Keisti mitybos įpročius pradėjo dar paauglystėje

Karolina pasakoja, kad paauglystėje ji, kaip ir kitos jos amžiaus merginos, pradėjo rūpintis savo figūra. O tam nemažai įtakos turėjo socialiniai tinklai, kurie jaunoms merginoms formavo iškreiptą grožio suvokimą siekiant tobulų kūno formų. Norėdama numesti svorio Karolina pradėjo mažiau valgyti, ieškoti būdų kaip sulieknėti.

„Mano draugės buvo už mane smulkesnės. Norėdama sulieknėti iš pradžių cukrų pakeičiau medumi, paskui supratau, kad jis turi daug kalorijų, tai ir jo atsisakiau. Būdavo tokių dienų, kai stengdavausi išvis nevalgyti, nes galvodavau, kad vakar per daug suvalgiau. Paskui pradėjau daugiau domėtis, sportuoti ir viskas natūraliai susitvarkė,“ – prisimena Karolina.

Kaip pati Karolina sako, visada mėgo pasmaližiauti, todėl pradėjusi sportuoti, desertų atsisakyti neketino. Ieškojo sveikesnių alternatyvų, pradėjo gaminti pati ir nejučiomis pamėgo šią veiklą.

„Iš pradžių stengiesi, kad būtų kuo mažiau kalorijų, paskui žiūri, kad tau patinka tai daryti, o dabar iš viso toks etapas, kai tiesiog mėgaujuosi viskuo. Svarbiausia – balansas. Jei reikėtų rinktis tarp psichologinės būklės ir gražaus kūno, tai vienareikšmiškai rinkčiausi gerą emocinę savijautą,“ – neabejoja pašnekovė.

Mergina džiaugiasi, kad dabar socialiniuose tinkluose vis daugiau įrašų, skatinančių toleranciją visiems figūros tipams nepriklausomai nuo ūgio, svorio ar formų. Tačiau neabejoja, kad vis dar yra labai daug jaunų merginų, kurios susiduria su iškreiptu požiūriu į maistą, todėl savo instagramo paskyroje skelbiamais įrašais siekia skatinti sveiką požiūrį į mitybą.

Instagramo paskyrą receptams susikūrė dėl savęs

Prie dėmesio nepratusi mergina nesitikėjo sekėjų susidomėjimo, tad paskyrą Instagrame iš pradžių susikūrė dėl savęs. Keldavo savo išbandytų sveikesnių desertų receptus su nuotraukomis, kad nepasimirštų ir liktų ateičiai. Tačiau mitybos specialistės išbandyti receptai neliko nepastebėti – netrukus saldu.sveika.skanu pasivadinusios paskyros sekėjų skaičius pradėjo augti.

„Daugėjo receptų, didėjo ir auditorija. Tada pačiai norėjosi kokybiškesnio turinio, skyriau daugiau dėmesio nuotraukoms. Galvojau, kaip aprašyti receptus, kad jie atrodytų įdomiau,“ – sako Karolina.

Įkvėpimo receptams Karolina semiasi iš socialinių tinklų, įvairių knygų ir užsienio maisto tinklaraštininkų. Tačiau neretai idėjos ir eksperimentai virtuvėje gimsta ir iš šaldytuve esančių produktų. Mergina sako, kad gaminant sveikesnes desertų alternatyvas tokio pat skonio tikėtis nereikėtų: „Jei naudojami kitokie ingredientai, tai ir skonis nebus identiškas. Pasidalinau graikiško jogurto ledų receptu – nors atrodo kaip įprasti ledai, jų skonis skiriasi. Bet tai nereiškia, kad yra neskanu. Jei skonis ar išvaizda man nepatinka, aš nesidalinu tuo receptu.“

Desertais mėgautis gali kiekvienas

Mitybos specialistė Instagrame dalijasi receptais, kurie tinkami veganams, norintiems numesti svorio, sportuojantiems, netoleruojantiems glitimo ar laktozės, taip pat norintiems išvengti cukraus ar miltų. Karolinos tikslas yra parodyti, kad desertais gali mėgautis kiekvienas, todėl sportuojantiems ar besilaikantiems kalorijų deficito prie receptų dažnai nurodo kalorijų kiekį ir maistinę vertę.

Dietistė ragina nepamiršti ir sporto. Jei būsime fiziškai aktyvūs, daugiau judėsime, nereikės jaudintis dėl suvalgyto gabalėlio pyrago ar porcijos ledų. „Metant svorį ar sportuojant svarbu nepamiršti mėgautis viskuo, ką labai mėgsti,“ – sako Karolina.

Nuolat eksperimentuoja ir ieško sveikesnių alternatyvų

Nors mitybos tema yra labai plati ir galima atrasti daug skirtingų nuomonių, kiekvienas žmogus yra individualus, todėl kas tinka vienam, nebūtinai tiks kitam. Mitybos specialistė Karolina sako mėgstanti eksperimentuoti ir viską išbandyti ant savęs.

„Buvo, kad mėnesį nevalgiau mėsos, savaitę maitinausi veganiškai. Išbandžiau sulčių dietas, badavimą – dėl bendro suvokimo. Man patinka eksperimentuoti. Stengiuosi nevartoti cukraus, jis sukelia priklausomybę, įvairias ligas. Naudoju natūralius saldiklius: eritritolį, bananus, datules. Stengiuosi, kad būtų mažiau riebalų – keičiu avokadu, riešutais,“ – patirtimi dalijasi pašnekovė.

Sveiką ir subalansuotą mitybą, pasak Karolinos, žmonės renkasi dėl įvairių priežasčių: vieni siekia pagerinti savo fizinę būklę, geresnių rezultatų sporte, atsikratyti nereikalingų kilogramų. Kiti mitybos įpročius keičia ir dėl sveikatos, geresnės emocinės būklės. Karolina sako, kad šiuo metu jai svarbiausia sveikai maitintis dėl geros savijautos.

Patiekalams pagardinti – natūralios, rankų darbo granolos

Parduotuvių lentynose skaitinėdama etiketes ir negalėdama rasti sau tinkamos granolos, Karolina sprendimų pradėjo ieškoti virtuvėje. Išbandžiusi įvairius skirtingus receptus ir pritaikiusi granolų mišinius skirtingų tikslų mityboje siekiantiems žmonėms, mitybos specialistė nutarė suteikti galimybę jas įsigyti ir kitiems.

Karolina norėjo sukurti kažką originalaus – ko nėra prekyboje, su natūraliais kvapikliais, mažesniu cukraus kiekiu. Taip ji pagamino mišinį sportininkams – su padidintu baltymų kiekiu ir becukriu šokoladu, taip pat levandų skonio ar cinamonu ir gvazdikėliais kvepiančias granolas.

Stokojantiems idėjų kaip ir kur panaudoti granolas, dietistė savo internetinėje parduotuvėje dalijasi 12 idėjų, o jos mėgstamiausias – granola gardinti jogurtus. Anot Karolinos, taip skonis atsiskleidžia geriausiai, o granola lieka traški. Nors granola yra ilgai galiojantis ir lengvai transportuojamas produktas, dietistė granolas visada gamina šviežiai, tik gavus užsakymą. Ateityje dietistė aosrtimentą ketina plėsti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją