Biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė primena, kad šventinio laikotarpio metu reikia nepamiršti svarbiausių maisto laikymo ir vartojimo taisyklių.

„Tai yra labai svarbus dalykas – virti kiaušiniai gali būti laikomi šaldytuve nuo trijų iki keturių dienų, o kambario temperatūroje kiaušinius patariama laikyti tik dvi valandas, nes ilgiau laikomi jie pradeda gesti“, – perspėja S. Čapkauskienė.

Sandrija Čapkauskienė

Anot jos, rekomenduojama kiaušinių paros norma – 2–3 kiaušiniai per dieną.

„Galima suvalgyti 2–3 kiaušinius per dieną, du tris kartus per savaitę. Vienkartinis kiaušinių persivalgymas per Velykas gali apsunkinti skrandžio veiklą, sutrikdyti virškinimo procesą, nes šalia kiaušinių bus ir majonezo, taip pat ir kitų maisto produktų. Tad labai svarbu saikas – paragaukite visko, tačiau po nedaug, padarykite pertraukėles tarp valgymų, išeikite pasivaikščioti, juk už lango – pavasaris“, – pataria mokslų daktarė.

Virti kiaušiniai

Ji priduria, kad žmonėms, turintiems padidėjusį cholesterolį, galioja kitokios rekomendacijos.

„Tiems, kuriems sunku kontroliuoti bendrojo ir „blogojo“ cholesterolio koncentraciją kraujyje, reikėtų vengti kiaušinio trynio ir rinktis patiekalus tik iš kiaušinio baltymo. Tokia pati rekomendacija yra ir sergantiems cukriniu diabetu – kiaušinių vartojimas turėtų būti apribotas iki 3 vienetų per savaitę. Taigi reikėtų neviršyti šio skaičiaus.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)