Tai, ką valgote prieš miegą, turi įtakos jūsų miegui

„Tyrimai rodo, kad valgant daug skaidulinių medžiagų turinčius maisto produktus galima numatyti daugiau laiko, praleisto gilaus, lėtųjų bangų miego stadijoje, o sotieji riebalai ir cukrus gali būti siejami su lengvesniu, mažiau atkuriančiu ir labiau sutrikusiu miegu“, – sako mitybos specialistė Nichole Dandrea-Russert.

Visavertis augalinis maistas taip pat gali padėti ramiau miegoti ir neleisti jums kartas nuo karto pabusti vidury nakties.

„Visavertis augalinis maistas, kuriame gausu angliavandenių, įskaitant ląstelieną, gali skatinti serotonino išsiskyrimą ir padėti jums nurimti bei gerai išsimiegoti visą naktį“, – sako Dandrea-Russert.

„Vaisiai apskritai yra geras skaidulinių medžiagų šaltinis, ypač obuoliai, kriaušės ir uogos.“

Bananai yra puikus kalio šaltinis


Kalis yra būtinas mineralas ir elektrolitas, kurio reikia, kad mūsų širdis tinkamai funkcionuotų. Mūsų laimei, bananuose jo gausu.

„Bananuose gausu kalio, kuris padeda reguliuoti kraujospūdžio lygį ir mažina streso lygį prieš miegą, – sako miego ekspertas Marcas Werneris.

Bananuose taip pat gausu kitų mineralų ir vitaminų, kurie padės jums ramiau miegoti visą naktį.

„Bananuose yra tokių maistinių medžiagų kaip kalis, magnis, triptofanas ir vitaminai, kurie skatina miegą, – sako gydytoja dietologė Catherine Gervacio.

„Triptofanas yra labai svarbi aminorūgštis, gaminanti serotoniną – hormoną, skatinantį miegą. Serotoninas veikia kartu su melatoninu, kitu hormonu, kuris palaiko miego ir budrumo ciklo reguliavimą, todėl mieguisti jausitės reguliariai, o atsibusite pastoviu laiku.“

Vyšniose yra daug melatonino


Jei užsuksite į bet kurio prekybos centro sveikatos prekių salelę, būtinai pamatysite populiarią miego priemonę melatoniną. Tačiau norint gauti naudos, ne visada reikia jį vartoti kaip papildą.

„Melatoninas yra jūsų hormonas, skatinantis gerą nakties miegą, – sako Dandrea-Russert.

„Yra keletas vaisių, kurie yra geras melatonino šaltinis, įskaitant vyšnias, granatus, pomidorus ir braškes, ir įrodyta, kad jie palaiko sveiką miegą.“

Ypač daug melatonino yra trešnėse, kurias galima valgyti arba ragauti prieš miegą.

„Vyšniose yra melatonino – pagrindinio miego reguliavimo hormono. Valgant šviežias ar džiovintas trešnes arba išgeriant nedidelę stiklinę vyšnių sulčių, organizme padidėja melatonino kiekis, todėl lengviau užmiegama“, – sako Lauri Leadley, „Valley Sleep Center“ įkūrėja ir klinikinė miego edukologė.

Kiviuose yra daug serotonino


Kiviai yra puikus vitamino C šaltinis ir, kaip žinoma, skatina širdies sveikatą, stiprina imuninę sistemą, taip pat gerina virškinimo sistemos būklę. Šis mielas vaisius taip pat davė puikių rezultatų tyrimuose, kuriuose buvo nagrinėjamas miego gerinimas.

„Tyrimai rodo, kad kiviai gali padėti greitai užmigti ir ramiai miegoti, – sako Dandrea-Russert. „Nors kiviai nėra tiesioginis melatonino šaltinis, jie yra serotonino, kuris yra melatonino pirmtakas, šaltinis.“

Nacionalinės medicinos bibliotekos (NIH) atlikto tyrimo metu dalyviai mėnesį valandą prieš miegą suvalgė du kivius. Šio tyrimo rezultatai parodė, kad miego trukmė pailgėjo, taip pat sumažėjo miego sutrikimų.

Tyrimo duomenimis, „reikšmingai pailgėjo bendras miego laikas ir miego efektyvumas (atitinkamai 13,4 proc. ir 5,41 proc.).

Kivių vaisių vartojimas gali pagerinti miego pradžią, trukmę ir efektyvumą suaugusiesiems, kurie patys nurodė miego sutrikimus“.