Nėra tokių stebuklingų obuolių, kurie išgelbėtų mus nuo senatvės. Siekiant ilgiau išsaugoti jaunystę, verčiau mažiau tikėtis stebuklų ir tiesiog keisti gyvenseną. Kai kurie mūsų įpročiai tik gilina procesą. Būtent jų ir reikėtų pirmiausia atsikratyti, norint pailginti jaunystę.

„Senatvė – liga, – teigia gydytojas toksikologas Michael Kutushov. – Nyksta telomerazė, nyksta telomerai (DNR fragmentas, kurį lygina su raištelių galiukais – kuo jie tvirtesni, tuo ilgiau raišteliai išsaugo savo formą), todėl žmogus, bėgant metams, silpsta. Prasideda ląstelių senėjimas.“

Iš esmės šis procesas neišvengiamas. Kita vertus, mūsų organizmas susijęs su aplinka. Faktiškai jis yra visos aplinkos filtras – to, ką valgome, geriame ir kuo kvėpuojame. Visa tai filtruojama ir tik dalis išeina į išorę.
„Jei žmonės propaguoja sveiką gyvenseną, jie iš tiesų gali šiek tiek atitolinti ir senatvę, ir mirtį“, – mano profesorius.

Labai svarbi gyvensenos dalis yra mityba. „Pirmiausia valgykite produktus, kurie maitina mikrobiotą: ląstelieną – ropes, daržoves, vaisius, baltymus – mėsą, žuvį, kiaušinius, pieno produktus“, – rekomenduoja gydytojas.

Švarus vanduo

Dažnai primenama, kad reikia gerti užtektinai vandens, tačiau ne visi ir ne visada paiso šios rekomendacijos. O juk viena iš jaunystės paslapčių – pakankamas kiekis vandens.

Komfortas

Išsirinkite patogų čiužinį, pagalvę, avėkite patogius batus. Viskas turi būti patogu. „Rekomendacija miegoti ant kieto pagrindo aktuali tik tiems, kuriems patogu ant jo miegoti“, – teigia medikas.

Režimas

Pakankamas miego kiekis ir ėjimas miegoti tinkamu laiku apsaugos jūsų organizmą nuo priešlaikinio senėjimo. Ekspertas rekomenduoja eiti miegoti 21, 22 val., o keltis – 6, 7 val.

Judėjimas

Kiekvieną rytą reikia pradėti nuo mankštos. Dienos metu turite rasti laiko pasivaikščioti, pabūti saulėje. Labai naudinga daryti savimasažą arba 1–2 kartus per savaitę nueikite į masažą pas specialistą.

Žalingi įpročiai

Nerūkykite ir kuo mažiau vartokite alkoholio. Alkoholinių gėrimų galima išgerti tik labai retais atvejais ir saikingai.

Alkoholis – neurotoksiški nuodai, kita vertus, raudonajame vyne yra resveratrolio, kuris skatina organizme gyvybinius procesus

Saldumynai ir kava

Greitieji angliavandeniai eikvoja mūsų energiją, o kava veikia daugelį procesų mūsų organizme. Nereikia visiškai atsisakyti šių dalykų, tačiau vertėtų sumažinti jų kiekį.

Vitaminai ir mikroelementai

Kai kurių vitaminų ir mikroelementų trūkumas gali sukelti anemiją, nuovargį, nervingumą, todėl stenkitės gauti reikiamų medžiagų su maistu arba, jei reikia, vartokite kokybiškų papildų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)