grupės produktai, tačiau juose mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose – daugiau maistinių skaidulų.

„Norėtųsi tikėti, kad su laiku tokiu ženklu pažymėtų produktų Lietuvoje taip pat tik daugės ir vartotojai galės lengviau surasti produktus, kuriuose yra mažiau cukraus, druskos, nėra maisto saldiklių vos pažvelgus į pakuotę ir pastebėjus „Rakto skylutės“ simbolį“, – sako A. Sujeta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)