1. Bruknėse gausu antioksidantų

100 g bruknių yra 139 proc. rekomenduojamos magnio dienos normos; magnis įeina į vieno svarbiausių antioksidacinių fermentų – superoksido dismutazės sudėtį. 100 g bruknių taip pat yra 10 ir 12 proc. atitinkamai vitamino E ir C dienos normos, antocianinų (jie ir suteikia raudoną spalvą) ir flavonoidų, kurie pasižymi antioksidaciniais ypatumais. Bruknėse esantis flavonoidas kvercetinas veikia kaip antioksidantas, malšina uždegimus, gali sumažinti kraujospūdį, širdies ligų riziką.

2. Bruknės naudingos gerosioms žarnyno bakterijoms

Žarnyno mikrobiota, arba bakterijos ir kiti mikrobai, labai svarbūs žmogaus sveikatai, jų būklė didžiąja dalimi priklauso nuo mikrobiotos.

Tyrimai su gyvūnais parodė – bruknės naudingos mikrobiotai ir saugo nuo nestiprių uždegimų.

Tyrėjai 11 savaičių šėrė peles riebiu maistu ir tuo pat metu davė bruknių. Paaiškėjo, kad per tą laiką padaugėjo bakterijos akkermansia muciniphila, kuri saugo žarnyno sieneles nuo uždegimų.

Įtraukit į mitybos racioną bruknių – jos saugo nuo chroninių uždegimų, kurie sukelia daug pavojingų ligų. Tiesa, norint išsamesnių duomenų, reikia atlikti daugiau tyrimų.

Bruknės

3. Saugo akis

Akies tinklainė yra labai jautri saulės ir žydros šviesos (pvz., kompiuterių, išmaniųjų telefonų) ultravioletiniams spinduliams.

Bandymai atskleidė, kad bruknių ekstraktas saugo tinklainės ląsteles nuo laisvųjų radikalų iš ultravioletinių spindulių žalos. Konkrečiai apsaugo augaliniai komponentai antocianinai.

Norint patikrinti bruknių ekstrakto naudą akims reikėtų atlikti platesnio masto tyrimų, vis dėlto medikai rekomenduoja valgyti daugiau antioksidantų turinčių vaisių ir daržovių (taip pat ir bruknių), nes tai – naudą akims.

4. Padės sulieknėti

Bruknės, kaip ir kitos uogos, yra nekaloringos; 100 g bruknių yra tik 54 kalorijos.

Tiesa, svorio mažėjimui turi įtakos ne tik nedidelis kalorijų kiekis. Tris mėnesius trukęs tyrimas su pelėmis, kurias šėrė riebiu maistu, parodė: pelės, kurios 20 proc. kalorijų gaudavo iš bruknių, svėrė 21 proc. mažiau ir turėjo mažiau kūno riebalų nei tos pelės, kurios suvartodavo tokį patį kalorijų kiekį, tik negaudavo bruknių.

Be to, paaiškėjo, kad bruknės labiau nei kitos uogos padeda išlaikyti pastovų svorį ir lieknesnį kūną.
Kito tyrimo su pelėmis duomenimis, bruknės sumažino organizme firmicutes bakterijų, kurios siejamos su didesniu kūno svoriu, kiekį. Tikėtina, kad taip yra todėl, kad firmicutes bakterijos minta nesuvirškintomis maisto dalelėmis.

Bruknės

Remiantis kito laboratorinio tyrimo duomenimis, bruknėse veikiausiai yra fermentų, kurie lėtina riebalų virškinimą. Jei nesuvirškinami riebalai, organizmas neįsisavina kalorijų.

5. Suteiksite patiekalams spalvingumo

Šios raudonos uogos suteiks ryškumo ir saldžiarūgščio skonio patiekalams.
Bruknių galima nusipirkti ne tik šviežių (sezono metu), bet ir šaldytų, džiovintų, būna ir bruknių džemo, uogienės, tiesa, pastarieji bus su cukrumi, tad mažiau naudingi sveikatai.

Kur galima dėti bruknių:

-Maltų džiovintų bruknių – į jogurtą, kokteilius,
-šviežių, šaldytų (tik atšildytų) bruknių galima įberti į įvairias salotas,
-trintomis bruknėmis su stevija pagardinsite blynus,
-bruknių galima dėti į įvairius kepinius, bruknių miltelių – į avižinę košę, į arbatas,
-daugelyje receptų spanguoles ar mėlynes galima pakeisti bruknėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)