Peršalimo ligų ir gripo sezono metu itin svarbu gerti pakankamai skysčių be kofeino, kad išsaugotumėte organizme hidratacijos pusiausvyrą. Geriausias pasirinkimas – puodelis karštos žolelių arbatos, kuri malšina gerklės skausmą ir aprūpina organizmą reikalingu skysčių kiekiu. Tačiau kokias žoleles reikėtų rinktis ir ar reikia į tokią arbatą dar ko nors pridėti?

Specialistai pataria atkreipti dėmesį į pipirmėtes. Tai raminantis, kofeino neturintis augalas, galintis padėti įveikti peršalimo simptomus ir pasijusti geriau, kai esate fiziškai ir nerviškai išsekę.

Hidratacijos kontrolė yra vienas svarbiausių bet kurios ligos gydymo aspektų, kurį gydytojai nuolat primena pacientams. Tradicinės peršalimo simptomų gydymo priemonės yra sirupai nuo kosulio ir gerklės pastilės, taip pat maisto papildai su cinku. Tačiau jų vartojimas nesikerta su gausaus karštų gėrimų vartojimo nauda. Pipirmėtės pasižymi ne tik raminamuoju poveikiu, bet ir turi priešuždegiminių savybių, todėl jų arbata taip pat malšins gerklės skausmą (ne veltui mėtų dažnai dedama į pastiles nuo kosulio ir gerklės peršėjimo).

Pipirmėtės taip pat gali sumažinti nosies užgulimą ir palengvinti kvėpavimą. Jų sudėtyje esantis mentolis malšina sinusų ir gerklės gleivinės uždegimą, taip pat veikia kaip priešuždegiminė priemonė, skaidanti skreplius ir gleivių sankaupas. Mentolis ardo skreplius ir skystina gleives, todėl mažėja sinusų užsikišimo ir nosies užgulimo tikimybė – taip gerklė išsivalo nuo pagrindinio dirgiklio. Neblogai, kaip žolelių arbatai, ar ne?

Pipirmėčių arbata pasižymi ir antivirusinėmis savybėmis, kurios gali sutrumpinti peršalimo ligų ar gripo trukmę. Kitaip tariant, ji turi junginių, kurie slopina patogenų dauginimąsi ir neleidžia virusui plisti.

Pipirmėtės taip pat padeda geriau atsipalaiduoti ir pailsėti, todėl pipirmėčių arbata dažnai geriama prieš miegą vietoj kofeino turinčių gėrimų. Tai ypač svarbu sergant, nes tam, kad organizmas atsistatytų, reikalingas poilsis. Pipirmėčių arbata taip pat palengvina peršalimo ir gripo sukeltus kūno skausmus.

Jei norite, į gėrimą galite pridėti ir kitų ingredientų, pavyzdžiui, citrinos, medaus ar imbiero, tačiau britai dažniausiai mėgaujasi grynu pipirmėčių arbatos skoniu. Tiesa, galutinis jos skonis labai priklauso nuo pradinės žaliavos kokybės.

Idealiu atveju šilta žolelių arbata turėtų skleisti gaivius tonus, primenančius mėtinių saldainių ir kramtomosios gumos skonį. Būtent dėl šios savybės mėtų arbata yra nepamirštamas gėrimas. Jis puikiai išryškina įvairius desertus, bet yra tinkamas gerti ir vienas. Beje, galite pirkti ne gatavą pipirmėčių arbatą, o šviežias žoleles ir jas užplikyti verdančiu vandeniu - didžiųjų prekybos centrų žalumynų skyriuose šviežių pipirmėčių paprastai būna beveik visais metų laikais. Taip pat daugelis žmonių pipirmėtes augina namuose, vazonėlyje ant palangės, kad ištisus metus galėtų įsidėti jų į gėrimus.

Jei jums nepatinka pipirmėčių arbatos skonis, galite pasidaryti šių žalumynų garų vonelę. Ją taip pat galima ruošti su eteriniu pipirmėčių aliejumi, todėl atėjus šaltajam sezonui, tikrai vertėtų įsigyti buteliuką šio aliejaus. Į 150 ml karšto vandens reikia įlašinti du ar tris lašus eterinio pipirmėčių aliejaus. Kvėpuokite karštais garais, užsimetę ant galvos rankšluostį. Tik būkite atsargūs, kad neapsidegintumėte.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją