Todėl balandį sveikatos mėnesį švenčiantis prekybos tinklas „Rimi“ kviečia nepamiršti per dieną suvalgyti bent penkių daržovių ar vaisių, rašoma pranešime žiniasklaidai. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, būtent tokia yra dienos norma: „Jei žmogui per dieną reikia suvartoti apie 40 maisto medžiagų, tai avokade jų yra net 30. Taigi, tai maistingiausia uoga, su kuria galite gauti kone visas reikalingas medžiagas.“
Daugelis yra girdėję ir apie teigiamą avokadų poveikį odai bei plaukams, tačiau gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė mano, kad grožiui ir sveikatai naudingiausia yra ne vienas produktas, o įvairi ir visavertė mityba.
„Kasdien turime gauti būtinų maisto medžiagų, taigi, naudingieji avokadai racioną paįvairins, bet tai dar nereiškia, kad reikėtų juos valgyti be saiko. Yra ir kitas kraštutinumas – daug kas vengia avokadų dėl didesnio riebalų kiekio, tačiau tai geri, augalinės kilmės riebalai, kuriuose daug polinesočiųjų omega-3 rūgščių, itin naudingų organizmui, – sako sveikatai palankios mitybos konsultantė. – Vartoti avokadus galime kaip tik sugalvojame: dėti į salotas, gaminti padažus, kokteilius, glotnučius – siūlau eksperimentuoti, ieškant įvairių derinių ir skonių.“
Kaip išsirinkti, laikyti ir nokinti
„Jei planuojate avokadą valgyti tą pačią ar kitą dieną, rinkitės minkštą, bet ne per minkštą – jį paspaudus, odelėje neturėtų likti įdubimo. Jei norite jį laikyti ilgiau, rinkitės kietą, bet laikykite ne šaldytuve, o kambario temperatūroje. Jei planuojate sunokusius avokadus palaikyti ilgiau – žinoma, dėkite juos į šaldytuvą, taip pristabdysite jų nokimą. O jei norite, kad sunoktų greičiau, tiesiog palaikykite saulėje arba dėkite į popierinį maišelį šalia obuolių, bananų ar pomidorų – tada susidariusios etileno dujos paspartins nokimą. Dar vienas mažiau žinomas nokinimo būdas – užberkite avokadą ryžių kruopomis ir kelioms dienoms palikite dubenyje“, – pataria prekybos tinklo vaisių ir daržovių pirkimų direktorė Olga Suchočeva.
Renkantis avokadus O. Suchočeva rekomenduoja pirmiausia juos gerai apžiūrėti. „Jei avokadai turi įtrūkimų odelėje ar didelių juodų dėmių, turbūt bus pernokę, todėl tokių nepirkite. O jei parisinešėte avokadą iš parduotuvės ir norite įsitikinti, ar jis gerai prinokęs, pabandykite nuplėšti kotelį – jei tai sunku padaryti, greičiausiai bus neprinokęs, o jei jį lengvai nuimate, o viduje minkštimas žalias, be rudų dėmių – jis tinkamiausias skanauti“, – sako vaisių ir daržovių specialistė.
Kviečiame pasigaminti sveikatai palankų padažą su avokadais – gvakamolę.
Padažui reikės: 2 gerai prinokusių avokadų, 1 pomidoro, 1 svogūno, 1 česnako skiltelės, 1 žaliosios citrinos, 0,5 aitriosios paprikos, 0,5 ryšulėlio šviežios kalendros, ryšulėlio šviežios kalendros, druskos, pipirų – pagal skonį, šlakelio alyvuogių aliejaus.
Gaminimo eiga: avokadus perpjaukite, išimkite kauliukus, aptepkite puseles aliejumi ir kepkite griliuje, kol gražiai apskrus. Nuluptą pomidorą perpjaukite pusiau, išimkite sėklytes ir smulkiai supjaustykite. Pašalinkite sėklytes iš aitriosios paprikos ankšties, smulkiai ją supjaustykite. Nuluptus svogūną ir česnaką taip pat smulkiai supjaustykite. Išspauskite žaliosios citrinos sultis.
Nulupkite keptų avokadų žieveles ir sutrinkite minkštimą šakute. Suberkite pomidorus, aitriąją papriką, svogūną, česnaką, supilkite citrinos sultis, pagardinkite druska ir pipirais. Įmaišykite smulkintą kalendrą. Skanaus!