1. Nuolat jaučiamas nuovargis

Vos spėjote papusryčiauti ir nuvykti į darbą, o jau apėmė nuovargis. Vidudienį energijos – nulis, o po pietų tenka net kelis kartus užkąsti, kad pakaktų energijos iki darbo pabaigos. Nuolatinį nuovargį gali sukelti stipriai termiškai apdoroti produktai (šiai kategorijai priskirtini ne tik pusfabrikačiai, bet ir naminis maistas).

Taip veikia ir didelį glikemijos indeksą turintys produktai (prie jų priskirtini visi konditerijos gaminiai, medus, datulės, cukatai, kai kurie džiovinti vaisiai ir vaisiai). Suvalgius tokių produktų, kraujyje stipriai šokteli cukraus lygis, bet gana greitai stipriai sumažėja. Būtent dėl to, praėjus neilgam laikotarpiui po užkandžio, nesijaučiate nei žvalūs, nei sotūs.

2. Ploni, silpni, blizgesį praradę plaukai

Mitybos racionas įvairiai veikia plaukų būklę. Iš esmės tai – vienas ryškiausių indikatorių, ar valgomas maistas jums tinka, ar ne. Suimkite plaukų sruogą – jei plaukai atrodo labai ploni, nestiprūs, jei pastebite, kad jie praradę blizgesį, tai – signalas, kad jūsų įprastas mitybos racionas nėra priimtinas organizmui.

Galbūt jam per mažai baltymų ir geležies. Jei plaukai stipriai slenka, pasitarkite su gydytoju – gal vertėtų praturtinti savo mitybą produktais, kuriuose yra B12, folio rūgšties ar omega 3 ir 6 riebalų rūgčių.

3. Prislėgta nuotaika

Gali atrodyti keistai, vis dėlto daugelio žmonių racione yra nemažai maisto produktų, kurie skatina nerimą ir prislėgtą nuotaiką. Viskas priklauso nuo to, ar dažnai ir kokiais kiekiais valgote tokio maisto.
Jei pusryčiaujate artimiausioje kavinėje, pietums valgote sumuštinius, o vakarienei dažnai užsisakote picą, neduodate organizmui omega trys riebalų rūgščių.

Jei jūsų mitybos racione dominuoja perdirbti produktai su įvairiausiais konservantais ir priedais, jūsų smegenys praktiškai badauja (kalbama ne apie protarpinį badavimą). Kuo daugiau greitojo maisto ir pusfabrikačių, tuo labiau prislėgta nuotaika. Ir tai – dar ne viskas. Kuo ilgesnį laikotarpį jūsų racione dominuoja angliavandeniai, didėja depresijos rizika.

4. Probleminė oda

Ne veltui oda vadinama sveikatos veidrodžiu. Kai mityba netinka, organizmas signalizuoja odos vėrimu, jos sausumu, ankstu atsirandančiomis raukšlėmis.
Asociatyvioji nuotr.

Gali būti daugybė šių reakcijų priežasčių – pradedant mikroelementų bei vitaminų trūkumu, baigiant polinesočiųjų riebalų rūgščių trūkumu. Dar viena galima priežastis – daug kepto maisto ar daug nemaistingų produktų. Žinoma, kartais sunku patiems susieti odos sudirgimą su netinkama mityba, šiuo atveju patartina pasitarti su terapeutu ar dermatologu.

5. Dažnos peršalimo ligos

Subalansuota mityba, kurioje pakanka vitaminų, mineralų ir kt. maistingų medžiagų – viena svarbiausių, o gal net pagrindinė sąlyga, norint turėti tvirtą imuninę sistemą. Kai visavertiškai maitinamasi, imuninė sistema greitai ir efektyviai įveikia įvairias ligas.

Jei jūs dažnai peršąlate, tikėtina, kad taip kūnas signalizuoja, jog jam trūksta degalų kovai su ligomis. Australų mokslininkai atliko tyrimą ir padarė išvadą, kad dažnai peršalimo ligomis sergančių pacientų būklė kardinaliai pagerėdavo, racione kai kuriuos produktus pakeitus maistingesniais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją